{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Trend

Bier en de opkomst van IPA

India Pale Ale (IPA voor de vrienden). Die woorden liggen op de lippen van alle ‘beer geeks’ die als paddenstoelen na een sappige herfstregen uit de grond lijken te schieten. In de internationale brouwerswereld in volle ontwikkeling, waar steeds meer microbrouwerijen ontstaan en steeds meer internationale spelers hun deel van de koek opeisen, was IPA de voorloper van een wereldwijde evolutie die maar niet lijkt te eindigen. Maar wat is dat, IPA?

Eerst en vooral is IPA een ‘ale’, een bier van hoge gisting dus, in tegenstelling tot een ‘lager’ zoals onze pils, wat een bier van lage gisting is. Over de precieze oorsprong van IPA bestaat enige onenigheid, maar algemeen wordt aangenomen dat een zekere George Hodgson, een brouwer uit Oost-Londen, het in 1822 uitvond. In die tijd was het favoriete drankje van de Britten de ‘porter’. Een ideaal bruin bier dat perfect paste bij de Londense mist. Maar het Engelse leger, dat gebukt ging onder de hitte in India, schreeuwde om een frisser en dorstlessender biertje. En dus brouwde Hodgson een ale met een hoog alcoholgehalte, dat hij in vaten deed en waaraan hij verse hop toevoegde. In de 19e eeuw duurde de bootreis naar India 6 maanden, waardoor het bier ruim de tijd had om onderweg verder te gisten, zodat het lichter werd en een uitgesproken hopsmaak kreeg. IPA was geboren, met zijn unieke kenmerken: fris, krokant, bitter, met toetsen van citrus en hop.

TRANS-ATLANTISCHE HOP

Het einde van het grote Britse rijk en de toenemende populariteit van lagers leidden tot de langzame dood van IPA-bier. En we moesten wachten tot midden jaren 1970 alvorens Amerikaanse brouwers in hun herontdekking van de geneugten van écht bier massaal weer IPA-bier begonnen te maken. Als grote hopproducent kwamen de Verenigde Staten met een nieuwe hopstandaard aanzetten, waarbij bijzonder aromatische hop werd gebruikt, zoals de cascade en de citra. IPA is dus een bier dat wordt gemaakt met een grote hoeveelheid hop, die vaak in de laatste fasen van de gisting wordt toegevoegd om de levendigheid ervan te bewaren. De Amerikaanse IPA’s zijn tegenwoordig wereldwijd de referentie, maar als een komisch boemerangeffect heeft ook Engeland de liefde voor dit hopbier weer opgevat en daarna de rest van Europa aangestoken. Vandaag vinden we een boeiende variatie IPA-bier, waarbij iedere brouwer speelt met specifieke aromahopsoorten en met bittere en kruidige toetsen.

HOP, HOP, HOP!

België als bierland bij uitstek kan dan natuurlijk niet achterblijven, zelfs met de huidige trend van moutige en kruidige bieren. Een goede IPA vraagt om een lichte, bijna onbestaande mout. Een uitdaging voor Belgische brouwers die als geen ander bedreven zijn in het gebruik van granen om er bier met een ongekende complexiteit van te maken. Maar de afgelopen jaren hebben ze bewezen dat zij zich ook perfect kunnen aanpassen aan de huidige trends. Duvel Tripel Hop is ongetwijfeld het mooiste voorbeeld van deze veelzijdigheid. Een onwankelbaar monument en de belichaming van de zuiverste Belgische biertraditie heeft zich toegelegd op een totaal ander concept, waaruit een mooi IPA-bier is ontstaan dat het goede van twee werelden perfect combineert. Als nieuwe lieveling van de steeds hipper wordende brouwerswereld symboliseert IPA de noodzaak van een nieuwe kijk op bier. Weg met dat stoffige imago, we zijn klaar om met open geest en de wind in de zeilen nieuwe horizonten op te zoeken. En om bier zijn rechtmatige plek op onze gastronomische feesttafel terug te geven.

Het assortiment bij METRO:

VEDETT IPA
Vijftien jaar geleden liet Vedett een frisse wind door het Belgische bierlandschap waaien met een mooie pils met een toets van moderniteit. De IPA-telg verscheen in 2014 om de pale-alestijl toegankelijk te maken voor iedereen, en niet zonder succes.

VEDETT SESSION IPA
Het kleine zusje van de Vedett IPA en de jongste telg van Duvel Moortgat. Het is een ‘session’, een bier met lager alcoholgehalte maar met alle kwaliteiten van een klassieke IPA. Hoppig en fris, ideaal bij het aperitief.

MARTIN'S IPA
Een van de eerste Belgische IPA’s en volledig in de lijn van de pure Engelse traditie. Heel kruidig met citrustoetsen dankzij het gebruik van aromatische hop en perfect beheerste dry-hopping.

GOOSE ISLAND IPA
De Amerikanen van Goose Island zijn een referentie op het vlak van IPA. De brouwerij uit Brooklyn demonstreert met dit bier al haar vakkennis ter zake: krokant en sappig, boordevol frisheid, gedomineerd door cascade, dé grote ster van de Amerikaanse hopsoorten.

LEFFE ROYALE IPA
De fruitige en levendige cascade-hop zorgt hier voor het speciale karakter van deze Leffe Royale. Die behoudt zijn typisch Belgische ronde smaak en karameltoetsen, maar met de kenmerkende bitterheid van een IPA.

DUVEL TRIPEL HOP
Technisch gezien blijft Duvel een Belgian Strong. Het is er zelfs het perfecte voorbeeld van. Maar met deze hoppige versie volgens de dry-hoppingtraditie verovert Duvel Tripel Hop zich een plaatsje bij de allerbeste IPA’s in de categorie Imperial IPA.

HOUBLON CHOUFFE
Ook brouwerij Achouffe slaagt er prachtig in om de Belgische en Amerikaanse tradities met elkaar te verzoenen. Een perfect staaltje IPA-bier dus, met een relatief hoog alcoholgehalte en behoorlijk wat gist, maar ook met uitgesproken kruiden en een frisse hopsmaak.

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
Vedett IPA