{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Trend

Reis door het hart van de Rioja

De rioja, een grote en belangrijke wijnstreek in spanje, is de bakermat van heel wat onnavolgbare wijnen met een stevig karakter en een edele inborst. Cvne of cune is een van de grootste bodega’s uit de streek en belichaamt zowel de traditionele waarden als die van innovatie en moderniteit. Op verkenning bij een familiebedrijf dat zijn ziel altijd heeft weten te bewaren.

Op de stenen zuil aan de ingang van het domein dat uitkijkt over de toppen van het Cantabrische gebergte lezen we een datum in Romeinse cijfers. 1879. Dat jaar richtten de twee broers Eusebio en Raimundo Real de Asúa in de provincie Rioja ‘Haro’ op, hun bodega die later zou uitgroeien tot een van de bekendste van Spanje. De Compañía Vinícola del Norte de España (CVNE) is ook vandaag nog steeds in handen van hun directe afstammelingen: Maria Urrutia en haar broer Victor.

Op een honderdtal kilometer ten zuiden van Bilbao is Haro een van de grootste wijnbouwcentra van het Iberische schiereiland. Het gebouw van de bodega CVNE werd gedeeltelijk ontworpen door de studio Gustave Eiffel en is een waar pareltje om te zien. Onder de grote balken van de Nave, een van de kelders, rijpen in de keurig naast elkaar gelegen vaten enkele echte juweeltjes die getuigen van de vakkennis van het huis, zowel op commercieel vlak als wat de kunst van het wijnmaken betreft.  

Een hemelse bodem

Tempranillo is uiteraard dé ster bij CVNE. Die typisch Spaanse druivensoort wordt hier vakkundig vermengd met garnacha, graciano en mazuelo. Combinaties die de wijnen hun typische karakter geven: gestructureerd en fruitig, volledig in de lijn van de grote traditie van de Rioja. De lokale wijnbouw werd in grote mate beïnvloed door de wijnbouw in de streek rond Bordeaux (de epidemie van de druifluis die eind 19e eeuw Frankrijk teisterde, is zeker niet vreemd aan de opkomst van de wijnbouw in de Rioja), maar wist toch zijn eigen identiteit te ontwikkelen.

CVNE telt 545 hectare wijngaarden, verdeeld over de Rioja Alta en de Rioja Alavesa. We vinden er een afwisseling van klei-kalkbodems, ijzerhoudende kleibodems en rivierklei. Het klimaat is er droog door de bescherming van het Cantabrische gebergte, maar wordt ook beïnvloed door de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Dat alles resulteert in volle, genereuze en geurige wijnen als trotse vertegenwoordigers van een ‘oude wereld’ vol vakkennis die zichzelf voortdurend in vraag is blijven stellen om zijn dynamiek te bewaren. Net als alle grote wijnhuizen heeft ook CVNE kunnen steunen op zijn verleden en erfgoed om mettertijd te innoveren. Als eerste wijnhuis in de Rioja dat ook witte wijn maakte, vervulde het midden 20e eeuw een pioniersrol op het vlak van fermenteren en vanaf de jaren 1980 begon het op een niet-ingrijpende manier wijn te maken door middel van gravitatie.

De voor riojawijnen typische rijping op vat maakt er integraal deel uit van het vinificatieproces. Die rijping gaat van enkele maanden tot enkele jaren, al naargelang de wijn: een crianza, een riserva of een gran riserva. De frisse rosés en witte wijnen moeten dan weer jong worden gedronken, en hun rijping neemt dan ook veel minder tijd in beslag. Wie zich wil laten meevoeren door de rijkdom van deze unieke en betoverende streek, moet het hele gamma, dat bulkt van de diversiteit, ontdekken.

placeholder
placeholder
placeholder
Cune Crianza