{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
PubliReportage

Bitter 1872, een aromatische explosie

Het is een van de bouwstenen van de Italiaanse cultuur en een onmisbaar ingrediënt in tal van cocktails. Amaro is dé bitter bij uitstek en zorgt voor een ware explosie van kruidigheid in de mond. Een perfect staaltje daarvan wordt afgeleverd door de ‘Riserva Speciale Bitter 1872’ van Martini, een ode aan complexiteit en finesse en de absolute garantie om je aperitieven en cocktails naar ongeziene hoogten te tillen. 

Martini heeft eerst zijn onovertroffen vermout Riserva Speciale een verjongingskuur gegeven, en sindsdien blijft het merk teruggrijpen naar zijn Piemontese roots. Met zijn uitgesproken smaken van planten en kruiden uit de Alpijnse uitlopers brengt Bitter 1872 hulde aan de grote traditie van amaro. Hij werd speciaal ontwikkeld om perfect te passen bij de vermout Rubano en om samen met gin een prachtige negroni op te leveren.

In Bitter 1872 zitten niet minder dan twintig aromatische kruiden en planten, waarvan drie bijzonder zeldzame: angostura uit Zuid-Amerika, calumba uit Oost-Afrika, en saffraan, dat gemaakt wordt van de stampers van de krokusbloem. Het puur natuurlijke recept werd uitgewerkt door Ivano Tonutti en Beppe Musso, twee maestro’s die zich hiervoor lieten leiden door het oorspronkelijke recept dat Luigi Rossi, een van de founding fathers van Martini, in 1872 uitdacht.

Met zijn zoetig bittere smaak, een vleugje fruitigheid en discrete citrustoetsen krijgt Bitter 1872 zijn volle kracht dankzij de rijping in eikenhouten Tinovaten, die ook gebruikt worden voor de Martini Riserva Speciale Vermouth. Het is de enige bitter ter wereld die deze behandeling ondergaat. Daardoor krijgt hij een ongeëvenaarde zintuiglijke rijkdom met een alcoholgehalte van 28,5%, waarbij hij een perfect evenwicht weet te bewaren tussen de kracht van de aroma’s en de diepgang van de smaken.

Echte Italianen drinken amaro graag als digestief, maar hij wordt ook en vooral gebruikt in twee emblematische cocktails: de americano en de negroni. De eerste bevat vermout, amaro en spuitwater, de tweede vermout, amaro en gin, en beide zijn absoluut tijdloos. Vooral de negroni is – terecht overigens – wereldwijd erg populair. Hij is een en al Italiaanse elegantie, vraagt niet om ingewikkelde technische hoogstandjes en laat zich zelfs perfect van tevoren bereiden. 

Wie wil meesurfen op de trend van de bitters, de heropleving van vermout of de nog steeds groeiende populariteit van premiumcocktails, kan gewoonweg niet om Bitter 1872 heen. Het is de perfecte combinatie van moderniteit en traditie, van complexiteit en exotische subtiliteit. Als geen ander geeft hij je negroni’s diepgang en finesse, en niet te vergeten: een originele toets. 

De perfecte negroni
  • 30 ml Martini Riserva Speciale Bitter 1872
  • 30 ml de Martini Riserva Speciale Vermouth Rubino
  • 30 de Bombay Sapphire London Dry Gin
Bereiding
  • Giet alle ingrediënten in een mixglas dat je hebt gevuld met ijs.  
  • Meng tot je negroni de juiste temperatuur heeft en schenk op ijs in een tumblerglas.
  • Versier met een krul van sinaasappelschil.