{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Trend

Madeleine, het kleine gebakje in de vorm van een schelpje

Je hoeft geen boekenwurm te zijn of de paar duizend bladzijden van het meesterwerk van Marcel Proust te hebben doorgeworsteld om een van de beroemdste metaforen uit de wereldliteratuur te kennen: die van de madeleine. Zoals de grote Franse schrijver het zo sprekend beschrijft, heeft het kleine gebakje in de vorm van een schelpje de magische kracht om simpelweg met zijn o zo vertrouwde smaak een wereld van herinneringen op te roepen

Jeugdherinneringen, wie heeft ze niet? En net dat maakt de madeleine zo uniek. Ze is zo elegant als een makaron en zo eenvoudig als een koekje. Ze is lekker zonder meer, simpel en toch complex. Haar verhaal is tegenwoordig niet meer zo bekend, maar toch slaagt ze erin om ieder van ons in nostalgie onder te dompelen. En dat voorrecht is niet alleen weggelegd voor grote sterrenchefs, maar evengoed voor wie gewoon een koffietje gaat drinken... De madeleine ontstond in het midden van de 18e eeuw in Lotharingen en groeide al snel uit tot een van de vaandeldragers van de Franse banketbakkerij. Het recept is verbluffend eenvoudig: een gewoon cakemengsel, over het algemeen op smaak gebracht met amandelen of oranjebloesem. Maar net die eenvoud opent de deur naar oneindig veel smaakvariaties, zowel zoete als hartige. Je kunt werken met kruiden- of specerijeninfusies, en zelfs fermentatie-extracten om zo tot madeleines te komen met verrassende smaken die kunnen dienen als amuse-bouche of als ludieke toets bij ieder willekeurig gerecht. Oorspronkelijk werden ze gemaakt in sint-jakobsschelpen, vandaar hun onmiddellijk herkenbare elliptische vorm. Met de vormen van silicone, die bestand zijn tegen temperaturen tot 260°C, blijven de cakejes mooi in vorm, maar waarom zou je de vormen ook niet gebruiken voor quenelles, roombereidingen, gelemulsies of zelfs mousses? In de diepvries kunnen ze tegen temperaturen tot -60°C zodat je er ook heel verrassende koude bereidingen in kunt maken.