{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
PubliReportage

Sprankelfrisse Elzaswijnen

Sinds enkele jaren is de wijnbouw in de Elzas ingrijpend veranderd. Jonge wijnboeren en een steeds grotere openheid naar de internationale markt toe hebben de plaatselijke wijnen een nieuwe tijd binnengeloodst. Het domein Clos Saint-Jacques in Colmar was een van de voorlopers van die transformatie en blijft er ook vandaag nog een van de beste vertegenwoordigers van.

De wijnen van Clos Saint-Jacques danken hun frisse, levendige karakter niet alleen aan de kunde van wijnmeester Nicolas Haeffelin, maar ook aan de bijzondere ondergrond. De wijngaarden liggen namelijk in het dorp Colmar, op een goed gedraineerde bodem van kiezelzand – keien en aanslibsels – waardoor het water goed weg kan. Ideaal voor strakke wijnen met een uitgesproken aciditeit.

Fris en mineraal 

“Onze geologische situatie is heel complex. Elk van de zeven druivensoorten die we gebruiken, moet aandachtig worden opgevolgd”, aldus Nicolas Haeffelin. “Dit jaar duurde de pluk acht weken, nagenoeg aan één stuk door. Dat is een enorm werk, maar noodzakelijk om ieder perceel optimaal te laten rijpen. Het geheim van een grote wijn zit ’m nu eenmaal in de kwaliteit van de gebruikte druiven. Als de druiven top zijn, zit 80% van het werk er al op.” 

Een derde van de in totaal 10 hectaren wijngaard van domein Clos Saint-Jacques wordt ingenomen door riesling. Dat typische druivenras uit de Elzas werd lange tijd gebruikt voor wijnen met een vrij hoog gehalte restsuiker. Een trend die overigens ook terug te vinden was bij de overgrote meerderheid van de andere druivenrassen in de streek. Die traditie, die aansloot bij een eerder klassieke,Bourgondische en rijke gastronomie, is vandaag in verval geraakt. ‘Zoete’ wijnen zijn vervangen door witte wijnen met een uitgesproken aciditeit, waarvan de frisheid veel beter past bij de culinaire creaties van de huidige chef-koks. 

Gastronomische wijnen  

“Het imago van de Elzaswijnen is aan het veranderen, en terecht. Dat is grotendeels te danken aan de invloed van de jonge generatie, maar wordt ook aanvaard door de ‘oude garde’. Bij Clos Saint-Jacques hebben we altijd evenwichtige, meer minerale wijnen willen maken. Strakke wijnen. Dat is een keuze die we gemaakt hebben los van iedere trend. We hebben het geluk dat we heel aromatische druivenrassen hebben, zoals de muskaatdruif. In plaats van daar een demisec van te maken, werken we vooral op het fruitige en de mineraliteit van onze bodem. Daarbij komt nog de rijping op de wijnmoer om de wijn zijn vette en ronde smaak te geven. In de mond proef je een zekere zoetigheid, maar zonder veel restsuiker.” 

“We werken samen met tal van restaurants uit de streek maar ook van verderop. En die samenwerkingen sterken ons in onze keuze. Het is duidelijk wat de chef-koks verwachten: open, frisse wijnen, die perfect aansluiten bij de huidige gerechten, maar ook bij internationale invloeden. En dat doen onze wijnen.”

placeholder
placeholder
placeholder
Pinot Blanc