{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
PubliReportage

Le Rustique kazen: Smelten van plezier

Comfortfood, sharingformules en terugkeer naar de klassiekers... Klanten zoeken op restaurant steeds vaker een gezellige, ontspannen sfeer rond duidelijk herkenbare concepten. Kaasfondue en raclette zijn daarbij steevast topkandidaten die je de kans bieden om je creativiteit tot uiting te brengen in interessante – vaste en vloeibare – combinaties.

In melk zit alle rijkdom van zomerse kruiden en alpenweidebloemen die in hartje winter kan zorgen voor een ware geur- en smaakexplosie. Bergkazen uit de Jura en de Alpen getuigen van een traditie en cultuur die ons het verhaal vertellen van de schoonheid van de berglandschappen en het harde leven van de bergbewoners. Die schoonheid is in geconcentreerde vorm terug te vinden in de smaak van de kazen die voor zoveel culinair genot en gezelligheid zorgen. Raclette en fondue zijn twee monumenten, twee toppers eigenlijk, die ondanks hun opperste eenvoud zonder enige twijfel thuishoren in het gastronomische stijlregister.

Raclette: plakjes puur plezier

Raclette is een eeuwenoude uitvinding uit het Zwitserse kanton Valais. Herders hadden rond het vuur de gewoonte om een stuk kaas voor het vuur te leggen om het te laten smelten. Daar kunnen verschillende soorten kazen voor worden gebruikt, waaronder ook kazen met kruiden of specerijen in verwerkt, zoals we er een terugvinden bij Le Rustique, het kaashuis dat ook de onevenaarbare ‘Classique’ tot z’n gamma mag rekenen. Hoewel raclette traditioneel wordt gegeten met aardappelen en charcuterie, behoort ook een combinatie met gefermenteerde groenten zeker tot de mogelijkheden, aangezien de zuren perfect passen bij de ronde, vette zuivelsmaak.

Qua drank is witte wijn uiteraard het meest aangewezen, vooral die wijnen met minerale toetsen en geen te overheersende fruitigheid. Maar ook een lichte rode wijn, zoals een poulsard of mondeuse, of zelfs een pinot noir, zorgt voor mooie contrasten in de mond. En bier zorgt er, zoals altijd bij kaas, voor dat het beste uit het gerecht naar boven komt. Kies daarbij liefst voor een rond biertje zonder al te veel hop, en liefst een dat eerder wat zoeter dan bitter smaakt. Een zorgvuldig gemoute Belgische tripel bijvoorbeeld.

Fondue: ondergedompeld in smaak

Er gaat niets boven een lekker smeuïge kaasfondue. Ook dit gerecht is afkomstig uit Zwitserland, maar het zou eerder uit de Duitstalige kantons, uit de streek rond Zürich en Sankt-Gallen stammen. Al snel ontstonden er in de 18de eeuw verschillende lokale versies van, waarbij lokale kazen werden gebruikt. Zo bestaat er een herdersfondue met drie kazen: emmental, tomme de Bresse en comté. Bij Le Rustique vinden we deze grote klassieker ook terug, die even gebruiksvriendelijk als lekker is.

Zoals de traditie het wil, dompel je een stukje brood in de gesmolten kaas. Maar pas op dat je je stukje niet kwijtraakt! Het brood vervang je uiteraard net zo gemakkelijk door een stukje groente: pastinaak, zoete aardappel, knolselder – die je al voorgekookt hebt – of wortel, venkel, broccoli, bloemkool of bleekselder – lekker knapperig in rauwe vorm. Zo kun je eindeloos variëren met thematische mogelijkheden in functie van de kazen op je kaart.

Fondue en raclette zijn ludiek en authentiek tegelijk, en weer helemaal in. Ondanks hun uitgesproken verankering in de traditie bieden ze ook heel wat moderne mogelijkheden zonder hun ziel te verliezen. Druk er gerust je eigen persoonlijke stempel op met alternatieve versies (na de pizza Hawaï nu de fondue met ananas?) of laat de authentieke charme zijn werk doen voor een lekker traditionele kaasfondue. Als een herinnering uit je kindertijd, vol vrolijk gelach en lekkernijen.

www.lerustique.be

placeholder
placeholder
placeholder
Le Rustique Raclette