{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Advies

Een perfecte menukaart in 8 stappen

Verdient je menukaart een facelift? Of zet je je eerste stappen in de horeca? Even belangrijk als het eten zelf, is de manier waarop je de gerechten aan je gasten voorstelt. Als je het juist aanpakt, maak je ze zó nieuwsgierig dat ze terugkomen om de overige gerechten te proeven. En dat is goed nieuws voor je omzet!

1. De eerste indruk

Lay-out en overzichtelijkheid zijn van groot belang. Je gasten moeten in één oogopslag een idee hebben van het aanbod om dan verder uit te pluizen wat hen écht aanspreekt. Werk dus met categorieën – idealiter niet meer dan 10 opties per categorie – en kies voor een goed leesbaar lettertype.

2. Kleur bekennen

Denk goed na over het kleurschema van je menukaart. Enerzijds is het natuurlijk goed als er een link is met de kleuren in je zaak en op je website. Anderzijds triggert elke kleur een bepaalde gemoedstoestand of ambiance in het onderbewustzijn. Daar kan je dus wat mee spelen.

Enkele voorbeelden:

  • Roodtinten zijn gelinkt aan energie en passie en wekken een hongergevoel op.
  • Blauw oogt koeler en frisser, doet denken aan de zee én dus aan visgerechten (of de Griekse keuken).
  • Geel geeft dan weer een enthousiaste en optimistische indruk.
  • Zwart associëren gasten onbewust met autoriteit en kracht.
     
3. Kwaliteit in een oogopslag

Wil je als een klassevolle zaak overkomen die topproducten aanbiedt? Als gepassioneerde mensen die oog hebben voor kwaliteit? Dan wil je die lijn ook doortrekken in je menukaart. Van papierkeuze tot fotokwaliteit. Anders klopt het plaatje niet.

4. Prijspsychologie

Je wil dat je gasten zich focussen op plezier, op wat ze lekker vinden, niet op de prijzen. Lijn je tekst dus niet uit. Zet het bedrag telkens vlak na de beschrijving. Zo niet, vergelijken je gasten meteen de prijzen. Veel kans dat ze dan steevast voor de goedkoopste optie gaan.
Laat bovendien de eurotekens weg. Op die manier blijft de hoofdgedachte bij je gasten genieten en niet geld uitgeven.

4. In de kijker

Wil je van bepaalde gerechten of dranken wat meer verkopen? Laat ze er dan visueel uitspringen op je menukaart dankzij een accentkleur, groter lettertype, kadertje of illustratie. Zo vallen deze opties je gasten meteen op.

5. Slim met foto’s

Is het een goed idee om foto’s op je menu te zetten? Dat hangt van je concept af. Over het algemeen worden menu’s met foto’s van de gerechten erop geassocieerd met mindere kwaliteit, goedkope of erg toeristische horeca.
Maar … er zijn uitzonderingen. Enkele foto’s of illustraties van verrukkelijk ogende ingrediënten op je menu? Dat is een ander verhaal. Ook foto’s die verwijzen naar de geschiedenis van je pand bijvoorbeeld zijn dikwijls een meerwaarde.

6. Smaakvolle beschrijvingen

Laat je gasten watertanden door dranken, ingrediënten en gerechten te omschrijven met sappige, smeuïge adjectieven. Daar kan je gerust creatief mee omspringen. Zolang het je gasten maar aanzet om het uit te proberen.
Geef daarnaast ook details mee over zowel bereidingswijze als herkomst. Zo toon je je passie voor je business. Als gasten je kennis en vakmanschap respecteren, doet het prijskaartje er voor hen minder toe.

7. Plaats je menu online

Vóór mensen je zaak bezoeken of een reservatie plaatsen, kijken ze gegarandeerd op je website. Als daar een aantrekkelijke, originele menukaart op staat, zijn ze extra gemotiveerd om alles zelf te komen ontdekken.

8. Geef suggesties

Je gasten appreciëren ongetwijfeld je advies. Maak daar gebruik van. Stel bijvoorbeeld combinaties voor van een drankje en een hapje aan een voordelig ogende prijs. Dergelijke opties zijn ideaal bij wijze van aperitief en verleiden gasten om erna eten te bestellen.
Vermeld ook op je menu wat jullie populairste gerechten of wijnen zijn. Zo maak je het twijfelende gasten wat makkelijker. Of maak een lijstje van opties voor échte fijnproevers. De opties zijn eindeloos …

Kortom: maak van je menukaart een pareltje en merk het effect op je omzet!