{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Chef's Place

Pierre Résimont, bron van jeugd

L’Eau Vive, die naam is niet gestolen. Bij Pierre en Anne Résimont, verborgen in het groen, is het leven een perpetuum mobile. Keuken en zaal bruisen van de bedrijvigheid. Rust en opwinding heersen hier naast elkaar. In de loop van zevenentwintig jaar ontstond hier, steen voor steen, veel meer dan gewoon maar een huis. 

Een rugbypostuur, een guitige blik en de ondeugende glimlach van een jongetje dat de verstopte koekjesdoos boven op de kast heeft gevonden... Tel daar nog een oprechte eerlijkheid en vrijgevigheid bij op en je hebt Pierre Résimont ten voeten uit. Ware liefde voor de eenvoudige dingen des levens, genieten van ieder moment. “Ik ben altijd streng geweest voor mezelf. Goed georganiseerd en nauwkeurig. Zo was ik al als kind, en zo ben ik altijd gebleven. Ik kom niet om 11 uur even mijn keuken binnenwandelen om anderen hun orders te geven. Ik sta er middenin, omringd door mijn team, van begin tot einde. Tot de lichten uitgaan. Dat is een kwestie van respect voor je collega’s. Zonder hen zou ik niets zijn, zonder mijn hecht team en het onderling vertrouwen tussen ons.”

MELODIE, TEMPO, HARMONIE

Résimont dirigeert zijn keuken als een orkestleider met een precies uitgeschreven partituur. Maar discipline staat bij hem niet gelijk aan militaire dictatuur. Dat bevestigen ook de gasten van zijn table d’hôte die hij 22 jaar geleden midden in zijn keuken begon, op een moment waarop niemand het aandurfde om zich op die manier bloot te geven. De service verloopt in een olympische sereniteit. Ieder weet wat hem te doen staat en de gerechten verlaten de keuken in een rustig ballet, nagenoeg zonder enige aanwijzing van de chef of belgerinkel.

“Je kunt geen gezellige, genereuze gerechten serveren in een omgeving vol stress. Je verzamelt ook niet de beste mensen om je heen als je ze afblaft. Een topteam verdient respect, en dat komt van twee kanten. Ik vraag mijn teamleden dat ze zich overgeven aan de sfeer van het huis. Stiptheid, zuiverheid, orde, hard werk... en humor! We worden allemaal gedreven door passie. En dat zie je!”

Pierre Résimont is een van die chef-koks die nog zelf in de keuken staan. Niet af en toe, niet voor de schone schijn, maar zo goed als altijd. Het is eerder uitzonderlijk dat hij een service mist, iets wat hij zoveel mogelijk tracht te vermijden. Hij roert letterlijk zelf in de potten en overlegt voortdurend met zijn team. En hij voelt zich evenmin te goed om de loftrompet te steken over zijn souschef Kazou, op wie hij al negen jaar lang rotsvast kan rekenen. Of over Quentin Gemines, zijn patissier, over wiens talent en overgave hij niet kan ophouden. En ook de rest van zijn team deelt in zijn opperste waardering, van Julie tot William, die stuk voor stuk geroemd worden om hun eigen talenten.

“IK STA MIDDENIN DE KEUKEN, OMRINGD DOOR MIJN TEAM, VAN BEGIN TOT EINDE. TOT DE LICHTEN UITGAAN.”

Pierre Résimont • L'eau vive

Maar wat is een keuken zonder zaal? Niets, en dat weet iedere zichzelf respecterende chef-kok. Ook bij L’Eau Vive blijkt dit iedere dag opnieuw. En dat is volledig te danken aan Anne Résimont. Toen Anne en Pierre 27 jaar geleden aan hun waanzinnige avontuur begonnen, runden ze de zaak met hun tweetjes. Intussen is het team uitgebreid, maar in wezen is er niets veranderd. Pierre staat nog steeds in de keuken en Anne is nog altijd de eerste die de borden naar de zaal brengt. “Haar taak gaat veel verder dan klanten welkom heten. Ze staat aan het hoofd van het zaalpersoneel en geeft het goede voorbeeld. Niets ontsnapt aan haar aandacht! Ze is onze ogen en onze oren, ons kompas en onze vuurtoren. Zonder haar zouden we allemaal verloren zijn.” Die leidende aanwezigheid vibreert doorheen de hele zaal, en wordt nog versterkt door het deskundige talent van sommelière Barbara Hoornaert.

