{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Trend

Kombucha, de alcoholvrije revolutie

Ik fermenteer, jij fermenteert, zij  fermenteren... Kimchi, pickles en andere  lactofermentaties hebben wereldwijd de  keuken veroverd en nu is het aan hun  vloeibare tegenhangers om chef-koks  en foodies in vervoering te brengen.  Met kombucha op kop, maar op de voet  gevolgd door een hele resem recepten  van over de hele wereld.   

Bacteriën, gist en suiker.  Kombucha is afkomstig uit China  en de vlaktes van Mongolië en  wordt gemaakt volgens de klassieke  fermentatieprincipes. Als basis neem je een  gesuikerde thee-infusie die je in een glazen  kom giet en bedekt met een zwam, een  starter zoals zuurdesem bij brood of  lambiek bij geuze. Kombucha is vrij  eenvoudig zelf te maken en kan afhankelijk  van de gebruikte infusie een hele waaier  aan verschillende smaken ontwikkelen.  Het is een uitstekend alternatief voor  alcohol bij het eten, maar ook ideaal voor  in mocktails en cocktails. 

NIET RAUW, NIET GEKOOKT   

Kombucha is niet de enige traditionele  gefermenteerde drank die interessante  gastronomische perspectieven biedt.  De Mexicaanse tepache op basis van  ananasbladeren en -schors, de Slavische  kvass op basis van roggebrood, de  Japanse amazaké die getrokken wordt  uit gefermenteerde rijst, de Kaukasische  boza met mout van maïs en tarwe, en de  daarmee verwante vruchtenkefir op basis  van kefirkorrels zijn maar een paar andere  voorbeelden van gefermenteerde dranken. 

De gefermenteerde vloeistof, die niet  rauw is maar ook niet gekookt werd,  geeft de ingrediënten extra diepgang  en complexiteit. De combinatie met  kruideninfusies (bitters of likeuren) en  distillaties (sterkedrank) in cocktails  tovert een heilige smaakdrievuldigheid  in het glas met een onvermoede wereld  vol verrassende resultaten. Zo verras je  je klanten met een totaal onverwachte  negroni, whisky sour of long island ice tea.   

VERRASSENDE PAIRINGS 

Bij gerechten zorgen kombucha en zijn  neefjes voor een heerlijke lichtheid en  onvervalste diepgang, zonder mierzoet  te zijn omdat de suikers tijdens het  fermenteren verdwijnen. Het resultaat  is subtieler en rijker dan bij een  gewone infusie en leunt qua smaak- en  geurfinesse dicht aan bij wijn of bier  maar dan zonder de alcohol. Enkele  mooie combinaties mag je verwachten  met zeevruchten of groentegerechten.  Een geslaagde associatie – altijd wel  complex – met chocolade of piment is  ook een van de sterktes van kombucha.