{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Trend

Japan, een bron van gastronomische inspiratie

Terwijl in de Japanse tuin van Hasselt op 15 april het allereerste Sushi Festival in België plaatsvond, blijft de Japanse gastronomie Belgische chef-koks inspireren. Tegenwoordig zijn we allemaal vertrouwd met de kunst van maki en sashimi, maar hoe het er in de keukens in Japan zelf aan toegaat, weten we vaak niet. Dat vraagt om meer...

In het land van de rijzende zon staat heus niet iedere dag kaiseki en sushi op het menu. Het dagelijkse menu van de Japanners bestaat uit eenvoudigere gerechten, waarbij rijst vaak centraal staat, maar waar we ook wel gefrituurde ingrediënten en noedels terugvinden. Zelfs uit die banalere gerechten kunnen we heel wat opsteken van de Japanse traditie. Daarin is immers een voorkeursplaats voorbehouden voor verse producten, vakkennis en bereidingen die tot de essentie worden teruggebracht.

Ramen bijvoorbeeld, Chinees geïnspireerde noedels met bouillon, zijn al heel populair in België, als we mogen afgaan op het aantal Umamido-restaurants die overal in ons land opduiken. En we kennen ook stilaan allemaal soba en udon, net als gyoza, gefrituurde of gestoomde ravioli, en onigiri, typische rijstbolletjes die als lunch worden gegeten.

Maar er blijft nog een hele wereld te ontdekken. Te beginnen met donburi. Het principe daarvan is simpel en past zowel in een foodtruck als voor een gezonde snack: een kom rijst waarop ingrediënten naar keuze worden geserveerd. De mogelijkheden zijn eindeloos, met tal van vegetarische varianten.

Frituren is in Japan een delicate en subtiele kunst. Tempura, lichte beignets met groenten of zeevruchten, is daar het beste voorbeeld van. Heel populair als streetfood, met natuurlijk tonkatsu, een methode om varkensvlees te frituren met een dikkere korst, of met kakiage, gefrituurde groenten op een soort wafeltje of met rijst.

En we kunnen het niet hebben over de Japanse keuken zonder ook kushiage aan te halen, wat zoveel betekent als ‘gefrituurde brochette’. Een beetje zoals yakitori, maar dan hartiger en zonder zwaar te worden. Geliefde ingrediënten zijn zeevruchten, groenten, knollen, pickles, kaas. Je kan het zo gek niet bedenken.