{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Trend

Wijn langs de oevers van de Loire  

De wijnstreek van de Loire strekt zich uit van de kusten van de Atlantische Oceaan tot aan de heuvels van de Cher en beslaat- meerdere honderden kilometers. Door de verschillende bodems, streken en druivenrassen bestaat de regio uit een aantal totaal verschillende zones. Ere wie ere toekomt: Chef begint zijn rondreis in Centre-Val de Loire, waar de sauvignon heer en meester is.

Sinds midden jaren 1960 voert de sauvignon, het druivenras dat zoveel verschillende maar niet allemaal even bekende ondersoorten telt, samen met de chardonnay de ranglijsten van de witte wijn aan. Maar de bekendste telg van dit druivenras is en blijft toch de sauvignon blanc, zoals die wordt verbouwd in de streek rond Bourges. Sancerre, pouilly maar ook menetou-salon, cheverny en quincy zijn er de vaandeldragers van.

TWEE OEVERS, TWEE WIJNEN

Pouilly-fumé en sancerre, de twee rivaliserende appellations, beloeren elkaar vanaf hun eigen oever aan de Loire. Sancerre, op de linkeroever, is de bekendste van de twee. De sauvignon groeit er op drie bodemtypes rond de middeleeuwse stad. Een deel van de gronden is kleihoudend, de andere bevat silex en de derde vormt de overgang naar een kalkstenen bodem. De meeste producenten hebben wijngaarden op alle drie die locaties en voegen hun druiven samen om een bepaald evenwicht te bekomen. De mineraliteit van de silexbodem is altijd vrij uitgesproken met een onmiskenbare ‘vuursteensmaak’. In Pouilly, een appellation die al evenzeer beïnvloed is door zijn minerale ondergrond, zijn de wijnen elegant en soms nog robuuster dan de sancerre. De echt goede producenten bereiken hier een topniveau, met name op de plateaus rond Bois-Fleury. Krachtige, uitgesproken witte wijnen met een finale van bedwelmende aroma’s. Pouilly-fumé (niet te verwarren met pouilly-fuissé, een bourgognewijn van 100% chardonnay) mag dan minder bekend zijn dan sancerre maar biedt wel een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

GLUREN BIJ DE BUREN

De appellation quincy is net als de menetou-salon een van de best bewaarde geheimen uit de streek en bijgevolg niet zo bekend buiten Frankrijk. Ook deze wijn wordt gemaakt op basis van sauvignon blanc en soms met wat sauvignon gris. De druiven groeien op een mergelbodem met zandlagen, wat ze een heel ander smaakpalet geeft dan de sancerre en de pouilly. De wijn heeft een gelijkaardig karakter maar onderscheidt zich door de overheersende kruidige toetsen en de accenten van fruit en witte bloemen. Hoewel de cheverny officieel bij de Touraine hoort, belichaamt deze wijn toch vooral de overgang tussen de sauvignon en de chenin, de onbetwiste meester van de Anjou. Soms wordt er zelfs wat chardonnay aan toegevoegd. Aangezien de Loire, met zijn koninklijke kastelen, niet veraf is, behoudt hij dat kenmerkende ruwe en onverzettelijke karakter. Zijn steeds aanwezige levendigheid vormt een prima alternatief voor zijn soms kostelijke buren. Maar de Loire levert ook uitstekende rode wijnen op. Met name in Sancerre ontstaan in de schaduw van de grote witte wijnen ook rode varianten op basis van de zeer Bourgondisch aandoende pinot noir, die mijlenver verwijderd zijn van de cabernets francs uit de Anjou en de Touraine. Ze zijn complex en rustiek, met een ronde smaak in de mond en kruidige, sappige toetsen. 

SANCERRE BLANC AOC DOMAINE LE MONTOIRE 2016

Druif: 100% sauvignon
Degustatie: krokant, met toetsen van limoen, uitmondend in een lange, minerale finale.

POUILLY-FUMÉ AOC LES CHAILLOUX SILEX 2016

Druif: 100% sauvignon
Degustatie: een naar munt neigende neus als voorbode van een minerale en kruidige wijn met een grote finesse.

CHEVERNY BLANC AOC MAISON PÈRE & FILS 2016

Druiven: 80% sauvignon, 20% chardonnay
Degustatie: fris en fruitig, met toetsen van lychee en mango, rond in de mond.

QUINCY AOC DOMAINE LA BROSSE 2016

Druif: 100% sauvignon
Degustatie: erg geconcentreerd in de mond met toetsen van exotische vruchten en een mooie frisheid.

SANCERRE ROUGE AOC DOMAINE LE MONTOIRE 2016

Druif: 100% pinot noir
Degustatie: een neus van kersen en leder. Fris en rond in de mond, met toetsen van zwarte vruchten en een finale van compote.

 

 

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
Maison blanc AOC - Maison père et fils 2016