{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Advies

Bekende culinaire festivals: Omnivore en Culinaria

Chefs zijn supersterren geworden. Je ziet ze niet meer alleen op het kleine scherm of op de covers van tijdschriften. Meer en meer kan je ze tegenwoordig ook live aan het werk zien, bijvoorbeeld op culinaire festivals. Die verschijningen kosten tijd en betekenen nog meer werk, maar ze versterken natuurlijk wel hun reputatie en zijn vaak een creatieve uitdaging.

8 maart 2015. Op het enorme scherm van La Mutualité in Parijs zien we een Belgisch landschap. Een bovenaanzicht van L’air du temps , en een overzicht van de moestuin. In de zaal kon je een speld horen vallen. Dan maakt Sang-Hoon Degeimbre zijn entree onder daverend applaus. De Belgische tweesterrenchef is een van de vooraanstaande genodigden op de 10e editie van het festival Omnivore . Hij deelt de affiche met andere grote namen: Jean-François Piège, Alexandre Gauthier, Sébastien Bras, Thierry Marx… Elke chef krijgt 35 minuten. Hij presenteert een gerecht en zijn visie op de keuken terwijl een duizendtal toeschouwers aan zijn lippen hangt.

EEN KWESTIE VAN SMAAK

Luc Dubanchet, stichter en ziel van Omnivore, zocht bij de start naar een specifieke richting voor het evenement: “We volgen de trends niet zomaar. We nodigen sprekers uit die iets te vertellen hebben, geen gasten die dingen herkauwen. Er is geen Omnivore-dogma en al helemaal geen klassement, we spellen niemand de les. Met het festival willen we de nieuwsgierigheid prikkelen. Iedereen kan meedoen. Het enige wat je nodig hebt, is oprechtheid en emotie.” Omnivore is een echte referentie geworden en doet enkele keren per jaar verschillende locaties aan: Moskou, Montréal, Londen, Istanbul, Sydney, New York. Die wereldtournee is een ontmoetingspunt voor chefs van over de hele wereld. Het is een mengeling van ‘locals’ en ‘buitenlanders’. Een culturele feestdis om u tegen te zeggen (zie ons kaderstuk op de volgende pagina).

CULINARIA, DE BELGISCHE REFERENTIE

In België is het niet te missen festival natuurlijk Culinaria. Het Brusselse evenement heeft al veel navolging gekregen in de rest van het land en werd al vaker gekopieerd. Of het nu gaat om het geslaagde Flemish Food Bash of het gewaagdere Antwerpen Proeft, ze hebben zich allemaal laten inspireren door de formule voor het grote publiek: een mooi rijtje chefs en een walking dinner waar je de grootste talenten van het land ontdekt. Bovendien zijn er vaak ook internationale genodigden. Michel Troisgros was vorig jaar de ambassadeur van Culinaria. Cédric Allard, oprichter van Culinaria, kijkt met plezier terug op de 7 succesvolle jaren van zijn festival. “De chefs zijn telkens op de afspraak, want ze weten dat ze koken voor een veelzijdig publiek: fijnproevers, nieuwsgierigen en kenners. We hebben enorm veel goede chefs in België met erg diverse talenten. We hebben een nieuwe generatie volwassen zien worden en zien openbloeien. Nu willen we ook evolueren. We gaan het festival uitstellen naar de herfst, en de formule aanpassen. We behouden de grote lijnen: nieuwigheden, verrassingen en een deel van het festival gericht op professionals.”

In afwachting van de nieuwe gedaante van Culinaria in oktober is het niet te missen evenement het festival Mindjî, georganiseerd in Namen door het collectief Génération W. Waalse, Belgische en internationale chefs etaleren er gedurende 4 dagen hun talent, van 4 tot 7 juni. En dat alles georkestreerd door, jawel, het Culinaria-team.

Julien Burlat, sterrenchef van Dôme in Antwerpen, is een doorgewinterd festivalganger. Hij was erbij op de eerste versie van Culinaria en is een trouwe gast op Omnivore (hij stond vorig jaar op het podium in Sydney). In 2014 was hij lid van het Belgische team op het festival van Knuthenlund, waar chefs vriendschappelijk de strijd aangaan op basis van producten die ze in de natuur vinden. Hij vertelt over zijn passie voor de festivals: “Het is een hele eer om uitgenodigd te worden voor zo’n evenement. Ik word elke keer opnieuw geprikkeld. Ik vind er inspiratie, praat er met andere chefs, leer het publiek op een andere manier kennen...

Culinaria en Omnivore zijn zeer verschillende festivals, maar vullen elkaar aan. Omnivore richt zich meer tot professionals. Er zijn chefs van over de hele wereld, de creativiteit stroomt rijkelijk en je leert enorm veel bij.

Culinaria is meer gericht op particulieren. Het is een goede kans om een nieuwe doelgroep aan te boren. Ik ben zelf niet heel bekend in Wallonië, via het festival leren ze mij kennen.”