{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
PubliReportage

Grand Marnier terug van nooit weggeweest

Moderne bartenders grijpen graag terug naar klassiekers om de bron van hun innovaties te traceren. Jerry Thomas en Tiki bars, speakeasies en vergeten alcoholvariëteiten liggen aan de basis van de huidige mixologie. Na gin en vermout is het nu de beurt aan Grand Marnier om op het voorplan te treden en zijn onmetelijke kwaliteiten en enorme complexiteit in de spotlights te plaatsen. Het kleine broertje van de cognac heeft meer dan genoeg in huis om in de smaak te vallen bij foodies en andere fijnproevers.

En zoals alle moderne toppers hult ook Grand Marnier zich in het elegante kleed van vervlogen tijden. De drank ontstond in de 19e eeuw, te midden van de creatieve Franse wervelwind waarin de visies van Jules Verne, Haussmann en Eiffel samensmolten, en belichaamde vanaf het prille begin een zeker idee van vernieuwing en durf. Het recept van Grand Marnier stamt, net zoals dat van triple sec, uit de beginjaren van de 19e eeuw, maar dan met een extra verfijnde toets. Het bittere van gedistilleerde sinaasappelextract wordt op ingenieuze wijze gecombineerd met echte cognac (terwijl voor triple sec gebruik wordt gemaakt van een neutraal smakende alcohol). De rijkdom van die blend doet onvermoede smaaksubtiliteiten tot uiting komen.

 

KONING COGNAC  

Lange tijd bleef Grand Marnier op zijn lauweren rusten. Tot de drank uiteindelijk alleen nog werd genoemd in één adem met het bereiden van desserts, en naar het achterplan werd verbannen. Maar echte sterren doorstaan de tand des tijds en nadat Campari het merk een jaar geleden overnam, begon er een nieuwe wind te waaien door de zeilen van dit vlaggenschip. Meester-blender Patrick Raguenaud blijft trouw aan het originele recept van Grand Marnier en zet dankzij zijn encyclopedische kennis de eeuwenoude vakkennis voort. Dit is Grand Marnier in volle glorie, in de keuze van de cognacsoorten en in de blending die naar een hoger niveau wordt getild door de sinaasappellikeur. Die is in het eindresultaat nooit overheersend en bij sommige cuvées zelfs maar heel subtiel aanwezig. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de cuvée Quintessence met 82% cognac uit de Grande Champagne.

 

BACK TO THE FUTURE  

De jonge generatie Belgische bartenders, die momenteel blijft schitteren aan het Europese firmament, is al lang gevallen voor de charmes van Grand Marnier. Jurgen Nobels in Gent, Didier Van den Broeck in Antwerpen en Ran Van Ongevalle in Knokke grijpen er bijvoorbeeld graag naar voor hun versies van verschillende grote klassiekers. De sinaasappellikeur geeft Grand Marnier een specifieke smaak die nog wordt versterkt door de cognacsoorten. Het mooiste voorbeeld? Een ‘grand’ old fashioned, waarin het traditionele mengsel van suiker, bitter en whisky door toevoeging van Grand Marnier tot hemelse hoogten wordt getild. Hetzelfde fenomeen vinden we terug bij een Sidecar, een Mai Tai en zelfs een Margarita. Eenvoudig te maken recepten, met een beperkt aantal ingrediënten, die wel onmiddellijk verrassen door hun diepgang. Grand Marnier is opgestaan uit de doden maar heeft zijn ziel daarbij weten te behouden. Het is nog steeds een onmisbaar element in de hedendaagse mixologie, ook bij de exclusievere varianten. De drank heeft zijn plek bij de allerbeste alcoholsoorten opnieuw veroverd en biedt longdrinks, highballs en tumblers unieke smaakakkoorden.

Recepten:
Grand Old Fashioned
30 ml Grand Marnier
Cordon Rouge
30 ml Wild Turkey 101
whisky
3 druppeltjes Angostura
bitter
Een sliertje sinaasappelschil

Giet de bitter, vervolgens de Grand Marnier en ten slotte de whisky in een old fashioned glas. Voeg een groot ijsblokje toe en roer om te koelen. Hang het sliertje sinaasappelschil op de rand van het glas.

Grand Margarita
30 ml Grand Marnier
30 ml tequila
20 ml vers citroensap
Een partje limoen ter versiering

Wentel een halve limoen in het zout en wrijf daarmee over de rand van een cocktailglas. Haal daarna de rand van het glas door het zout zodat het zout blijft kleven. Shake Grand Marnier, tequila en citroensap samen met het ijs. Filter en schenk in het glas. Hang het partje limoen op de rand van het glas.

Grand Mai Tai
30 ml Grand Marnier Cordon Rouge
60 ml Appleton Estate rum
15 ml orgeade
15 ml vers citroensap
Versiering: een schijfje limoen, een muntblaadje, ananas

Doe alle ingrediënten in een shaker en schud kort met het ijs. Giet door een filter en schenk in een longdrinkglas. Voeg de versiering toe.

Grand Sidecar
50 ml Grand Marnier Cordon Rouge
20 ml cognac
20 ml vers citroensap

Meng Grand Marnier, cognac en citroensap in een shaker. Voeg ijs toe en schud tot alles goed gekoeld is. Giet door een filter en schenk in een cocktailglas.

www.grand-marnier.com

 

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
Grand Margarita