{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
PubliReportage

De verborgen talenten van Leerdammer

Leerdammer geniet wereldwijde roem als een unieke kaas die wordt gemaakt volgens Zwitserse en Bataafse tradities en met z’n halfharde, geurige en smeltende textuur het beste van twee werelden combineert. De kaas wordt gemaakt van lokaal geproduceerde melk en zijn culinaire potentieel is veel groter dan de immense populariteit ervan doet vermoeden.

Leerdammer ontstond in 1977, toen twee collega’s, Cees Boterkooper en Bastiaan Baars, besloten een kaas te maken die een samenvloeiing was van gouda en emmental. De productie begon in de gelijknamige gemeente Leerdam in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De ene was al enkele decennia eigenaar van een zuivelfabriek, de andere van een kaasmakerij. Hun samenspel zegt alles over de aard van Leerdammer, een kaas waarbij herkomst en kwaliteit van de melk net zo belangrijk zijn als de productie.

De boerderijen die deze melk leveren liggen allemaal binnen een straal van 50 kilometer van één van de drie kaasmakerijen (naast die van Leerdam zijn er nog twee in Dalfsen en Wageningen, eveneens in Nederland). De selectie van de producenten is aan strenge eisen gebonden. De koeien moeten namelijk minimaal zes uur per dag op de weide kunnen grazen en dat ten minste 120 dagen per jaar. Zodra het weer het toelaat, genieten ze volop van de buitenlucht en graslanden. Bij extreme hitte of kou schuilen ze in de stal. Leerdammer behoort vandaag tot de BEL Group. Er is echter weinig veranderd, want het ‘free grazing’ principe blijft cruciaal voor het merk. 

DE MELKWEG 

Het is algemeen bekend dat de voeding van de koeien van essentieel belang is voor de smaak van de melk en dus ook van de kaas. Gras en bloemen dragen bij tot de organoleptische rijkdom en zorgen voor subtiele accenten die je proeft. Ook dierenwelzijn speelt een belangrijke rol voor het eindresultaat. Koeien die zich vrij kunnen bewegen en in de openlucht leven, zijn minder zenuwachtig tijdens het melken en leveren melk die zowel geconcentreerder als romiger is.

Zoals veel geperste kazen is Leerdammer van nature lactosevrij. Geen onbelangrijk argument om tegemoet te komen aan klanten met een bepaalde intolerantie. Tijdens het productieproces wordt de wrongel geperst om het uitlekken te versnellen. Een grotere hoeveelheid melkwei wordt geëlimineerd, en daarmee ook de lactose. Uiteindelijk blijft er maximaal 0,1 gram per kilo over. De halfharde textuur wordt verkregen uit gepasteuriseerde melk, zonder bewaarmiddelen of kleurstoffen, en is perfect geschikt voor een vegetarisch dieet. 

DE STER IN DE KEUKEN 

Maar de grootste kwaliteit van Leerdammer is natuurlijk zijn smaak. Het is de natuurlijke zoon van de emmental en de gouda en heeft het kruidige karakter en de subtiele toets van hazelnoot van de eerste en de zacht smeltende zuivelsmaak van de tweede. Ideaal op broodjes, croque-monsieurs of panini’s, maar ook voor salades, hapjes of tapas.

In de keuken laat Leerdammer zijn smeltende kant spreken en behoudt het zijn mooie textuur. Ook om te gratineren is de kaas goed geschikt, maar meestal wordt hij net voor die zacht smeltende textuur gebruikt. Hij smaakt zacht in de mond en past daarom perfect bij vleeswaren, en dus ook bij hamburgers of spek. Perfect voor een iets andere hamburger, of op taco’s. Op een kaasschotel is de klassieke combinatie met confituur altijd een succes, maar ook met augurken of lacto-fermentaties.

Leerdammer Original

Superdunne sneetjes kaas voor een intens genot met de typische mild-nootachtige Leerdammer® smaak.

Leerdammer Lightlife

Het natuurlijke lichte alternatief voor bewust genieten.

www.leerdammer.be

placeholder
placeholder
Leerdammer Original