{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Recept

Scheermesjes, courgette, noordzee inktvis, jus van mediterrane kruiden

DIT HEB JE NODIG (voor 4 personen)
  • 8 scheermesjes
  • 1 teentje look
  • 1 takje tijm
  • 35 cl witte wijn
  • 40 gr boter
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 takje bonenkruid
  • 2 takjes dille
  • 1 takje munt
  • 4 kleine zeekatjes
  • 1 teentje look, fijngesneden
  • scheut olijfolie
  • sap van ½ limoen
  • Voor de crème zure room: 300 gr zure room · ½ blaadje gelatine
  • Voor de lauwwarme salade van courgettes: 8 minicourgettes · 4 gele minipatisson · 4 groene minipatisson · sap van 1 limoen · scheut olijfolie · peper & zout
  • Voor de crème van courgettes: ½ ui, fijngesneden · ½ teentje knoflook, fijngesneden · 200 gr courgette, fijngesneden · ½ l kippenfond · peper & zout · 50 gr room · 20 gr boter
  • Als afwerking 4 stuks miniprei, gekonfijt en gebrand · enkele takjes Romeinse kervel · enkele bloemetjes, zoals viooltjes
BEREIDING
  • Voor de scheermesjes: spoel de scheermesjes en zet ze aan in wat olie. Voeg alle kruiden en look toe, en blus met de witte wijn. Gaar onder deksel tot de mesjes opengaan, en verwijder ze dan uit het vocht. Laat de kruiden verder trekken in het kookvocht gedurende een uurtje aan de kant van het vuur en zeef daarna door een fijne zeef. Werk deze daarna op met de boter en serveer.
  • Voor de zeekatjes: maak ze schoon en spoel de zeekatjes. Wikkel ze daarna in plastiekfolie en plaats ze in de diepvriezer. Eenmaal bevroren snijd in zeer fijne plakjes met behulp van een snijmachine. Bak ze daarna op in wat hete olijfolie en de look. Kruid af met peper, zout en wat limoensap.
  • Voor de crème van zure room: laat de gelatine weken in wat koud water en warm 50 gr van de zure room op in een pannetje. Voeg de geweekte gelatine toe en los op. Laat lichtjes afkoelen, voeg daarna bij de rest van de zure room en meng. Kruid af met peper en zout en laat enkele uurtjes opstijven in de ijskast.
  • Voor de salade van courgettes: snijd 4 van de mini courgettes in plakjes van ongeveer 3 mm met een mandoline en marineer ze met wat olijfolie, limoensap, peper en zout. Rol ze daarna in rolletjes. Snijd de andere 4 courgettes in 2 en grill ze. Snijd de potissons in 4 en bak ze op in wat olijfolie en blus met wat limoensap.
  • Voor de crème van courgettes: bak de courgettes, ui en look in wat olijfolie zonder te kleuren. Voeg de kippenfond toe en laat sudderen over een zacht vuurtje gedurende 15 min. Verwijder van het kookvocht en mix daarna tot puree in een blender. Voeg de room en boter toe en kruid af met peper en zout.
recipe