{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Trend

Belgian spirits op een rijtje 

In het segment van de sterkedrank doet België het met een aanbod dat enerzijds de traditie eert en anderzijds innovatie opzoekt, bijzonder goed. Eén ding hebben de ‘Belgian spirits’ alvast gemeen: hun aromatische rijkdom en ambachtelijke makelij. Gins of eau de vies, allemaal bieden ze een mooi smakenpalet om cocktails body te geven of gewoon puur van te genieten.

HAVN, GIN MET REISAMBITIES

Het gamma HAVN omvat gins die hun inspiratie putten uit grote wereldhavens. De bedenker van het gamma, Steve Symons, schetst zo aan de hand van typerende geuren onmiddellijk herkenbare landschappen. Laat je meedeinen op het maritieme ritme van iedere stad en ontdek in iedere gin de typische kruiden en specerijen die haar kenmerken. Scheep in voor Marseille en Kopenhagen, maar ook een zeereis naar Bangkok behoort tot de mogelijkheden. En naar Antwerpen natuurlijk. Die grote Belgische haven wordt geëerd in een elegante zwarte fles met een delicate gin met accenten van steranijs, kaneel en rabarber. Perfect in combinatie met een mediterrane tonic en afgewerkt met framboos of rabarber.

ELIXIR D’ANVERS, EEN TIJDLOZE KLASSIEKER

Tweeëndertig planten en kruiden worden gedurende vijf maanden in alcohol gemacereerd tot uiteindelijk Elixir d’Anvers ontstaat. Die likeur, waarvan het recept in 1863 werd uitgeschreven door François-Xavier de Beukelaer, zorgt voor een ware explosie van complexe smaken. Deze godendrank drink je puur, of in koffie zoals een Irish coffee. Maar Elixir d’Anvers past ook perfect in een cocktail met vruchten en citrussap. In de keuken doet hij wonderen in desserts, bijvoorbeeld om een crème brûlée of sabayon te aromatiseren, maar ook in hoofdgerechten misstaat hij zeker niet. Zo bedacht chef Vilhjalmur Sigurdarson, die op de cover staat van deze editie van Chef, een reeks hartige recepten met Elixir d’Anvers, waaronder een overheerlijke kip met aubergine.

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
Biercée Gin

FILLIERS, AROMA’S TROEF

Filliers werd opgericht in 1880 en is daarmee een van de oudste graanstokerijen van België. De stokerij uit de buurt van Gent geniet wereldwijde faam voor zijn jenevers, maar is ook een groot specialist in gin. De allereerste Filliers-gin werd al in 1928 gemaakt, door Firmin Filliers zelf. Vandaag biedt het bedrijf een heel gamma aan, met op kop de schitterende Classic 28. Zoals de naam al doet vermoeden wordt deze dry gin gemaakt op basis van 28 kruiden en specerijen die hem een ongeziene aromatische rijkdom geven. Door de toetsen van hop en angelica smaakt hij bovendien heerlijk zacht in de mond, maar toch ook pittig bitter en citroenig fris. Dat maakt van de Classic 28 een lekkere gin om puur te drinken, maar ook perfect met een kruidige tonic en een stukje sinaasappelschil.

EAU DE VILLÉE, EEN LESJE IN VAKKENNIS

De Distillerie de Biercée, in de provincie Henegouwen, is een van de kroonjuwelen van ons land. De distilleerderij werd opgericht in 1946 en groeide al snel uit tot dé referentie op het vlak van het distilleren van vruchten. Haar pronkstuk, de Eau de Villée, is daar het beste voorbeeld van. Voor een fles van 70 cl wordt maar liefst 10 kilo fruit gebruikt, met als resultaat een ware explosie van prachtig complexe smaken die worden gedomineerd door citroenen uit Murcia, die rechtstreeks uit Spanje worden geïmporteerd. Eau de Villée drink je ijskoud als digestief, maar de zurige smaak van deze likeur is ook heel lekker in cocktails en desserts.

EEN ECHTE UPPERCUT

Manuel Wouters is een grote naam uit de Belgische cocktailscene en een van de pioniers van de mixologie in ons land. Dankzij zijn ruime ervaring kon hij een gamma aromatische gins van topkwaliteit uitwerken, de ene al sterker dan de andere, dat hij de naam Spring meegaf. Maar het is met zijn gin Uppercut dat hij het hardest toeslaat. Deze dry gin volgens de zuiverste Engelse traditie is krachtig en robuust, waarbij bloemige, zoete smaken moeten wijken voor kruidige botanische ingrediënten. Het evenwicht tussen de krachtige toetsen en de ronde geuren is simpelweg bewonderenswaardig. Hiermee maak je een stevige gin-tonic. Liefst met een droge tonic en op smaak gebracht met bijvoorbeeld een zoethoutstokje.