{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Advies

De wedergeboorte van de tomaat bij Stoffels

In het uiterste noorden van België,  in de groene Antwerpse Kempen,  vindt Stoffels de landbouw  opnieuw uit door in zijn serres  tomaten te kweken die in de  smaak vallen bij zowel liefhebbers  van authentieke smaken als bij  aanhangers van een lokale en  duurzame productie. Als een  optimistische toekomstvisie,  mijlenver verwijderd van alle  vooroordelen, puttend uit traditie  en vergeten variëteiten.  

We bevinden ons in Rijkevorsel,  op enkele kilometers van de  Nederlandse grens. Op de grote  baan tussen Hoogstraten en Breda slaan we  af in een smal baantje dat tussen de velden  voortslingert. In de verte, tegen de lijnrechte  horizon van de Kempen, tekenen de serres  van Stoffels zich af tegen de blauwe hemel  van de beginnende lente. 

“De tomatenkweek in serres heeft nog  steeds een minderwaardig imago”, vertelt  Petra Veldman, die samen met haar man  Paul Stoffels aan het hoofd staat van het  familiebedrijf, meteen bij het begin van ons  gesprek. “Het wordt nog al te vaak geassocieerd  met de hydrocultuur zonder grond  en met smaakloze groenten. Wij hebben  besloten om dat verkeerde beeld bij de mensen  recht te zetten. In alle fasen van ons  werk hechten we veel belang aan duurzaamheid,  puurheid, respect voor het ritme van  de natuur en de complexiteit van de smaken.  We willen koste wat het kost een eenvormige  smaak vermijden en we streven ernaar dat  iedere tomaat die onze serres verlaat authentiek en volkomen gezond is.”  

Bij Stoffels zul je nagenoeg geen chemische  bestrijdingsmiddelen terugvinden. In de  uitgestrekte serres, waar uitsluitend gerecycleerd  regenwater wordt gebruikt, worden  insecten bestreden met andere insecten.  Ook de bestuiving verloopt volledig natuurlijk,  met behulp van hommels. “Vroeger  moest de teler in serres de bloesems met de    hand opschudden om de pollen te verspreiden.  Dat was een tijdrovend en weinig efficiënt  werk dat een rem zette op de productiecapaciteit.  Dankzij de hommels hoeft dat  niet meer en kunnen we dus grotere volumes  realiseren.”  

Wie grotere volumes zegt, zegt niet noodzakelijk  grotere opbrengsten. De tomaten  van Stoffels worden geteeld met respect voor  hun natuurlijke groei zodat ze hun smaak  volop kunnen ontwikkelen. De planten  groeien in een volledig organische bodem  die het resultaat is van de recyclage van de  kweekresten van kokosnoten. Wanneer de  teeltbodem wordt vervangen, zowat een keer  per jaar, wordt de bodem opnieuw gerecycleerd  en hergebruikt om de asperges mee te  bedekken. Een kringloopeconomie dus die  niet alleen wordt ingezet voor het waterbeheer,  maar ook voor de warmte- en CO2- recuperatie in de serres.  

De gasmotoren van de serre worden gekoeld  met water dat vervolgens wordt gebruikt  om de serres mee te verwarmen. De extra  geproduceerde elektriciteit wordt in het  algemene elektriciteitsnet gepompt en de  vrijgekomen CO2  wordt teruggeleid naar  de planten die het omzetten in zuurstof.  Een mooi staaltje beredeneerde landbouw,  zonder label of lobby ter ondersteuning.  Bewonderenswaardig.    

“In bepaalde periodes hebben we nog  lampen nodig. Het begin van dit jaar  was bijzonder donker, zodat we moesten  compenseren. We hebben op dat vlak  heel wat vooruitgang geboekt, vooral door  gebruik te maken van compacte fluorescentielampen.  Er wordt vaak gedacht  dat zonlicht bepalend is voor de smaak,  maar dat is niet de enige bepalende factor.  Tomatenplantjes hebben licht nodig  om te groeien, dat klopt, maar de typische  smaak is vooral ook het resultaat van  de juiste variëteit, voeding, klimaat, type  substraat... Je kan stellen dat smaak en  productie onevenredig zijn. Hoe hoger de  productie, hoe lager de smaak. Hoe meer  je een plant dwingt om te produceren, hoe  flauwer de smaak wordt.”  

Het zoeken naar nieuwe variëteiten is een  van de drijfveren van Stoffels. Het bedrijf  verkent graag het enorm uitgebreide  smaakpalet van de tomaat, met één duidelijk  doel voor ogen: geen al te zoete vruchten  produceren. En daar is TomaChef een  goed voorbeeld van. Dat gamma, dat uitsluitend  is voorbehouden voor de horeca,  omvat afhankelijk van de productie en het  seizoen totaal unieke tomatensoorten met  bijzonder interessante organoleptische  kenmerken. Vormen, kleuren, aroma’s:  een mooi aanbod dat de deur openzet voor  allerhande creaties.  

detail image detail image detail image detail image detail image