{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Chef's Place

Verbazende kwaliteitsrosé

Rosé is een echte zomerwijn: heerlijk fris, om gezellig samen van te genieten op een terrasje. Maar net als de beste witte en rode wijn kan ook rosé verrassend complex uit de hoek komen. Je zou verbaasd zijn als je wist waar een kwaliteitsrosé allemaal bij past.

Een echte officiële definitie van rosé is er niet. De manier waarop rosé gemaakt wordt, verschilt enorm van streek tot streek, wat zich uiteraard ook uit in de aroma’s en smaken van iedere wijn. Niettemin kunnen we twee grote technieken onderscheiden, die elk in een totaal andere filosofie passen.

MET OF ZONDER DE SCHIL?

De eerste manier om rosé te maken is de zogenaamde ‘saignée’-techniek. Net als voor een rode wijn worden de volledige druiven gebruikt, die vervolgens op klassieke wijze gemacereerd worden. Dat maceratieproces wordt echter snel weer afgebroken, over het algemeen al na 12 tot 48 uur. Zo kleurt de wijn niet té rood en kunnen ook de tannines niet verder tot ontwikkeling komen. Een saignée is dus eigenlijk een lichte rode wijn, die in sommige gevallen een behoorlijk uitgesproken kleur en zelfs een zekere structuur en body kan hebben. De tweede methode is de ‘directe persing’. Deze methode leunt dichter aan bij het maken van witte wijn. De druiven worden geperst en over het algemeen wordt enkel het eerste sap gebruikt, omdat daar minder tannines in zitten. Het sap wordt dan aangelengd met het kleurloze mostsap. Een geperste rosé is van nature minder donker dan een saignée en ook zuriger. De aroma’s doen denken aan snoepjes en de smaak is meestal fris en licht. Wat echter geenszins betekent dat rosé van directe persing geen interessant en complex aromapalet kan ontwikkelen.

TOPCOMBINATIES

Rosé is een heel veelzijdige drank die zowel bij het aperitief als bij een amusebouche of tapas volledig op z’n plaats is. Ook bij vis en schaaldieren biedt rosé interessante mogelijkheden, en dan in het bijzonder de soorten die opvallen door hun mineraliteit. Maar rosé past ook perfect bij een stukje wit of geroosterd vlees en bij geroosterde of gegrilde groenten.

IN HET ASSORTIMENT BIJ METRO

CÔTES DE PROVENCE AOC – LA SANTONNIÈRE 2016
Druiven: Cinsault, Syrah, Grenache
Degustatie: rood fruit en grenadine, maar ook mandarijn en kers vormen het boeket van deze typische saignée uit de Provence. Vol in de mond, met een ware explosie van fruit die eindigt in zoutige mineraaltoetsen.

2 TATTENDORF – STIFT KLOSTERNEUBURG ROSÉ
Druiven: Zweigelt, St. Laurent, Blaufränkisch
Degustatie: Oostenrijkse saignée. Helder, met aroma’s van kruiden en vers fruit, sappig en prikkelend op het gehemelte. Perfect evenwicht tussen zuur en rond, met een bloemenfinale die neigt naar toetsen van gekonfijte citrusvruchten.

3 BUZET AOC – LES PRIEURS DE FONCLAIRE
Druiven: Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon
Degustatie: saignée uit het zuidwesten van Frankrijk. Deze buzet met zurige parfums van grenadine en rode bessen is heerlijk fris. Drinkt lekker weg en eindigt in een finale van zoethout en pompelmoes.

4 ALGHERO DOC – SELLA & MOSCA ROSÉ
Druiven: Sangiovese
Degustatie: geperste rosé uit Sardinië, met een vrij opake kleur. De parfums van de sangiovese zijn overduidelijk aanwezig en zorgen voor toetsen van kers en rood fruit. Karaktervol en krokant.

5 ACONCAGUA VALLEY DO - SANTA RITA CAVANZA ROSÉ 2015
Druiven: Cabernet Sauvignon, Syrah
Degustatie: gemengde rosé: saignée en directe persing. Mooie combinatie van sappig en complex. Bleke kleur en aroma’s van bosvruchten, kers en pruimen. Licht en verfrissend.

6 VINO DE LA TIERRA DE CASTILLA Y LEÓN – MARQUÉS DE RISCAL VIÑAS VIEJAS 2016
Druiven: Garnacha, Tinta de Toro
Degustatie: een saignée, bleek van kleur, met een neus van aardbeien en frambozen. Bloemig en met frisse, evenwichtige smaken die uitmonden in een mooi zurige finale.

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder