{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Trend

'Quatre-mains': vele handen maken subliemer werk

Lange tijd speelde het leven van een chef-kok zich uitsluitend af binnen de vier muren van zijn keuken. Zelfs aan het hoofd van een heel legertje keukenpersoneel, zoals dat vroeger was, stond hij er voor het bedenken van zijn keukencreaties alleen voor. Maar de nieuwe generatie ziet het anders. Met behulp van sociale netwerken komen steeds meer chefs hun keuken uit om elkaar te ontmoeten, niet als concurrenten, maar als collega’s in een ‘quatre-mains’. Een trend die de gastronomische kaart grondig hertekent.

Bij jou of bij mij? Die vraag horen we steeds vaker uit de mond van de nieuwste chef-koks, die niet meer aarzelen om hun keuken te verlaten en in de potten van hun collega’s te gaan roeren. Gecombineerde menu’s, samenwerken, internationale uitwisselingen... Voortaan behoort de culinaire quatre-mains tot het standaard keukenjargon. Hoe dat er precies uitziet, hangt helemaal af van de deelnemers in kwestie. Soms werken de koks met drie of zelfs met vier samen, of waarom niet als een heel orkest, zoals de onwaarschijnlijke evenementen van het razend interessante collectief Gelinaz!.

BELGIË OVER DE GRENZEN HEEN  

Geen quatre-mains zonder chef-koks die zich verplaatsen en vakkennis met elkaar delen. Vaak willen ze wel eens een blik over de grenzen werpen of kennismaken met onbekende streekproducten. Zo lanceerde Christophe Hardiquest, wiens werk bij Bon Bon rond de authentieke Belgische keuken momenteel ongetwijfeld een van de interessantste creatieve ontwikkelingen in Europa is, dit jaar een reeks ontmoetingen met chef-koks die hij uitnodigde. De eerste van die ‘collaborative dinners’ vond plaats op 18 januari, waarbij Hardiquest de onversaagde Gert De Mangeleer mocht verwelkomen (op de affiche van de tweede sessie in maart prijkte de Portugees José Avillez van Belcanto in Lissabon).

En ook die andere doorgewinterde reiziger en Belgisch genie Sang-Hoon Degeimbre deinst niet terug voor wat kilometervreten om zijn inzichten te verrijken met die van zijn collega-chefs. De afgelopen jaren stond hij zij aan zij met de Israëliet Hillel Tavakoli, de Taiwanees André Chiang, de Nederlander Joris Bijdendijk, de Deen Nicolai Nørregaard en de Zwitserse Tanja Grandits. In zijn eigen keuken van L’Air du Temps of op bezoek bij zijn collega’s tekende hij zo een heel persoonlijke kaart van zijn eigen affiniteiten en introduceerde hij een avant-gardistische wind – om niet te zeggen een ‘air du temps’ – in het Belgische culinaire landschap.

PLEZIERUITSTAPJE  

Ook Christophe Pauly, de chef van Le Coq aux Champs, bewees dit jaar aan de hand van zijn project Round Trip dat uitwisselingen bijzonder boeiend kunnen zijn. Het principe achter dat project was eenvoudig. Your place AND mine. Een quatre-mains als thuismatch, gevolgd door een quatre-mains op verplaatsing. Zijn kompanen in dit avontuur? Dimitry Lysens (Magis), Karen Torosyan (Bozar Restaurant) en Filip Claeys (De Jonkman). Toen die laatste van Brugge naar Luik reisde, kon hij genieten van de legendarische gastvrijheid van de provincie Luik. De ontmoeting ging door tot in de kleine uurtjes net voor zonsopgang en de sfeer zat er goed in. Want een quatre-mains is precies dat. Een moment van opperste geluk voor chef-koks.

Deze samenwerking wordt geleid door een bijzondere energie, een passie die alle chefs delen: koken

Alexandra Swenden • Gelinaz!

“Je mag niet vergeten dat het beroep van chefkok bijzonder stresserend is. Je moet voortdurend het beste van jezelf geven, alleen in je keuken”, vertelt Alexandra Swenden, medebestuurster van het collectief Gelinaz!. “Ook chef-koks hebben nood aan, en zin in, sociale contacten, uitwisselingen, een uitlaatklep om achteraf nog beter te kunnen creëren. Gelinaz! biedt hen een platform om te experimenteren, zonder botsende ego’s, competitiedrang of de angst om fouten te maken.”

POLYFONIE  

Gelinaz! werd in 2005 opgericht door chefkok Fulvio Pierangelini en journalist Andrea Petrini en is een beetje de Burning Man van de quatre-mains. Een creatieve verzameling van grote namen uit de gastronomische wereld, van René Redzepi tot Kobe Desramaults en Ana Ros over Dominique Crenn, Massimo Bottura en Mauro Colagreco, die zich toeleggen op waanzinnige projecten. Na een windstille periode is het collectief met de komst van Alexandra Swenden aan de zijde van Andrea Petrini weer helemaal aan het bruisen gegaan. Sinds 2012 volgt het ene wapenfeit het andere op, met in het bijzonder de twee edities van Shuffle, waarbij de chef-koks gedurende enkele dagen van keuken en keukenploeg wisselden, en met het recente Gelinaz! does Upper Austria, waarbij 23 internationale chefs in teams van drie aan de slag gingen met signatuurgerechten van het Mühltalhof van Philip en Helmut Rachinger tijdens een walking dinner boordevol kunstzinnige creaties. “Samenwerken leidt tot een extra dimensie in het creatieproces. Tot een kracht, een bijzonder soort energie, die enkel en alleen tot stand komt dankzij en door een gedeelde passie: koken”, besluit Alexandra Swenden.

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder