{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Advies

Dennis Broeckx shaking the tree

Eén menu voor iedereen? À la carte? Moduleerbaar? Wat is de beste formule om aan de smaak van de klanten tegemoet te komen, absolute versheid te garanderen en creatief te blijven? De ideeën geraken nooit op en blijven steeds even innovatief bij Dennis Broeckx, de chef van L’Épicerie du Cirque die begin van deze zomer een nieuw restaurant opende: Under the palm trees waar de concepten van menu en kaart uitstekend bij elkaar passen. Een lesje van de maestro zelf.

Under the palm trees zijn eigenlijk drie zaken in één. Op de eerste verdieping, aan de linkerkant, is er Moss, een trendy eettent met frisse en smakelijke variaties die doen denken aan het menu van Le Comptoir de L’Épicerie, het voormalige tweede adres van Dennis Broeckx en zijn partner Ellen Destuyver. Ontbijt, lunch of snack tussendoor: Moss is geopend tot laat in de namiddag. Als de zon ondergaat, neemt Bar Palmier het over. Een metalen rolluik vormt de toegang tot de achterkant van de ruimte en in het aangrenzende gebouw opent de bar met bier en natuurwijnen. 

HEILIGE DRIEVULDIGHEID 

De adembenemende poster, met een sublieme selectie ambachtelijke bieren, vormt een echte uitnodiging om te reizen. Liefst in combinatie met een van de voorgestelde tussendoortjes, hapjes en gerechten. Deze geniale inval van Dennis is zowel bedoeld voor de bar zelf als voor klanten van de derde zaak, namelijk het restaurant in de kelder. Hier kunnen zij rustig aperitieven en hun maaltijd op de best mogelijke manier beginnen. Under the palm trees, verborgen onder de zeespiegel, is een gastronomische schatkamer in het verlengde van L’Épicerie du Cirque. Het talent van Dennis Broeckx komt hier volop tot uiting. Sinds mei tovert hij hier met hetzelfde enthousiasme en hetzelfde plezier als in zijn begindagen het ene pareltje na het andere tevoorschijn. Op het Omnivorepodium in Parijs, tijdens een 100% Vlaams diner, verleidde hij de lokale elite met een op-en-top Belgische prestatie. 

Het sobere, Scandinavische decor van Ellen Destuyver is al een succes op zich. Een tegelijkertijd heldere en gezellige ‘kelder’ die er eigenlijk geen is. De kaart weerspiegelt perfect de drievuldigheid van de zaak, als een gastronomisch droste-effect. “Het idee is om eenvoudig te moduleren en de klanten te laten genieten, ongeacht hun wensen, het tijdstip van hun komst of hun budget”, legt Dennis uit. “Op de eerste verdieping bieden we echt barfood van topkwaliteit, met gerechten zonder al te veel poespas, zoals ‘pull your own chicken’, een kip ‘en crapaudine’, om te eten met je vingers, of een mooie burrata. In de kelder serveren we een viergangenmenu, dat gemakkelijk kan worden aangepast.”

DE KAART IS NIET HET GRONDGEBIED 

“Eén enkel menu is vandaag de dag niet meer haalbaar. We zitten met vegetariërs, veganisten, mensen met een of andere voedingsintolerantie of allergie waardoor we uiteindelijk toch à la carte gaan werken. Ik bied nu wekelijks drie gerechten aan in elke categorie: vlees, vis en vegetarisch. Klanten stellen hun eigen menu samen door zelf te kiezen. Er zijn er die alleen vlees willen, geen enkel probleem, of twee desserts, of vegetarisch,... Voor sommige gerechten is er een supplement, vanwege het soort ingrediënten, en wie wil kan ook een extra gerecht toevoegen. De hele tafel kan sharen, of ieder kan voor zichzelf bestellen... Zo kan ik als kok met plezier koken en werken in de lijn van wat mijn leveranciers me aanbieden. Ik voel me vrijer.” 

Het idee is om eenvoudig te moduleren en de klanten te laten genieten, ongeacht hun wensen, het tijdstip van hun komst of hun budget

Dennis Broeckx • Under the palm trees

En daar houden de goede ideeën van Dennis niet op. Op zondag gaat hij schaamteloos voor een menu ‘empty the fridge’, omdat het restaurant op maandag en dinsdag gesloten is. Met 10% korting, maar kiezen is er dan niet meer bij. Iedereen wint hierbij en de klanten zijn blij met deze perfecte remedie tegen de zondagsblues. “Ik heb ook een ‘no surprises’-formule opgezet, vooral voor groepen en zakendiners. Alles is inbegrepen, met een vaste prijs. Op zich niets origineels, maar het toont wel aan hoezeer we nu moeten weten hoe we ons moeten aanpassen en hoe we van tevoren rendabele en kwalitatieve antwoorden moeten zoeken op wat de klanten van ons verwachten.” 

PIONIER IN ZIJN VAK 

Door de voordelen van een klassiek menu, een barfoodkaart en een sharingformule te combineren neemt Dennis Broeckx samen met zijn chef Bram Van de Velde het voortouw. En zijn durf werd al twee keer beloond. Bar Palmier werd op de Venuez Awards uitgeroepen tot Best Bar Concept, terwijl de Gault & Millau hem de eerste POP-award voor Vlaanderen toekende.Deze erkenning spreekt boekdelen over de noodzaak om de horeca heruit te vinden en met moderne en innovatieve concepten op de proppen te komen. 

Toen L’Épicerie du Cirque de deuren sloot, waren we allemaal bang om een getalenteerde chef te verliezen. Met Under the palm trees komt de Antwerpenaar nog geïnspireerder, royaler en vrolijker terug. Hij had zonder verwijt kunnen voortgaan op het pad van de fine dining, maar waagde de gok en ging resoluut voor nieuw. Hij maakte komaf met alle vooroordelen en idee-fixen van menu’s en kaarten. Iets om ideeën op te doen...

Moss
Volkstraat 11-13, 2000 Antwerpen
www.mossantwerp.be
Open van dinsdag tot zondag

Bar Palmier
Volkstraat 11-13, 2000 Antwerpen
www.barpalmier.be
Open van woensdag tot zondag

Under the palm trees
Volkstraat 11-13, 2000 Antwerpen
www.underthepalmtrees.be
Open van woensdag tot zondag, lunch van vrijdag tot zondag

detail image detail image detail image detail image detail image