{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
PubliReportage

Chavroux, ode aan verse geitenkaas

Midden jaren 80 zag hij het levenslicht in de Charente, op een paar kilometer van Cognac. Chavroux is het resultaat van een rijke traditie van verse geitenkazen, die overal te vinden zijn in de Loirevallei en langs de Atlantische kust. Intussen is Chavroux dé Franse referentie bij uitstek voor deze lekkernij. Ondanks zijn populariteit vormt dit kaasje een bron van culinaire creativiteit bij tal van chef-koks.

Verse geitenkaas is in al zijn vormen een belangrijk ingrediënt in heel wat culinaire tradities verspreid over de hele wereld. Je kunt de kaas uiteraard perfect puur eten op een lekker stukje knapperig brood. Maar daarnaast kun je hem ook combineren met zoete of zoute smaken, gebakken of rauw, of hem als extra smaaktoets gebruiken bij kruiden, of om een saus, een gratin of een soep mee af te werken. De mogelijkheden zijn eindeloos! 

VAN ZOUT NAAR ZOET

De ongeëvenaarde organoleptische eigenschappen van geitenmelk vinden we ook terug in de kazen die ermee gemaakt worden. De specifieke vetzuren zorgen voor een unieke, lichtzurige toets, die het perfecte tegengewicht biedt voor het smeuïge en vette karakter van de kaas. Deze kwaliteiten worden nog verder versterkt door de toevoeging van room en melk, die voorafgaat aan de productie van Chavroux. De eerste bloemige smaak wordt al snel aangevuld met kruidige en melkachtige smaaktoetsen, zonder ook maar één moment in te boeten aan zachtheid en subtiliteit.

Hij is dus makkelijk te combineren met fruit, zelfs met fruitsoorten met een heel hoog suikergehalte zoals vijgen, maar ook met groenten. Verse geitenkaas is een perfect ingrediënt om smaken met elkaar te verbinden. Het slaat de brug tussen zuur en bitter, tussen zoet en zout. Het is een echte aanrader in slaatjes, of je nu de herfst op het bord wilt halen dan wel de hete zomer nog iets langer wilt rekken op een elan dat aanleunt bij Griekse dakos of Italiaanse panzanella. Geniet van het krokante brood, de geurige kruiden, het samenspel van groenten en ten slotte de kaas die de dans leidt in een symfonie van smaken.

Maar we kunnen Chavroux ook doorschuiven naar het dessert, in een zoete explosie die kracht wordt bijgezet door een hint van kruiden of bitterheid. Kaas, honing en peper, of zelfs cacao, chili en geitenkaas. Ze vormen de basis om desserten die als compositie geserveerd worden kracht bij te zetten of om geweldige taarten mee te creëren. Met technieken zoals emulsie geeft de verse geitenkaas bovendien een nog groter potentieel prijs, doordat zijn zurige toets daarbij nog beter tot zijn recht komt. 

ZACHT EN WARM  

Ook gebakken heeft Chavroux mooie verrassingen in petto. Hij is makkelijk te gratineren op een tian van groenten of op gevulde groenten (zie ons recept). Ook met de keukenbrander krijg je een lekker resultaat: een klein beetje ‘verbranden’ om de kaas een kleurtje of een extra smaakje te geven. Wanneer je de kaas in combinatie met verpulverde gedroogde groenten even onder de grill plaatst, ontstaat er een explosie van smaken. Ideaal voor bijvoorbeeld toasts, amuses of een focaccia. Bij het ‘slow cooking’ vormt het een mooi alternatief voor room om een saus aan te lengen of een soep in te dikken. De kaas is minder vettig en smaken uitbalanceren kan preciezer. Hij zorgt voor een ‘scherp randje’ en structuur, zonder overmatig te neigen naar zurigheid.

Chavroux is zacht, smeuïg en toegankelijk. De perfecte bondgenoot voor elke chef-kok. Hij gaat terug naar de basis van de smaak en houdt het midden tussen herinneringen aan onze kindertijd en de uitstraling van zijn Franse geboortegrond met kosmopolitische accenten. Dankzij zijn gebruiksgemak en constante kwaliteit opent Chavroux de deur naar ongebreidelde creativiteit.

www.ilovecheese.be/chavroux

Recept:

Paprika gevuld met Chavroux®, quinoa en tomaten

INGREDIËNTEN (VOOR 4 PERSONEN)

 • Chavroux® natuur
 • 2 paprika’s
 • 75 g gespoelde quinoa · 300 g rundsgehakt
 • 2 tomaten
 • 1 ui · paprikapoeder
 • pijnboompitten
 • munt
 • olijfolie

BEREIDING

 1. Rooster de pijnboompitten gedurende 3 minuten in een droge pan tot ze goudbruin zijn.
 2. Fruit de ui en voeg vervolgens het gehakt en het paprikapoeder toe.
 3. Neem de pan van het vuur en voeg de in blokjes gesneden tomaten toe, evenals de helft van de piramide Chavroux® natuur.
 4. Voeg hierbij 2/3 van de pijnboompitten, 2/3 van de muntblaadjes en de gekookte quinoa.
 5. Vul de paprika’s met het mengsel en zet gedurende 20 minuten in een oven op 190 °C.
 6. Strooi de rest van de pijnboompitten en de munt over de paprika’s en verbrokkel ten slotte de rest van de Chavroux® over de schotel.