{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
PubliReportage

Ambachtelijk bladerdeeg van Maître André

 

Bladerdeeg is een product dat voor veel gerechten de basis vormt, maar het is wel een van de moeilijkste basissen om in een restaurant te bereiden. Bladerdeeg maken vergt tijd, ruimte en een onberispelijke techniek. Een betrouwbare partner hebben die je ambachtelijk bladerdeeg aanreikt voor gebruik in jouw keuken is dan ook geen overbodige luxe. Philippe Lampo van Maître André bidet jouw hier een oplossing. Het vader op zoon bedrijf produceert vers bladerdeeg op rol, uiterst kwaliteitsvol en meteen klaar voor gebruik.

Bladerdeeg wordt verwerkt in heel wat klassieke gerechten. Bij de hartige toepassingen denken we meteen aan quiches en pasteien, maar ook aperitiefhapjes, empanadas, worstenbroodjes of bladerdeeggebakjes met vol-au-vent smaken heerlijk. In recepten met korstdeeg (zie ook trendartikel op pagina 30) wordt ook vaak bladerdeeg gebruikt. Denk maar aan beef Wellington of paté in korstdeeg. Koks gebruiken bladerdeeg soms als een ‘hoedje’ op een kom soep, die dan even de oven in gaat, of als een krokant dekseltje op sint-jakobsvruchten. We kunnen echter ook de zoete toer opgaan. Want zeg nu zelf, wat is er lekkerder dan knapperige croissants, chocoladebroodjes en appelflappen? Ook desserts ontbreken niet in het rijtje: van taarten over millefeuilles, strudel en driekoningengebak tot baklava. Je hoeft je niet te beperken tot traditionele bereidingen, bladerdeeg past eveneens uitstekend bij exotische ingrediënten. Laat je creativiteit de vrije loop!

VAKMANSCHAP BINNEN HANDBEREIK

Het geheim van bladerdeeg schuilt in de laagjes. Het unieke laagjespatroon ontstaat door telkens een laag vetstof op een lag deeg aan te brengen en het deeg te vouwen en uit te rollen. Een werkje van lange adem, dat we ‘toeren’ noemen. Het toeren wordt afgewisseld met verschillende rusttijden. Het respecteren van die rusttijden is extreme belangrijk en bepaalt ook de kwaliteit van het bladerdeeg. Zelf bladerdeeg maken is niet altijd rendabel als men op kleine schaal werkt, en in grote hoeveelheden – voor een traiteur bijvoorbeeld – is het een bijna onoverkomelijke taak. Met zijn gebruiksklare bladerdeeg bidet Maître André een oplossing van topkwaliteit die bovendien erg gebruiksvriendelijk is. Het bladerdeeg is verkrijgbaar op een rol van 40 cm breed, waardoor het gemakkelijk bewaard kan worden in een koelcel. Op de rol zit 3,5 m deeg, een handig formaat waaruit je alle mogelijke vormen kunt snijden met minimaal verlies. Het deeg van Maître André wordt vers gemaakt en met verse ingrediënten. Doordat het vers, en niet ingevroren, wordt aangeleverd kan het tot 6 weken worden bewaard en heeft het geen tijd meer nodig om te rijzen. Je kunt het rechtstreeks uit de koelkast of de koelcel gebruiken. Als je de houdbaarheid wilt verlengen, kun je het deeg invriezen. Houd er wel rekening mee dat het deeg dan eerst moet ontdooien voor je het kunt uitrollen en verwerken. Met zijn dikte van 0,25 cm kan het bladerdeeg van Maître André gemakkelijk worden aangepast aan elk recept. Heb je een dunner deeg nodig? Rol er dan enkele keren met de deegrol over. Liever een dikker deeg? Leg gewoon twee of meer vellen op elkaar. Voor het deeg wordt opgerold in de ateliers van Maître André, wordt het op een bakpapier gelegd. Dat voorkomt dat het deeg scheurt of breekt wanneer je het afrolt. Het deeg behoudt zijn structuur dus optimaal zodat je het naar wens kunt verwerken. Ook tijdens het bakken blijft de structuur uitzonderlijk goed behouden, zodat je keer op keer een onberispelijk, knapperig resultaat krijgt. Echt vakmanschap.

DE VOORDELEN VAN HET BLADERDEEG VAN MAÎTRE ANDRÉ
  • Een echt deeg, gemaakt volgens de regels van de kunst
  • Verse ingrediënten van topkwaliteit
  • Vers deeg, niet diepgevroren, voor een goudgeel en knapperig resultaat
  • 6 weken houdbaar in de koelkast
  • Ideaal voor grote volumes dankzij de grote lengte op rol
  • Gebruiksklaar
  • Geschikt voor alle vormen en uitsnijdingen
INFO

www.maitreandre.be