{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Advies

Oostenrijk als Europese wijnrevelatie

Typische druivensoorten, een rijke traditie, respect voor de bodem en het klimaat... Jawel, Oostenrijk drukt zijn stempel op de internationale wijnkaart. Maak kennis met Stift Klosterneuburg, een gereputeerde Weense instelling en een uitzonderlijke wijnbouwer.

Zo’n dertig jaar geleden onderging de Oostenrijkse wijnproductie grote veranderingen nadat een uiterst strikte reglementering – bijna uniek in Europa – in voege trad. Massaproductie maakte plaats voor wijn van uitmuntende kwaliteit. Vooral witte wijn, hoewel ook de rode zich meer en meer laat gelden. Grüner veltliner is een 100% Oostenrijkse druivensoort. Ze vertegenwoordigt nog altijd een derde van de wijngaarden, gevolgd door riesling en pinot blanc (in Oostenrijk: weissburgunder), en de ‘rode’ druiven zweigelt, blaufränkisch en st. laurent. Zowat de hele wijnproductie is geconcentreerd in het oosten van het land, rond de hoofdstad Wenen en in de regio van Stiermarken en Burgenland. De invloed van de Donau is essentieel, net als de grote verscheidenheid van de bodems. De witte Oostenrijkse wijn heeft een fantastische minerale toets. Door zijn subtiliteit heeft hij eigenlijk meer weg van Elzaswijn dan van zijn Duitse tegenhangers. De rode wijn is echt verrassend met een vaak kruidige en bijzonder verfijnde toets.

TRADITIONEEL MAAR MODERN

Het klooster van Klosterneuburg ten noorden van Wenen is in de 12de eeuw gesticht. Net als onze trappistenbieren is wijn er de vrucht van een eeuwenoude traditie, die de monniken doorheen de tijd verder uitpuurden. De ‘Klosterneuburg School of Winemaking’ die er opgericht werd, is de oudste wijnbouwschool ter wereld. Vandaag is het nog steeds een vooraanstaand instituut voor wijnbouw en oenologie. Stift Klosterneuburg bewerkt de wijngaard al sinds zijn ontstaan op een duurzame manier, in synergie met de natuur. Alle vier de wijndomeinen – Klosterneuburg, Nussberg, Gumpoldskirchen en Tattendorf – dragen biodiversiteit trouwens hoog in het vaandel. Dankzij de rijke fauna en flora ontwikkelen de druiven zich optimaal. Kippen scharrelen tussen de wijnstokken en maken zo komaf met onkruid. Bovendien bemesten ze de bodem. De oogst gebeurt voornamelijk nog met de hand.

CO2-NEUTRALE VOETAFDRUK

Rond de eeuwwisseling besloot Stift Klosterneuburg nog een stap verder te gaan om zijn ecologische voetafdruk te minimaliseren: het klooster voorziet volledig in zijn eigen energie – via de biomassa van de bossen op het domein – er is een warmterecuperatiesysteem en de temperatuurregeling van de kelders gebeurt op een natuurlijke manier, zonder klimaatregeling… Zelfs de wijnflessen zijn lichter geworden om het energieverbruik tijdens het transport te verminderen. Resultaat: in 2009 kon het klooster als eerste wijndomein in Europa met een CO2 -neutrale voetafdruk uitpakken.

EEN HEEL LAND LIGT VOOR HET GRIJPEN

Met 108 hectare wijngaarden en een productie van ongeveer 900.000 flessen per jaar is Stift Klosterneuburg een toonaangevende speler in het Oostenrijkse wijnlandschap. Zijn engagement voor een duurzaam verantwoorde wijnbouw en de uitzonderlijke kwaliteit van de cru’s, bewijzen het enorme potentieel van de Oostenrijkse wijn: wijn met karakter en aangenaam om te drinken. Bovendien blijft hij betaalbaar. Oostenrijk heeft dus alles in huis om klanten die op zoek zijn naar iets nieuws, te verrassen.

OOSTENRIJKS FLESSENGELUK
GRÜNER VELTLINER HENGSBERG 2014

Deze grüner veltliner is afkomstig van één enkel domein in de buurt van Wenen. Hij heeft een complex bouquet. Door de rijping op eikenhouten vaten en in inox fusten, kan je hem langer bewaren en ontwikkelt hij een mooie structuur. Fruit, witte peper, een vleugje tabak… Fantastisch bij vis of kaas, maar ook bij gestoofd vlees.

ROSÉ 2014

Een traditionele perswijn op basis van de Oostenrijkse ‘zweigelt’. Dit hybride druivenras van st. laurent en blaufränkisch is een product van de Klosterneuburg School of Winemaking, ontwikkeld door de gelijknamige Fritz Zweigelt. De rosé van Stift Klosterneuburg heeft een fantastisch evenwicht. Hij is de perfecte aperitiefwijn, maar smaakt ook overheerlijk bij pizza, pasta of een zeevruchtenschotel.

WEISSBURGUNDER 2013

Deze wijn is fris en levendig, zoals je van een pinot blanc verwacht. Hij is toegankelijk en verkwikkend en dus perfect als aperitief, maar ook lekker bij wit vlees, asperges en gevogelte. Zijn bijzonder evenwichtige smaak dankt hij aan het lage restsuikergehalte en een subtiele zurigheid.

 

detail image detail image detail image detail image detail image