{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
PubliReportage

Fresco, iets nieuws bij het aperitief

GRAN CRUZ, erfgenaam van het huis Assumpçao E. Fos dat werd opgericht in 1887 en de grootste producent van port wereldwijd, is een bijzonder grote naam in de wereld van de Portugese versterkte wijn. Die indrukwekkende reputatie staat innovatie echter niet in de weg, zoals blijkt uit de nieuwe trend die CRUZ gelanceerd heeft en die onder meer opgang maakt als aperitief: Fresco. Een verfrissende ontdekking.

De wijnbouwregio Alto Douro is door Unesco benoemd tot werelderfgoed en biedt adembenemende landschappen waar steile hellingen afwisselen met reflecties op het water. Een harmonie van brute kracht en zachtheid. Dat luilekkerland is de geboorteplaats van de port, een drank die tot op heden de Portugese cultuur blijft verlichten. Port heeft een geschiedenis met diepe wortels, zoals die van de wijnstokken in de wijngaarden aan de Portugese rivier, waarin GRAN CRUZ een cruciale rol speelt. Het huis mag dan al 132 jaar oud zijn, het is nog springlevend. Voorouderlijke kennis wordt er op voortreffelijke wijze gecombineerd met innovatie. Ze dragen traditie hoog in het vaandel met hun exclusieve wijnen, die lange tijd liggen te rijpen in wijnkelders die aan schatkamers doen denken. Tegelijkertijd bedenken ze voortdurend nieuwe smaken of nieuwe combinaties die nu al de toekomst van de port bepalen.

Een frisse wind

Het meest recente bewijs van dat verlangen om naar de toekomst te kijken zonder het verleden te vergeten, is de nieuwe – én meer dan geslaagde – uitvinding Fresco. Een bruisende mix vol frisheid die volledig past in de huidige mixologietrend: niet te veel alcohol, niet te veel suiker, rijk aan authentieke aroma’s en zowel kleurrijk als feestelijk. Het recept? Een derde Porto CRUZ, twee derde tonic, aangevuld met flink wat ijs en gepimpt met aromatische toetsen van een kruid of specerij. Fresco is niet alleen gemakkelijk te maken, je kunt bovendien kiezen uit vier variaties met verschillende portwijnen uit het CRUZ-gamma.

Laten we in zomerse sferen beginnen met de Pink Fresco, waarin de roséport de hoofdrol speelt. De chilipeper zorgt voor een pittige finishing touch. Vervolgens is er de White Fresco, waarin de witte port in de bloemetjes wordt gezet in een droge en explosieve mengeling die kan worden verrijkt met een takje rozemarijn en enkele schijfjes gember. En dan zijn er nog twee rode versies: één met Porto CRUZ Ruby en één met Porto CRUZ Tawny. Om hun volle, fruitige smaak volledig tot z’n recht te laten komen, serveer je ze gewoon met ijsblokjes, zonder tonic, afgewerkt met wat sinaasappelschil bijvoorbeeld.

De Fresco’s zijn ideaal als aperitief, in de vorm van een lichte en verfrissende cocktail, maar je kunt ze ook op andere momenten van de dag aanbieden. De combinatie van subtiele port en bruisende tonic past perfect bij tapas of hapjes, zoals knapperige groenten, zeevruchten en charcuterie.

Fresco in vier recepten

CRUZ Ruby Fresco
7 CL PORTO CRUZ RUBY • IJSBLOKJES • SINAASAPPELSCHIL
Vul drie vierde van een wijnglas met ijsblokjes. Voeg de Porto CRUZ Ruby toe en werk af met de sinaasappelschil.

CRUZ White Fresco en Tonic
7 CL PORTO CRUZ WHITE • 15 CL TONIC • IJSBLOKJES • EEN SCHIJFJE GEMBER • EEN TAKJE ROZEMARIJN
Plaats een schijfje gember in een groot wijnglas. Vul het glas met ijsblokjes. Voeg eerst de Porto CRUZ White toe en vervolgens de tonic. Versier het glas met een takje rozemarijn.

CRUZ Tawny Fresco
7 CL PORTO CRUZ TAWNY • IJSBLOKJES • SINAASAPPELSCHIL
Vul drie vierde van een wijnglas met ijsblokjes. Voeg de Porto CRUZ Tawny toe en werk af met de sinaasappelschil.

CRUZ Pink Fresco en Tonic
7 CL PORTO CRUZ PINK • 15 CL TONIC • IJSBLOKJES • CHILIPEPER
Vul een groot wijnglas met ijsblokjes. Voeg eerst de Porto CRUZ Pink toe en vervolgens de tonic. Werk het glas af met het chilipepertje.

www.porto-cruz.com