{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Trend

De goddelijke wijnen van Bon Baron

Belgische wijn staat (opnieuw) op de kaart. De Belgische wijnbouw werd eerst afgedaan als een bevlieging zonder toekomst, maar is in enkele jaren tijd uitgegroeid tot een discipline met een onverwacht groot belang. Onze plaatselijke wijngaarden hebben zelfs enkele topnamen voortgebracht, die terug te vinden zijn op de kaarten van sterrenzaken en die tot ver buiten onze landsgrenzen gewaardeerd worden. Bon Baron uit Lustin, nabij Dinant, is daar een van.

Wijnbouw is geen nieuw gegeven in België. Op de oevers van de Maas zijn historische sporen gevonden van druivenranken die lang geleden in onze contreien verbouwd werden. Ook straatnamen als Rue des vignerons en Impasse de la vigne verwijzen nog naar dit landbouwkundige verleden, al was de herinnering daaraan al sterk vervaagd.

Tot enkele wijnliefhebbers het gewaagde idee opvatten om de wijnbouw die aan het begin van de 18e eeuw uitdoofde, nieuw leven in te blazen. Jeannette en Piotr van der Steen zijn twee van die pioniers. 17 jaar geleden verhuisden ze van Nederland naar de Condroz, uit liefde voor deze streek die nooit aan intensiteit ingeboet heeft. Van vreemdelingen groeiden ze uit tot echte vaandeldragers van de Belgische oenologie, en uitstekende ambassadeurs van onze gastronomie. Met Bon Baron zetten ze de Belgische wijnbouw op de wereldkaart en werden ze op internationale wedstrijden bekroond met een indrukwekkende reeks onderscheidingen en prijzen. 

DE AARDE HAAR WERK LATEN DOEN 

Een van de geheimen van het succes van de Bon Baron-wijnen is de bodemkwaliteit van de verschillende percelen. Jeannette en Piotr besteedden veel aandacht aan de prospectie en baseerden zich daarvoor op moderne technieken en oude geologische verslagen. Zo viel hun keuze uiteindelijk op een goed gedraineerde ondergrond. De Maasvallei tussen Namen en Dinant wordt gekenmerkt door een alluviale bodem met afwisselend klei- en kalklagen, waarop intelligente en zachte wijnbouwmethodes toegepast kunnen worden, waarbij men de bodem zijn werk laat doen en het rendement laag blijft. Het resultaat is een volstrekt natuurlijke wijnbouw, zonder gebruik van pesticiden. Bij Bon Baron wiedt men onkruid met de hand of machinaal, maar ze gebruiken nooit chemische bestrijdingsmiddelen.

Ook in de wijnmakerij verkiest Jeannette een natuurlijke aanpak, waardoor de kwaliteit van de gezonde druiven maximaal tot zijn recht komt. Het koppel geeft de voorkeur aan monocépages en beschikt op de verschillende percelen over een mooi palet. Zo verbouwen ze cabernet, auxerrois, pinot gris, muskaat en zelfs de zeldzame dornfelder, om er maar enkele te noemen. En natuurlijk hebben ze ook de beste aller druiven uit de Bourgogne: de pinot noir, die hier verwerkt wordt tot de majestueuze ‘Trésor’ – behoort op dit ogenblik tot één van de mooiste Belgische rode wijnen.

CRÉMANT FORMIDABLE BRUT 2013

Deze BOB Crémant de Wallonie op basis van pinot gris, pinot blanc en auxerrois wordt op traditionele wijze geproduceerd. De rijke en evenwichtige droge schuimwijn ontwikkelt een boeket van aroma’s, met appel, witte perzik en amandel. In de mond gaan de gekonfijte noten gepaard met een prachtige levendigheid. Ideaal als aperitief, maar ook bij wit vlees of riviervis.

PINOT NOIR TRÉSOR 2013

Dit is een prachtige pinot noir, gekruid met een vleugje peper en vanille en een explosie van rode vruchten. Geheel in de lijn van de grote bourgognewijnen past hij uitstekend bij zowel vlees als vis, en combineert hij voortreffelijk met wild en allerlei terrines. Een ware topwijn, die België tal van adelbrieven bezorgt.

PINOT BLANC 2015

Een heel mooie pinot blanc, die perfect is uitgebalanceerd met noten van boter die perfect uitkomen door de bloemige en fruitige aroma’s. Geserveerd bij keldertemperatuur onthult hij zijn volledige potentieel. Heerlijk bij schaal- en schelpdieren, gevogelte of gegrilde vis.

BLANC DE NOIR 2016

Een aromatische en kruidige witte wijn op basis van de pinot noir, die traditioneel gebruikt wordt voor rode wijnen. Hij heeft een uniek, gestructureerd, breed en stevig karakter. Combineert uitstekend met kruidige of vette gerechten of bereidingen met sauzen.

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
Crémant Formidable Brut 2013