{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
PubliReportage

Belgische kaviaar aan de top

Een zoekopdracht op het internet leert ons dat kaviaar bestaat uit de onbevruchte eitjes van een vissoort, namelijk de steur. En nu is België als kwaliteitsproducent van het zwarte goud tot dit nirwana toegetreden met de Royal Belgian Caviar, die bij METRO in verschillende variëteiten verkrijgbaar is. 

Van alle wereldwijd geproduceerde kaviaar is 90% afkomstig van gekweekte vissen. De steurpopulaties kunnen in hun natuurlijke leefomgeving namelijk nauwelijks nog overleven omdat ze door verschillende factoren bedreigd worden. In gevangenschap gedijen ze echter uitstekend en leveren ze even smaakvolle eitjes op. Bovendien kunnen in gevangenschap de voeding en gezondheid van iedere steur veel beter gecontroleerd worden.

Het zijn de soort en de leeftijd van de vis die het soort kaviaar bepalen. Royal Belgian Caviar gebruikt vier verschillende vissoorten: Beluga, Russische steur, Siberische steur en Sterlet om zijn verschillenden soorten kaviaar te maken. Beluga is de bekendste.

Als echte keizer van de zee kunnen de grootste exemplaren wel 5 meter lang en meer dan 100 jaar oud worden. Een steur kweken tot de volwassen leeftijd vraagt veel zorg en geduld. Het duurt tussen 5 en 6 jaar vooraleer een Russische of Siberische steur klaar is om eitjes te leggen. Reken voor een Beluga zelfs 18 jaar.

Om optimaal te kunnen genieten van deze schat van de zee moet de kaviaar volgens de regels van de kunst worden bewaard en geserveerd. Warmte is uit den boze. Zelfs op warme gerechten mag je de eitjes dus pas op het allerlaatste moment toevoegen. Ook metaal moet je vermijden, want dat is nefast voor de smaak en maskeert de finesse van dit luxeproduct. Traditioneel wordt kaviaar dus gegeten met een parelmoeren lepeltje.

Bij METRO vind je verschillende variëteiten van kaviaar waarvan de naam verwijst naar de gebruikte steursoort. Beluga komt van de gelijknamige vis. Ook Ossetra is afkomstig van de gelijknamige steursoort, die een ondersoort is van de Russische steur. Platinum en Gold Label komen dan weer van een kruising tussen de Russische en de Siberische steur. En White Pearl, een witte kaviaarsoort, is afkomstig van de albinosterlet.

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder