{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Advies

Duurzaam de toekomst tegemoet

Op 3 juli 2021 gaat er een Europese wetgeving van kracht die de verkoop van bordjes, bestek, bekers en rietjes in wegwerpplastic verbiedt. Deze beslissing, die essentieel is voor het behoud van ons milieu, zal een enorme verandering betekenen voor de horecasector. METRO past zich ook aan en dat zal je zien in het assortiment. De nodige alternatieven zijn al beschikbaar in de winkel onder zowel eigen merk als leveranciersmerk. Hoewel de Belgische vertaling van deze Europese wet nog niet volledig op punt staat, is het toch aangewezen om je voor te bereiden. We begeleiden je graag in deze positieve evolutie

Plastic is een van de grootste vervuilers van zeeën en oceanen. Maar liefst 80% van het afval dat zich wereldwijd in zee bevindt, zijn plastics. Om die reden heeft het Europese Parlement beslist om een algemeen verbod in te stellen op het gebruik van een hele reeks producten in wegwerpplastic. Die productgroep op zich is immers al goed voor 70% van deze watervervuiling. Het gaat onder meer om alle wegwerpbestek. De horeca is hier op velerlei manieren bij betrokken: niet alleen is de sector gebruiker van dit keukengerei; de opstapelende residu’s van plastic komen uiteindelijk ook terecht in het organisme van tal van diersoorten, inclusief schaaldieren, vissen en eetbare schelpen. De voedselketen komt dus in gevaar. En welke kok wil zijn klanten nu een plasticsoep serveren?

 

Duurzame alternatieven

METRO engageert zich op meerdere vlakken in deze strijd voor het milieu. Eerst en vooral verminderen we de hoeveelheid wegwerpplastic in onze verpakkingen, maar we passen ook ons aanbod vaatwerk voor eenmalig gebruik aan. Er bestaan immers heel wat perfect ecologische alternatieven voor plastic waarmee je wegwerpborden en -bestek kunt maken. Denk maar aan bamboe, pulp van suikerriet, papier of palmboomschors, om er maar een paar te noemen. Je vindt ze vanaf vandaag in het aanbod van METRO. Weet wel dat je gerust je bestaande stock probleemloos nog mag opgebruiken na 3 juli.

 

Geen vezeltje plastic in je bord

Uiteindelijk gaat het om een inspanning die we allemaal samen moeten leveren, in elke schakel van de horecaketen. METRO is daarbij je partner bij uitstek. Als we allemaal ons steentje bijdragen, kunnen we onze klanten een gezondere voeding garanderen, waarin geen microplastics voorkomen. Uit een recente Europese enquête blijkt dat een grote meerderheid van de consumenten bijzonder gevoelig is voor dit onderwerp en aankoopbeslissingen neemt in functie van de duurzaamheid van de verpakking. Nu ons takeawaygedrag helemaal overhoop is gegooid, zijn er plots nog meer argumenten bijgekomen om plastic definitief de rug toe te keren. 

 

Welke producten staan op de lijst van verboden artikelen voor de Europese wetgeving?

  • Bestek voor eenmalig gebruik: zowel vorken, messen als lepels, maar ook stokjes en roerstaafjes. ➜ Plastic borden voor eenmalig gebruik.
  • Plastic rietjes.
  • Oxo-degradeerbare plastics (m.a.w. die afbreken onder invloed van zuurstof) evenals recipiënten en bekers in piepschuim.
  • Plastic ballonstokjes en wattenstaafjes.

 

De nieuwe wet heeft enkel betrekking op plastic dat (vaak) in het zwerfvuil terecht komt. Plastic dat gecontroleerder gebruikt wordt, zoals snackcontainers voor sla of de gekende plastic frietbakjes, staan nog niet op de lijst van artikelen die men wil verbieden.  

  • 65% van de consumenten associeert plastic met de vervuiling van de oceanen
  • 77% van hen zou bovendien bereid zijn om meer te betalen voor een milieuvriendelijkere verpakking
  • 75% van de consumenten houdt bij de keuze van aankopen rekening met de impact van de verpakking op het milieu
  • 88% van hen zou willen dat merken hen helpen om een duurzamere levensstijl te ontwikkelen
  • 90% van de consumenten ten slotte beweert zich betrokken te voelen bij een duurzamere consumptie