{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Advies

Olé Rosé

Geen zomers terrasje zonder een frisse rosé. Dat weet iedereen. Maar wist je ook dat roséwijn zich niet noodzakelijk hoeft te beperken tot het aperitief? Een correct geproduceerde rosé heeft veel meer te bieden dan je zou denken en drink je dan ook perfect bij een gastronomisch gerecht. Luis Barbon Vega, sommelier bij de METRO-winkel in Namen, legt het haarfijn uit. 

Er zijn twee belangrijke productiemethodes voor het maken van rosé. Bij de eerste wordt de rosé gemaakt op dezelfde manier als rode wijn, namelijk door de schillen mee te laten macereren met het sap, maar dan korter dan bij rode wijn (over het algemeen tussen de 8 en de 24 uur). We spreken dan van een rosé de saignée. De andere methode, namelijk het rechtstreeks persen, lijkt op de manier waarop witte wijn gemaakt wordt: het sap wordt meteen verwerkt zodat er zich geen tannines kunnen ontwikkelen.

De productiemethode is bepalend voor het grootste deel van de aroma’s en smaken in de fles. “Roséwijnen zijn er in alle vormen en smaken”, bevestigt Luis Barbon Vega. “Zo zijn er lichte en zachte roséwijnen, andere zijn dan weer zuriger of gestructureerd. Het is precies die uitgebreide waaier aan aroma’s die rosé zo gemakkelijk te combineren maakt.” Er zijn heel wat factoren die de wijn bepalen. Het terroir met het bijbehorende klimaat, de druivenrassen, de productiemethode.

Alles heeft zo zijn invloed. Een koeler klimaat geeft doorgaans meer zuurtjes terwijl een bodem van schist meer mineraliteit kan geven. Daarnaast zijn de gebruikte cépages doorslaggevend. Bijvoorbeeld mourvèdre uit het Franse Bandol heeft vaak een droge gastronomische stijl. In Argentinië vinden we malbec terug als druivensoort. Deze heeft dan weer een meer weelderige stijl van nature uit. Maar na al deze factoren is het nog steeds de wijnbouwer die de allesbepalende factor is van het resultaat in de fles.

 

Veelzijdigheid troef

“Er zijn inderdaad steeds meer wijnbouwers die inzetten op kwaliteitsrosé. Onze klanten betalen overigens met plezier de correcte prijs voor die wijnen die op geen enkel vlak moeten onderdoen voor een goede rode of witte wijn. De veelzijdigheid van rosé maakt hem perfect geschikt voor bij geroosterd vlees of vis, maar ook bij schaaldieren, oosterse en Aziatische gerechten en kruidige of zoetzure gerechten.

En dan hebben we het uiteraard nog niet eens over de Provençaalse keuken! Frankrijk is en blijft de referentie op dit vlak, met uiteraard de bekende wijnbouwgebieden als de Languedoc, Côtes du Rhône, Loire, Provence en Bordeaux, maar ook buiten de Franse landsgrenzen is het niet ver zoeken naar een kwaliteitsrosé. Denk aan Spanje, Chili en Oostenrijk, om er maar enkele te noemen. Niets houdt je tegen om een of meerdere lekkere roséwijnen op je gastronomische menukaart te zetten.” 

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder

De selectie rosés van METRO

Stift Klosterneuburg Rosé 2020

Een fles uit het oudste wijndomein van Oostenrijk, vlak bij Wenen. Een rosé de pressée met een lichte kleur en twee typisch Oostenrijkse druivenrassen in gelijke verhoudingen: zweigelt en saint laurent. Klassieke toetsen van snoep en framboos. Een fruitige, ietwat zure, lichte en toegankelijke wijn. Lekker bij het aperitief, bij koude voorgerechten, hapjes of zelfs sushi.

 

La Lézardière Bandol AOC 2019

Een mooie rosé uit de Provence, goed gestructureerd en met toetsen van rood fruit en dan met name rode bessen. Het is een mengeling van mourvèdre, cinsault en grenache. Een deel is gemaakt volgens de saignéemethode, het andere deel is rechtstreeks geperst. Het resultaat is een verfijnde, evenwichtige rosé. Ideaal bij schorpioenvis, maar ook bij bijvoorbeeld geroosterd vlees. Zowel bij oosterse gerechten als een tajine misstaat hij niet.

 

Andeluna Malbec Rosé

De druiven komen van het eigen wijngoed, van wijngaarden op 1.300 m hoogte. Kenmerkend hier is het grote verschil tussen dag- en nachttemperatuur. De trossen rijpen zo veel geleidelijker en het fruit behoudt al zijn aroma’s. De opbrengst per hectare wordt beperkt tot ca. 70-75 hl. Voorafgaand aan de vergisting worden de trossen met de hand geselecteerd. Intense maar heldere kleur, roze/violet. Met een noot van bessen en bloemen. Aardbei, roos, zwarte bes. Fris, fluwelig en volledig droog. Een mooie rosé uit de Uco Valley, Mendoza. Als aperitief of een begeleider van visgrillades en Aziatische gerechten.