{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
PubliReportage

Het hele jaar door oesters van Qualimer

Als heus eldorado voor schaal- en schelpdieren is Zeeland wereldwijd bekend voor haar mosselen, kreeften en oesters. Traditioneel zijn het de R-maanden waarin die laatste worden gegeten, maar tegenwoordig zijn ze het hele jaar door verkrijgbaar. Naast de Zeeuwse platte en holle oesters zijn er nu ook de zomeroesters.

Nederland is een waterland. En van alle Nederlandse provincies is het Zeeland dat het meest mét de zee leeft. Kilometers van grillige kusten, waarin de Oosterschelde zich aftekent als een immense kweekvijver voor allerlei lekkers. Deze zee-engte, die aan het uiteinde is afgesloten door de ongelooflijke Oosterscheldekering is een ware kweekvijver van mosselen, oesters en kreeften.

HEERSCHAPPIJ VAN DE PLATTE OESTER  

In Yerseke, op de oevers van de Oosterschelde, kweekt de familie Vette al sinds 1880 oesters. Vandaag staat de vierde generatie aan het hoofd van het merk Qualimer. Jan-Willem Vette en zijn zus voeren er het bewind en hebben het bedrijf uitgebouwd tot dé referentie voor zeevruchten in Nederland. En die vakkennis wordt ook in België gesmaakt, waar het succes van hun waar onovertroffen is. Traditioneel worden platte oesters gekweekt in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. Zij zijn al sinds het prille begin de specialiteit van Qualimer. Ze vormen het summum vanfinesse en smaak, met ongeëvenaarde hazelnoottoetsen en puur op hun lekkerst, met enkel wat druppeltjes citroen en een beetje peper. Maar ook de creuses blijven niet achter en maken vandaag integraal deel uit van het Zeeuwse gastronomielandschap.

ZOMEROESTERS

De Zeeuwse holle oester of creuse is een toegankelijke oester, zacht en rond in de mond. Iets voor de liefhebber maar ook voor wie nog nooit een oester proefde. Maar net als bij alle oesters was ze tot voor kort, gedurende de zomermaanden, praktisch niet te eten. De reden? De natuurlijke voortplantingscyclus. Bij mooi weer scheiden de oesters zaad af om zich voort te planten, waardoor ze niet alleen mager worden, maar waardoor ook de smaak van hun vlees verandert en ze er melkachtig gaan uitzien. Ze zijn dan wel perfect eetbaar, maar toch duidelijk minder smakelijk. In het verleden is er een alternatieve variëteit ontwikkeld die dit omzeilt. Die zomeroesters hebben als bijzonderheid dat ze onvruchtbaar zijn. Ze ontstaan uit een kruising tussen een klassieke oester en een specifieke mannelijke oester die het genetische materiaal doorgeeft dat het voortplantingsmechanisme blokkeert. Deze ‘vierseizoenenoester’ heeft heel wat voordelen. Voornamelijk op het vlak van smaak. Ze moeten immers geen inspanningen leveren om zaad te produceren en zich voort te planten. Al hun energie kunnen ze bijgevolg in hun groei steken. Ze groeien sneller, hebben ook in de zomer stevig, vol vlees en hun smaak wordt niet beïnvloed door het voortplantingsmechanisme.

STREEKPRODUCT

“Zomeroesters zijn in ieder opzicht vergelijkbaar met de klassieke holle oester”, vertelt Jan-Willem Vette. “Door de selectie en kruising van het oesterzaad ontstaat een oester die zich niet voorplant en dus niet 'laiteuse' wordt, maar wel dezelfde gastronomische kwaliteiten heeft.” De zomercreuses van Qualimer worden gekweekt in Frankrijk en Ierland en worden bewaard in onze gekoelde bassins in Yerseke. Iedere dag worden er uit de bassins gehaald om ze meteen te verpakken en te versturen.” En oesterdegustaties bewijzen het: je merkt amper verschil tussen een ‘zomeroester’ en een gewone, klassieke winteroester. Met haar ongeremde smaak, natuurlijke oorsprong en optimale ontwikkeling geniet je met de zomeroester van het beste wat de zee te bieden heeft.

www.qualimer.com