{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Chef's Place

Lode De Roover stoomt zich klaar voor de Bocuse d’Or in Turijn

Sinds de mooie tweede plaats van Roland Debuyst in 1997 en de bronzen medaille van Ferdy Debecker in 1999, stond er geen Belg meer op het erepodium van de Bocuse d'Or. Maar misschien kan Lode De Roover, chef-kok van restaurant Fleur de Lin, daar verandering in brengen. Die druk op zijn schouders draagt hij met een bescheidenheid die hem siert. Gefocust op zijn doel ontvangt hij ons in de splinternieuwe Flanders Food Faculty, een trainingscentrum op maat, waar hij zich voorbereidt op de aanstaande proeven.

Ik ben nogal obsessief aangelegd”, zucht Lode De Roover met de glimlach. “Ik word gek als mijn messen verkeerd zijn opgeruimd of als mijn keuken er vuil bij ligt. Ik wil altijd alles goed doen, voluit gaan, zoals het hoort. In mijn beroep is dat uiteraard een voordeel.” Zijn eerste plaats in de Belgische finale van de Bocuse d’Or is daar het beste bewijs van. Met zijn perfecte techniekbeheersing, tot in de puntjes verzorgde uitvoering en compromisloze ingrediënten doet Lode De Roover een serieuze gooi naar de overwinning. Hij sleepte overigens al enkele mooie titels in de wacht, zoals die van Eerste Kok van België in de Prosper Montagné-wedstrijd in 2011.

EEN DREAMTEAM

Over enkele weken verdedigt hij samen met zijn rechterhand Piet Van de Casteele en coach Jo Nelissen onze Belgische driekleur in Turijn in de Europese finale van de Bocuse d’Or. Het grootste deel van zijn tijd besteedt hij tegenwoordig aan het pendelen tussen zijn restaurant Fleur de Lin in Zele en de Flanders Food Faculty in Harelbeke, bij Kortrijk. “Ik begin de dag in mijn restaurant en daarna kom ik naar hier om te oefenen. Tegen de avond ga ik terug naar Zele voor de avondservice. Dat is een behoorlijk intens ritme, maar het kan niet anders. Op dit moment zijn we nog bezig met het uitdenken van de garnituren maar binnenkort gaan we ons focussen op de essentie.”

De lijst met ingrediënten in de finale is gedeeltelijk bekend, maar de koks worden ook beoordeeld op hun creatieve omgang met de garnituren. De ontwerpfase is dus van doorslaggevend belang. Op de dag van de wedstrijd zelf is er geen ruimte meer voor twijfel. Voor het eerst in België beschikken we nu over een noemenswaardig trainingscentrum. In de Verenigde Staten, Frankrijk en de Scandinavische landen kunnen de kandidaten voor de Bocuse d’Or al lang rekenen op de nodige budgetten en vereiste omkadering, met soms zelfs extreem hoge investeringen. Met de Flanders Food Faculty beschikt Lode De Roover over alle mogelijke middelen om zijn talent volop tot uiting te doen komen: een immense keuken om zijn gerechten uit te werken, en een exacte replica van de werkruimte bij de Bocuse d’Or, zodat hij er kan oefenen in ‘levensechte’ omstandigheden.

Koken voor een wedstrijd is iets heel aparts. Je hebt er een bijzondere feeling voor nodig. Het lijkt in niets op wat we gewoonlijk in een restaurant doen

Lode De Roover • Fleur de Lin

TOPSPORT

 “Koken voor een wedstrijd is iets heel aparts. Je hebt er een bijzondere feeling voor nodig. Het lijkt in niets op wat we gewoonlijk in een restaurant doen. We worden niet alleen beoordeeld op het eindresultaat, maar ook op de manier waarop we werken. Alles moet perfect zijn in iedere stap van het proces. Van de outfits van het keukenteam over de toestand van het werkblad tot de kleinste technische handeling. Ik hou wel van dit soort uitdagingen. En van dit teamwerk. Ik ben trouwens al twee keer coach geweest van de winnaar van de Prosper Montagné-wedstrijd (n.v.d.r. Wim Van Hecke in 2016 en Ignace Wattenberge in 2018).” 

Lode De Roover is een echt competitiebeest, maar blijft wel steeds opvallend nuchter. Hij is een harde werker die houdt van regelmaat en keurig werk. Als 34-jarige is hij een van de jonge telgen uit de opkomende Vlaamse generatie. Hij combineert zijn klassieke aanpak met een perfecte techniekbeheersing en creativiteit op het bord, waarin het product steeds centraal staat. “Het juiste product kiezen, het de aandacht schenken die het verdient, het op de best mogelijke manier klaarmaken en het ten slotte opdienen in een aangename en comfortabele omgeving. Zo eenvoudig is het eigenlijk. Een mooi tafellaken, een service volgens de regels van de kunst en de klanten de tijd gunnen om van dat alles te genieten. Fleur de Lin is rustig gelegen tussen Gent en Antwerpen in, waardoor we onze gasten dat comfort, die rust kunnen bieden.”

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder

PAS DE DEUX

Terwijl hij varkenswangetjes bereidt, die hij in een overheerlijke surf & turf combineert met sint-jakobsnoten, vertelt Lode De Roover over zijn band met zijn streek, Oost- Vlaanderen, en zijn dorp, Zele. “Ik werk graag met streekproducten. Ik ben een van de North Sea Chefs en ik kook graag met vis uit de Noordzee. Asperges, hopscheuten, grijze garnalen... Vlaanderen heeft zoveel moois te bieden. Maar ik beperk me niet blindelings tot mijn streek. Wanneer een Noor het heeft over lokale producten, gaat hij die vaak enkele honderden kilometers verderop halen. We wonen in een klein landje en ik zie niet in waarom ik me zou moeten beperken tot onze landgrenzen. Seizoensproducten vind ik belangrijker. En kwaliteit natuurlijk, de kwaliteit van het product.” Fleur de Lin opende de deuren vijf jaar geleden, in een relatief moeilijke periode voor de horeca. De zaak kende onmiddellijk succes, niet alleen bij de critici, maar ook bij het grote publiek. Het geheim van dat succes? De prachtige samenwerking tussen Lode en zijn partner Barbara Dhondt. “Het was niet eenvoudig om de banken te overtuigen, maar we zijn erin geslaagd het restaurant te kopen en een goede start te maken. Barbara is zowel mijn vennoot als het kloppende hart van het restaurant. We zijn onafscheidelijk en niets van wat er momenteel allemaal gebeurt, zou mogelijk zijn geweest zonder haar.”

EENDRACHT MAAKT MACHT

Op de website van het restaurant zien we naast Lode en Barbara ook de namen van alle medewerkers van het restaurant, van de sommelier tot de persoon die instaat voor het onderhoud. Een beetje als de aftiteling van een film, waarin niemand vergeten wordt. Een welverdiende erkenning van de noodzaak om samen te werken, waarbij iedere schakel in de keten de waardering krijgt die hij of zij verdient. Een lesje ook in professionalisme en menselijkheid, twee waarden die heel belangrijk zijn in de keuken van Fleur de Lin. Dat oprechte talent en de positieve energie die Lode De Roover uitstraalt, zullen de juryleden van de Bocuse D’Or zeker niet ontgaan. Afspraak in Turijn op 11 juni 2018, de dag van de waarheid! 

Fleur de Lin
Lokerenbaan 100, 9240 Zele
T: 052/44 45 00
www.fleurdelin.be
Geopend van dinsdag tot vrijdag en op zaterdagavond