TROUW BLIJVEN AAN JEZELF

Een van de grote klassiekers van L’Eau Vive is wild, en dat is gezien de streek niet verwonderlijk. Lièvre à la royale (haas op koninklijke wijze) is bijvoorbeeld een van de signature dishes van Pierre Résimont. Een bijzonder technisch recept dat stoelt op een lange traditie die de Waalse chef-kok alle eer aandoet door er zijn eigen onmiskenbare stempel op te drukken zonder het eigenlijke recept te verdraaien. “Ik krijg soms het etiket ‘klassiek’ opgeplakt. Welnu, ik vind dat een compliment, omdat dat voor mij betekent dat ik werk met respect voor het product en de basis, voor mijn roots. Wild is iets prachtigs, ik zie niet in waarom ik iets zou moeten veranderen aan de typische kenmerken van dat schitterende vlees. Ik sta natuurlijk open voor nieuwe ideeën en invloeden, maar ik houd steeds mijn voeten in de plaatselijke klei. Waarom zou ik plots Japans moeten gaan koken omdat mijn rechterhand toevallig Japans is? Dat zou toch te gek voor woorden zijn?!”

“STIPTHEID, ZUIVERHEID, ORDE, HARD WERK... EN HUMOR! WE WORDEN ALLEMAAL GEDREVEN DOOR PASSIE. EN DAT ZIE JE!”

Pierre Résimont • L'eau vive

“We kunnen hier in België genieten van de heerlijkste streekproducten. Wallonië is een echt Luilekkerland, met producenten die op werkelijk alle vlakken topkwaliteit afl everen. Kijk maar naar de chefs van Génération W en hun leveranciers en je weet genoeg. We moeten dit erfgoed meer naar waarde schatten, het meer naamsbekendheid geven. Toen we met L’Eau Vive begonnen, bestonden er nog geen sociale media, internet stond toen nog maar in de kinderschoenen. Als er geen culinaire gidsen waren geweest, had niemand onze uithoek gevonden. Tegenwoordig verloopt alles anders. We moeten op een heel andere manier communiceren. We moeten zelf het initiatief nemen. Zelf nieuwe doelgroepen aanspreken. Zonder uit het oog te verliezen wie ons heeft gebracht waar we nu zijn: onze trouwe klanten die al jarenlang bij ons komen.” Om hen te bedanken en de kans te bieden om te blijven komen heeft Pierre Résimont zijn tarieven altijd doelbewust betaalbaar gehouden. En net dat maakt van hem een van de meest toegankelijke sterren aan het Belgische gastronomiefi rmament.

BLIJVEN DROMEN

L’Eau Vive verlaat je niet graag. Het vergt behoorlijk wat vastberadenheid om dit prachtige groene kader, de waterval en de goede zorgen van het team achter je te laten. Om de pijn van het afscheid wat te verzachten is er het prachtige boek over Pierre en Anne Résimont, dat in het voorjaar uitkwam. De kunstzinnige foto’s van Antoine Melis en de prachtige teksten van vriend des huizes Éric Boschman schetsen een ontroerend beeld van het koppel en hun gezamenlijk parcours. Het geheel wordt verder aangevuld met foto’s van kundig gearrangeerde recepten.

L'eau vive
Route de Floreffe 37 5170 Profondeville
www.eau-vive.be
Overnachten mogelijk in twee prachtige gîtes: Le Medissey en Le Cube.
Dinsdag, woensdag en zaterdagmiddag gesloten

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder