{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Chef's Place

Belgisch toptalent trekt naar Turijn

Tijdens een spannende finale in november 2017, verkoos de jury Lode De Roover tot winnaar van de Belgische wedstrijd. Hij zal, samen met commis Piet Van de Casteele, een culinair team vormen en België vertegenwoordigen in Turijn, in juni 2018.

BELGISCHE FINALE

Lode De Roover was één van de vijf kandidaten, naast Dany Lombart (Le Val d’Heure), Kenny Bernaerts (Studio Bern), Karen Torosyan (Bozar) en Jan Van de Velde (Martinique). Hij wist op Horeca Expo 2017 de jury te overtuigen met zijn creaties op basis van grijze garnalen en kalfsribstuk. De Europese finale vindt voor de eerste keer plaats in Zuid-Europa. Turijn, de hoofdstad van Piëmont, bijt de spits af. De streek is welbekend om zijn heerlijke wijnen en witte truffels en is bovendien de thuisbasis van vooraanstaand culinair erfgoed. Op 11 en 12 juni nemen 20 Europese topchefs het er tegen elkaar op in het expositiecentrum Oval Lingotto, ter gelegenheid van het Gourmet Expoforum.

GERECHTEN MET EEN TURIJNSE TOETS

Bij de selectie van de verplichte ingrediënten, waarmee de kandidaten aan de slag gaan, plaatst de organisatie steeds regionale producten in de kijker. Vandaar dat de hoofdingrediënten afkomstig zijn uit de streek Piëmont. EEN BELANGRIJK AVONTUUR Naast een stevige portie vakkennis, moeten de 20 Europese chefs ook beschikken over doorzettingsvermogen om de jury te overtuigen met een gastronomisch topgerecht, waarbij een persoonlijke en nationale toets niet uit het oog verloren mag worden. Het wordt ongetwijfeld een spannende maar zeker ook emotionele editie van de Bocuse d’Or. Elke chef zal zich ongetwijfeld laten inspireren door de creativiteit, passie en meesterlijkheid van Paul Bocuse, de stichter van deze Olympische Spelen der Gastronomie, die begin dit jaar overleed. LYON 2019 Als de Belgische delegatie de jury in juni weet te overtuigen, mag het team in 2019 zijn beste culinaire beentje voorzetten in Lyon, tijdens de Sirha-beurs. To be continued…

Themagerecht op bord:
Kippeneieren
Italiaanse bergkaas Castelmagno DOP
Geheim ingrediënt per kandidaat

Themagerecht op plateau:
Rundsfilet van Piëmont
‘Baraggia e Vercellese’ rijst
Kalfszwezerik

Tijdens de finale in Turijn organiseert METRO, jarenlange en international partner van Bocuse d'Or, een markt met alle ingrediënten voor de bereiding. De kandidaten moeten minstens 1 ingrediënt van deze markt gebruiken.

Over de Bocuse d'Or

De prestigieuze culinaire wedstrijd ‘Bocuse d’Or’ werd in het leven geroepen door de Franse sterrenchef Paul Bocuse, in 1987. Om de 2 jaar vindt de wereldselectie plaats in Lyon, waaraan steeds 24 landen vanuit 5 continenten deelnemen. De Belgian Bocuse d’Or Academy, met in de organisatie o.a. Ferdy Debecker (bronzen Bocuse '99 en voorzitter Bocuse vzw), Peter Goossens (Hof van Cleve), Jo Nelissen en Roland Debuyst (zilveren Bocuse ’97), selecteren voor elke editie een Belgische chef en commis die ons land vertegenwoordigen tijdens een Europese finale. Als het team daarna Europees wordt gekwalificeerd, neemt België ook deel aan de wereldfinale. De Belgische Academy begeleidt en ondersteunt de kandidaat op financieel, technisch-culinair en communicatief gebied.

detail image detail image detail image detail image