{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Trend

Speyside, de vallei der giganten

Als bakermat van de beroemdste aller Schotse single malts strekt Speyside zich uit langs de gelijknamige rivier de Spey. In de streek van de beroemde lochs rond Inverness zorgt het zuivere water voor subtiele en vaak fruitige topwhisky’s met een mooi rond mondgevoel die niet alleen als digestief gedronken kunnen worden, maar ook bij het aperitief perfect op hun plaats zijn. Tijd dus voor een verkenningstocht langs deze edele aristocraten.

Officieel erkent de Scotch Whisky Association (SWA) vijf Schotse productiestreken: Highlands, Lowlands, Islands, Campbeltown en Speyside, maar om écht volledig te zijn moeten we Islay aan dat rijtje toevoegen. Dat behoort weliswaar tot de Islands, maar levert door zijn specifieke turfbodem niettemin een totaal ander soort whisky op. Lange tijd werd Speyside trouwens bij de Highlands gerekend maar door het grote aantal whiskystokerijen in Strathspey, de Gaelische naam van het Speydal, en de kwaliteit van de productie kreeg de streek een eigen benaming toegekend. We nemen de rijkdom en diversiteit van de plaatselijke single malts onder de loep, en dat doen we aan de hand van vier voorname ambassadeurs.

Cardhu

Stokerij Cardhu werd opgericht in het begin van de 19de eeuw en levert al jarenlang een groot deel van de whisky die gebruikt wordt voor de beroemde blend van Johnnie Walker. Maar de reputatie van het huis van de graaf van Moray stoelt uiteraard op zijn single malt. De 12 jaar oude whisky is een toonbeeld van evenwichtigheid en daardoor ideaal voor beginners, met een mooi rond mondgevoel, lichte en zeker nooit overheersende turftoetsen en net genoeg fruitige accenten, afgerond door bijzonder fijne moutsmaken.

Cragganmore

Cragganmore, dat ervoor bekendstaat dat het bij de tweede destillatie gebruikmaakt van platte alambieken zonder zwanenhals, is een sprekend voorbeeld van de kwaliteiten van de Speyside-whisky’s. De stokerij in Ballindalloch, aan de samenvloeiing van de Livet, Avon en Spey, produceert een uitzonderlijk fijne en vrij fruitige single malt met toetsen van specerijen en vers graan en een prachtige smeuïgheid. De whisky is nooit zwaar en onthult vleugjes van walnoten, amandelen en hazelnoten alvorens af te sluiten met een licht rokerige peperfinale.

The Balvenie

Ongetwijfeld een van de grootste namen uit de streek. De stokerij werd eind 19de eeuw opgericht door William Grant en is ook vandaag nog steeds in handen van de familie Grant. Intussen is ze uitgegroeid tot de derde grootste whiskyproducent ter wereld. Van het honderdtal stokerijen in Schotland is The Balvenie een van de zeven die hun eigen mout maken volgens de floor malting-methode. Daaraan ontleent de whisky zijn unieke ronde smaken en hazelnoottoetsen. De DoubleWood 12 years voegt daar nog de rijke smaak van in klassieke en sherryvaten gerijpte whisky aan toe. De sherryvaten zorgen voor het vleugje fruitigheid en vooral het kruidige karakter, met smaken van kaneel, vanille en honing en een heerlijk lang mondgevoel.

The Singleton

Met zijn 12 stokerijen is de stad Dufftown het epicentrum van de Speyside-whisky. The Singleton is daar een van de bekendste van, maar ook Dalwhinnie, Balvenie, Ardmore, Glenfiddich en Bruichladdich zijn zeker niet van de minste. Zowel in de 12 jaar oude whisky als in de Cascade zonder jaartal zijn alle typische kenmerken van de streek overduidelijk terug te vinden. The Singleton rijpt gedeeltelijk in sherryvaten en gedeeltelijk in bourbonvaten, waardoor hij elegante fruitige en kruidige parfums ontwikkelt. Die zijn uitgesprokener bij de 12 jaar oude versie, die opvalt door het boeket van vruchtenmoes, koffie en cassonade maar toch steeds ongelooflijk fris blijft in de mond.

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
Cardhu