{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
PubliReportage

Garnalen van Klaas Puul in alle vormen en maten

Noordzeegarnalen zijn een vaste waarde in het Belgische culinaire landschap. Overal ter wereld bestaan er echter ontelbaar veel soorten van dit schaaldiertje en zijn ze een onmetelijke inspiratiebron voor chef-koks. De Nederlandse producent Klaas Puul neemt ons mee op een smakelijke ontdekkingsreis langs de koude wateren van de noordelijke Atlantische Oceaan en de kusten van Zuid-Amerika.

Puul’s, een familieverhaal

Klaas Puul brengt zijn gamma Shrimps of the World op de markt onder het nieuwe merk Puul’s. Daarmee gaat deze Nederlandse producent, overigens één van de grootste van Europa, terug naar de oorsprong. En die ligt in de Frederik Hendrikstraat in Amsterdam, op een steenworp van de Jordaan. Klaas Puul senior had er midden 20e eeuw een vishandel – “Puul’s viswinkel” – die zijn zoon al snel uitbreidde door er garnaalvisserij aan toe te voegen.

Vandaag werken er 3.500 mensen voor Klaas Puul en dit zowel in Nederland als daarbuiten. Het bedrijf draait een jaarlijkse omzet van 200 miljoen euro, maar blijft trouw vasthouden aan de waarden die belangrijk waren voor zijn oprichter: authenticiteit en topkwaliteit. Vorig jaar is Klaas Puul gefuseerd met Foppen Paling en Zalm. Zowel Foppen als Klaas Puul zijn gerenommeerde bedrijven in de verwerking van hoofdzakelijk zalm en garnalen. De ondernemingen uit Volendam en Harderwijk bundelen hun activiteiten onder de naam Dutch Seafood Company.

Puul’s Shrimps of the World

Elke garnaal komt uit een ander deel van de wereld en is groot geworden onder andere omstandigheden. De temperatuur van de wateren, de stroming en de voedingsbodem zorgen voor unieke smaken en texturen. De Shrimps of the World hebben allemaal andere smaken, andere bereidingswijzen en andere gerechten waarin deze specifieke garnaal het beste tot zijn recht komt.

Een overzicht van het aanbod
Noordzeegarnalen

Noordzeegarnalen, of zoals we ze in België noemen: grijze garnalen, zijn een onvergelijkbare lekkernij die heerlijk zacht en ziltig smaakt. Ze worden opgevist met kotters – kleine, snelle trawlers – en aan boord onmiddellijk gesorteerd, gekookt en gekoeld. Daarna worden ze gepeld. De Noordzeegarnaal is MSC-gecertificeerd sinds december 2017.

Wetenschappelijke naam: Crangon crangon
Herkomst: Nederland, Denemarken, Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk
Smaak: zacht, licht zoet
Bijzonderheden: stevige structuur en zacht smeltend vlees

Garnalen uit Argentinië

Argentijnse garnalen zijn herkenbaar aan hun rode kleur en worden met sleepnetten opgevist uit de wateren van de zuidwestelijke Atlantische oceaan. Waar en wanneer precies gevist mag worden, is onderhevig aan strenge overheidscontroles, die ook het aantal sleepnetten beperkt. Dit doen ze niet alleen om het milieu te beschermen maar ook om de kwaliteit van de garnalen veilig te stellen.

Wetenschappelijke naam: Pleoticus muelleri
Herkomst: Argentinië
Smaak: licht gezouten
Bijzonderheden: zacht met wit vlees met rode toetsen

Garnalen uit Honduras

Deze tropische garnalen kunnen tot 20 cm groot worden en zijn gekweekt in bassins vlak bij de kust. De meeste producenten beschikken tegenwoordig over duurzaamheidscertificaten die garant staan voor het respect voor de ecosystemen en de natuurlijke bronnen. De garnalen uit Honduras zijn ASC-gecertificeerd.

Wetenschappelijke naam: Penaeus vannamei
Herkomst: Honduras
Smaak: zacht en vol
Bijzonderheden: grijs pantser dat bij het koken oranje wordt

Garnalen uit Guatemala

Deze grote tropische garnalen, die ook wel ‘juweel uit Guatemala’ worden genoemd, danken hun oranje-roodbruine kleur aan de vulkanische bodem in dit Centraal- Amerikaanse land. Ze worden gekweekt langs de kusten van de Stille Oceaan.

Wetenschappelijke naam: Penaeus vannamei
Herkomst: Guatemala
Smaak: vol en zoet
Bijzonderheden: grijs pantser dat bij het koken oranje wordt

Meer info over deze heerlijke garnalen op: www.dutchseafoodcompany.com