{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Chef's Place

Lode De Roover naar de Bocuse d'Or Finale in Lyon

Januari 2019, de start van een nieuw jaar. Hét jaar voor Lode De Roover, zijn commis Piet Vande Casteele en de rest van het Belgische Bocuse d’Or team. Treedt Lode in de voetsporen van Ferdy Debecker in 1999 of doet hij nóg beter en behaalt het Belgische team de overwinning?

Van toeval gesproken

Toen het voorgerecht voor de naderende finale bekend gemaakt werd, deden Lode en zijn kompanen een vreugdesprongetje. Geloof het of niet, maar de keuze voor een chartreuse vormt de perfecte symbiose met het sobere maar tegelijk chique hoofdgerecht van het Belgische team. Een voorteken?

Back to the roots ...

Klassieke technieken, maar met een eigentijdse en innovatieve toets. Het is een algemene trend die zich situeert in de nationale keuken maar evenzeer op het Belgische culinaire toneel. Deze tendens vormt ook de rode draad tijdens de finale. Voor het hoofdgerecht moeten de chefs aan de slag met melkkalfskroon waarbij minstens één ingrediënt moet bestaan uit slachtafval (nier, lever, poot, zwezerik…). Spraken we al over toeval? Laat dit nu net het thema geweest zijn van de nationale selectie zo’n 2 jaar geleden. Voor Lode en zijn team betekent dit echter niet dat ze niet vernieuwend uit de hoek zullen komen, integendeel: “Het zou zonde zijn om onszelf te kopiëren, gelet op onze harde inspanningen van de afgelopen tijd. We willen onze extra kennis en ervaring optimaal benutten om de jury een vernieuwend topgerecht voor te schotelen.”

Een nieuwe president

Een voorbereid team vertrekt naar Lyon, zoveel is duidelijk. Echter wel zónder een bekend gezicht. Peter Goossens, tot voor kort bondsvoorzitter van het National Culinary Team gaf de fakkel door aan Ferdy Debecker, zelf voortrekker én voorzitter van de vzw Bocuse d’Or Belgian Team. Peter, een ware inspiratiebron voor het volledige team, blijft Lode en co echter coachen tot na de wedstrijd.

detail image detail image detail image