{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Advies

Gangbei, de wijnbar heruitgevonden

Ruimte vrijmaken in je restaurant voor een wijnbar heeft heel wat voordelen: je klanten kunnen er wachten op hun eten, of nog even nagenieten na de maaltijd, en steeds ten volle profiteren van hun uitje. Het principe dat steeds meer in zwang raakt, wordt perfect in de praktijk gebracht door een van de beste restaurants van Antwerpen, Bij Lam & Yin. Gezondheid!

Een smal straatje, een onopvallende gevel en een blauw Chinees symbool op een zwarte achtergrond. Het lijkt wel een zoektocht naar een van de mooiste culinaire pareltjes in Antwerpen, Bij Lam & Yin. Eens je door de grote witte deur bent gestapt, is de toon meteen gezet. Je wordt er begroet door een eenvoudig stenen Boeddhagezicht. Achterin zie je Lap Yee Lam aan het werk in de open keuken en kun je al een eerste blik werpen op het interieur, dat bewust sober en strak werd gehouden. Mijlenver verwijderd dus van de overdadige versiering die je zo vaak ziet in Aziatische restaurants. 

En toch is Bij Lam & Yin een ‘Chinees restaurant’, maar dan helemaal anders. De genummerde menukaart werd vervangen door een leisteen en het aantal gerechten kun je (bijna) tellen op één hand. “Toen we twaalf jaar geleden de deuren openden in het centrum van Antwerpen, wilden we iets helemaal anders”, vertelt Yin Yin Pang. “Authentieke recepten, maar met een westerse presentatie en aangepaste wijnen en kwaliteitssake.” Het succes kwam beetje bij beetje, door mond-tot-mondreclame en goede reviews in de pers. In 2010 was een Michelinster de bekroning van al het harde werk. Maar dat betekent niet dat Yin en Lap Yee ook maar iets veranderden aan hun manier van werken.

UITGEBREID GENIETEN

“We hebben bewust gekozen voor een kleine ruimte, zodat we iedere klant optimaal kunnen ontvangen en verse gerechten aanbieden die à la minute worden klaargemaakt. Anderhalf jaar geleden hebbenwe uitgebreid. Niet door ons restaurant verder uit te bouwen, maar door een wijnbar in terichten. Zo kunnen we onze restaurantgasten vroeger verwelkomen of langer  laten nagenieten van hun  eten zonder dat de tweede service daardoor in moeilijkheden komt.”

Die ‘uitbreiding’ heet Gangbei, het Chinese woord om te klinken, dat we zouden kunnen vertalen door ‘gezondheid!’. Een hartelijke uitnodiging voor een drankje in lijn met de rest van het etablissement. “Onze wijnen zijn altijd al heel belangrijkvoor ons geweest. We willen dat ze het imago van onze keuken weerspiegelen: puur en authentiek, en dat ze er ook bij passen. We zijn begonnen met drie wijnen, maar vandaag is onze wijnkaart  uiteraard iets uitgebreider, met ook een ruime keuze aan sake.”

MET KENNIS VAN ZAKEN

Verantwoordelijk voor de wijn en sake is Steve Bette. De voormalige sommelier van Le Dôme is nu wijnadviseur voor verschillende grote restaurants en staat in die hoedanigheid in voor de drankenkaart van Bij Lam & Yin. Op de kaart vind jeverschillende natuurwijnen, maar geen exclusiviteiten. “Ik ben geen wijnsnob”, benadrukt Steve. “Wat telt is het werkvan de wijnboer en het evenwichtige karakter van de wijn. Niet vervallen in  extremen, maar ook niet bang zijn om nieuwe dingen te ontdekken.”

De klanten krijgen een iPad om hun keuze te maken. Op de kaart staan alle wijnen, met een woordje uitleg over de herkomst, de smaak, de productiemethode... Bij ieder gerecht wordt een wijn en een sake aanbevolen. “Maar we leggen geen combinaties op. Ieder kiest zelf, afhankelijk van zijn smaak. We werken met een twaalftal witte en rode wijnen in een rotatiesysteem, voor de sake zijn het er meer”, vertelt Sebastiaan Van der Veken, een van de twee obers. Samen met zijn collega Sam Van Dam en Yin en Lap Yee proeven ze steeds de sake, een uur voor aanvang van de service. “Dat is een manier om nieuwigheden op de kaart te ontdekken, maar ook om uitleg te krijgen van Steve, zodat wij op onze beurt de klanten beter kunnen adviseren.”

NOG EENTJE VOOR ONDERWEG

Bij Lam & Yin eindigt de avond vaak met een theetje. Theeliefhebbers vinden hier ongetwijfeld hun gading, met allerlei theesoorten uit China, die door Yin zelf ter plaatse werden geselecteerd. Nergens in België vind je een dergelijk aanbod, zoals bijvoorbeeld de uitzonderlijke Pu Erh, gefermenteerde thee die rijpt als een klassevolle rode wijn en doorheen de tijd subtiele tannines ontwikkelt. Dat is met of zonder alcohol genieten tot op het laatste moment.

Bij Lam & Yin
Reyndersstraat 17, 2000 Antwerpen
03 232 88 38
www.lam-en-yin.be
Gesloten op maandag en dinsdag

detail image detail image detail image detail image detail image