{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
PubliReportage

Delicatessen uit Spanje bij Schietse

Het Iberische schiereiland is een waar eldorado voor charcuterie. De varkensteelt is er verheven tot een kunst en de talloze traditionele charcuterierecepten zetten de kroon op het worstenwerk. Chorizo, salchichón, fuet en jamón: allemaal gastronomische pareltjes die stuk voor stuk schitteren op een tapaskaart of in creatieve gerechten. Een kort overzicht van drie grote Spaanse huizen die authentieke vakkennis hoog in het vaandel dragen.

EL CASTILLO: ODE AAN DE JAMÓN

Het geheim van de Iberische ham zijn uiteraard de varkens, en dan meer bepaald de voeding die de dieren krijgen. Iedere benaming verwijst naar het soort voedsel, de verhouding tussen granen en eikels, en het gebruikte varkensras. De varkens voor de jamón Ibérico moeten voor minstens 65% van het Iberische ras zijn, granen als voedsel hebben gekregen en het vlees moet 24 maanden of langer hebben kunnen rijpen. Serrano – een bergham uit Spanje – mag ook van andere rassen gemaakt zijn en moet minstens negen maanden hebben gerijpt. 

Bij El Castillo, een bijna 100 jaar oud familiebedrijf, speelt Asturië, die groene provincie in het noorden van Spanje die zich uitstrekt tussen de Atlantische kust en de toppen van het Cantabrische gebergte, een doorslaggevende rol. Die geografische ligging is ideaal, niet alleen voor de varkensteelt maar ook voor het droogproces van het vlees. Resultaat zijn hammen met mals, smeltend vlees, met een prachtige kleur en een fijne notige smaak.

ARTYSÁN, AMBACHTELIJKE AUTHENTICITEIT

In het hartje van de Rioja ligt tegen de hellingen van de Sierra de Cebollera het dorpje Nalda. Op die plek wijdt de familie Miguel zich met hart en ziel aan haar Duroc varkens, waarbij het welzijn van de dieren centraal staat. Artysán werd iets meer dan een kwarteeuw geleden opgericht en werkt nog steeds zo authentiek en ambachtelijk mogelijk, wat onder meer mogelijk wordt gemaakt door een doorgedreven controle van de hele productieketen. De varkens krijgen uitsluitend natuurlijke, plantaardige voeding, waardoor hun vlees zo mals en sappig wordt. 

Onovertroffen in een van die grote Spaanse specialiteiten: de bakchorizo. Het gebruik van natuurlijke darm en de korte droogperiode maken de variant van Artysán zo heerlijk smeltend. Je bereidt hem op de grill, op de barbecue, op de plancha of zelfs gewoon in de pan. Laat de chorizo voor het bakken eerst op kamertemperatuur komen; zo krijg je het beste resultaat en blijft de typische textuur van de worst optimaal bewaard.

CARSODO, CATALAANSE PERFECTIE

De lijst met Spaanse worsten en vleeswaren klinkt als een exotisch gedicht waarbij het water je meteen in de mond loopt. Fuet, chorizo, salchichón,... Ieder recept stamt uit een eeuwenoud erfgoed en verschilt van streek tot streek, om maar te zwijgen van de creatieve inbreng van iedere charcutier afzonderlijk. Geen chorizo zonder pimentón, dit typisch Iberische paprikapoeder dat zorgt voor de roestbruine kleur en zachte smaak, maar het staat ieder vrij om er zelf nog een eigen kruidenmengsel aan toe te voegen. 

Carsodo bijvoorbeeld kan terugblikken op een charcuterietraditie die teruggaat tot de 19de eeuw en produceert een lekkere, zachte en perfect evenwichtige chorizo volgens de zuiverste Catalaanse traditie. De subtiele kruiding laat de rijkdom van het varkensvlees optimaal tot uiting komen zonder het te overschaduwen. En om het plaatje helemaal compleet te maken, vind je hier ook de fuet, die fijne, gedroogde en licht gekruide worst die wat zachter smaakt dan de chorizo, en de lekker vlezige en smakelijke salchichón. Een ideaal trio voor een tapasbordje om mee te nemen, waardoor je je meteen in Girona waant.

www.schietse.com

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
Artysán bakchorizo / chorizo à cuire