{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
PubliReportage

Botanisch gebrouwen frisdranken van Fentimans

Fentimans maakt al meer dan 100 jaar botanisch gebrouwen frisdranken. Maar wist je ook al dat het zeven dagen duurt voordat een drankje is gebrouwen? Bij Fentimans nemen ze de tijd om hun frisdranken op een geheel natuurlijke manier te produceren.

 

Thomas Fentiman was een arbeider in de metaalindustrie. Op een bepaald moment, begin 20ste eeuw, leende Thomas geld uit aan een handelaar. Als onderpand voor de lening gaf die handelaar hem een uniek recept voor gemberbier. De lening werd echter nooit terugbetaald aan Thomas, waarna hij besloot om met dit uniek recept aan de slag te gaan en zijn eigen bedrijf op te richten. Tot op de dag van vandaag kennen we deze dranken als Fentimans.

Het gemberbier stond dus aan de basis van het ontstaan van Fentimans en wordt beschouwd als het originele Fentimansdrankje. Het recept is gebaseerd op gekneusde gemberwortel, die werd gemalen en vervolgens in koperen ketels werd gelegd. Hier voegde men vers bronwater aan toe, waarna het brouwsel werd verhit tot op het kookpunt. Zo kwamen de gemberextracten vrij in het water. Na filtering werd het distillaat overgeheveld naar een houten vat. Door toevoeging van kruiden en specerijen, natuurlijke smaakmakers, suiker en brouwersgist kon men het geheel verder brouwen. Thomas Fentiman werkte dit recept uit in 1905. Er wordt een lang brouwproces gehanteerd, waardoor de productie arbeidsintensief is, maar het resultaat des te beter. Dat is wat Fentimans uniek maakt, want alle Fentimanssoftdrinks worden tot op vandaag nog steeds op dezelfde authentieke manier geproduceerd.

Ook speciaal Tonic Water behoort tot het assortiment van Fentimans. Zoals alle andere dranken van Fentimans, wordt ook de tonic botanisch gebrouwen volgens eeuwenoude methodes. Fentimans gebruikt hiervoor enkel en alleen natuurlijke ingrediënten waardoor de tonic prachtig mengt met een grote variëteit aan gins. Fentimans Tonic wordt aangeboden in flesjes van 125 ml, precies de ideale hoeveelheid voor de perfecte gin en tonic! De andere softdrinks in het Fentimans-gamma bestaan in verschillende formaten, te beginnen bij een klein mixerformaat en eindigend bij grote flessen van 750 ml. Je kan kiezen uit een waaier van intense smaken, met een lager suikergehalte en op basis van natuurlijke planten, kruiden en sappen. Het is dus in feite een volwassen softdrink, die zichzelf onderscheidt van kleverige frisdrankjes zoals we die kennen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Mandarin and Seville Orange Jigger? Of Curiosity Cola? Niet te vergeten de razend populaire Rose Lemonade en de subtiele limonade met vlierbloesems.

Fentimans heeft voor ieder wat wils dus. Belangrijk detail: de softdrinks zijn glutenvrij! Binnenkort zal Fentimans ook een frisse wind door het bedrijf doen waaien: het alombekende groene flesje maakt plaats voor een transparante versie, om het geheel nog frisser te doen ogen. Fentimans brengt deze maand eveneens een lijn hoogkwalitatieve siropen op de markt onder de naam ‘House of Broughton’, waar zowel bartenders als particulieren naar hartenlust cocktails mee zullen kunnen mixen.

placeholder
placeholder
placeholder

MANUEL WOUTERS VERTELT OVER HET MERK DAT HIJ EXCLUSIEF GEBRUIKT IN ZIJN SIPS BAR IN ANTWERPEN

“Fentimans Ginger Beer is dé nieuwe softdrink: pittig en kruidig. Hij kan dienst doen als volwaardige alcoholvrije optie maar is ook ideaal om te mixen met de meeste soorten alcohol, zowel witte als gerijpte. Het is geen bier, maar wel een pittige gemberlimonade met een warme, maar tegelijk erg frisse smaak. Na de tonic-hype merk ik dat er nu een heuse opmars aan de gang is van cocktails op basis van Ginger Beer en Ginger Ale, het subtielere en meer bekende broertje van Ginger Beer. De mixing mogelijkheden zijn eindeloos: wodka, de geliefde gin, rum, whisky, cognac, en zelfs sake... In de cocktailbars zal je nu voornamelijk de trendy Moscow Mule of mysterieuze Dark ’n Stormy kunnen bestellen, beide op basis van Ginger Beer. Maar ook een Horse’s Neck, met Ginger Ale, doet het supergoed. De mixers van Fentimans tillen de cocktails stuk voor stuk naar een hoger niveau. Cheers!”

INFO

www.fentimans.be