{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
PubliReportage

Schietse presenteert Spaanse charcuterie

Een bordje charcuterie als hapje vooraf of een uitgebreid assortiment als voorgerecht. De belangstelling van je klanten voor een goed gemaakt ambachtelijk product is groot. Met de gedroogde hammen en salami’s van de Spaanse producent ElPozo haal je prijs-kwalitatief goede charcuterie in huis waarmee je zonder zorgen kan uitpakken.

Terwijl trendwatchers zeggen dat de hang naar nostalgie over de top is, stijgt de vraag naar een goed gemaakt artisanaal product. En wat is er nostalgischer dan een bordje met ambachtelijk gemaakte charcuterie? Het kan fungeren als een hapje, tapas of meer uitgebreid als voorgerecht. Bij de samenstelling van een charcuterie- assortiment is de stijl van charcuterie belangrijk en ook de keuze voor een prijs-kwalitatief uitstekend merk. De charcuterie moet passen in de stijl van de keuken, ze mag het menu niet domineren en moet dienen om een evenwicht te bieden tussen de ingrediënten en de smaken van de gerechten. Wat serveer je bij charcuterie? Je charcuterieaanbod is de perfecte plek om je creativiteit te tonen. Serveer bloemkool, koolrabi, paddenstoelen of wortelen bij een bordje charcuterie. Geef er ook eens vers gegrild brood bij. De warmte van het brood trekt de smaak van de charcuterie open.

Unieke positie

Elke charcuterie heeft een uniek terroir. Verschillende factoren spelen een rol in hoe het vlees eventueel zal smaken, zoals de mineralen in het lokale water, het gras en de vegetatie waar de dieren van eten, samen met de gisten en schimmels die in de lucht zweven. De stofferige witte laag op gerijpte salami bijvoorbeeld bevat miljoenen schimmels en gistcellen die cumuleren wanneer het vlees rijpt en het zo een unieke smaak geven. Spaanse charcuterie bekleedt een bijzondere positie in de internationale charcuteriewereld met o.m. de beroemde jamón Ibérico, jamón Serrano, chorizo, lomo en een uitgebreide variëteit aan salchichón (salami’s). Er is variatie genoeg zodat je een mooi assortiment kunt samenstellen. Bovendien zijn het geen onbekende producten voor je klanten, zodat je je weinig zorgen moet maken om de herkenbaarheid.

Serrano

De Serranohammen van Elpozo behoren tot een van de meest karakteristieke producten van de Spaanse gastronomie. Om als Serranoham door het leven te gaan moet elke ham gemaakt zijn van Spaanse varkens, met productie in Spanje, een minimale droogtijd van 9 maanden en voldoen aan de permanente kwaliteitscontroles van het Consorcio del Jamón Serrano Español. Dat consortium levert ook het label met een controlenummer dat elke Serranoham draagt. De hammen zijn bovendien te herkennen aan de grote letter ‘S’ met daaronder de naam Serrano. Serranohammen worden met zout ingewreven en 2 weken gestapeld. Dan worden ze gewassen en voor zowat 6 weken in droogruimtes opgehangen. Vervolgens worden ze in koele droogkamers ondergebracht waar ze nog 6 tot 18 maanden rijpen, afhankelijk van het klimaat, afmeting en type ham. De Serranohammen van Elpozo hebben een aangenaam aroma, een milde, licht gezouten smaak en een zachte structuur. Ze zijn te koop met poot, half ontbeend en ontbeend en in blokken van 1 en 0,5 kg.

Chorizo

De Chorizo Sarta worsten van Elpozo vind je in drie variaties: zacht, pikant en extra pikant. Chorizo wordt al minstens 5 eeuwen in Spanje gemaakt. De basis is varkensvlees waaraan zout, knoflook, oregano en andere kruiden toegevoegd worden. Een belangrijk bestanddeel is de ‘pimenton’, een pittige Spaanse paprikavariëteit die de worst zijn rode kleur en licht fruitige en kruidige smaak geeft. Hoe meer paprika wordt toegevoegd, hoe pittiger de worst.

Salchichon

De gedroogde worsten Fuetec, Extra en Campesino van Elpozo worden gemaakt van geselecteerd varkensvlees van eigen kweek. Het is een combinatie van grof, medium of fijngemalen vers varkensvlees en varkensvet, kruiden en specerijen. De worsten worden afgevuld en te drogen gehangen in klimaatgecontroleerde ruimtes. De worst moet geleidelijk van buiten naar binnen kunnen drogen. Tijdens de rijping ontstaat een natuurlijk wit laagje op de oppervlakte dat de worsten een unieke en heerlijke smaak geven.

Van beenhouwer tot marktleider

De Spaanse vleeswarenproducent Elpozo ontstond uit een bescheiden beenhouwerij die in 1935 werd gesticht in Alhama de Murcia, in de regio Murcia aan de Spaanse oostkust. In 1954 begon de slager met een kleinschalige industriële verwerking van vleeswaren op basis van lokaal varkensvlees. In 1968 nam het de kweek van dieren in eigen handen. Zo groeide het bedrijf in enkele decennia verder uit tot een marktleider in zijn sector.

Voor meer info bezoek Schietse op: www.schietse.com

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder