{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Chef's Place

Anca Petrescu, wijn op maat

Het geheim van Alexandre zit ‘m in de zaal, waar eigenares Anca Petrescu – Gault & Millau gastvrouw van het jaar 2020 – een unieke sfeer heeft gecreëerd. Na tien passionele jaren besloot de sommelière om de pagina om te slaan en haar leven over een andere boeg te gooien. Deze onwaarschijnlijk getalenteerde sommelière vertelt honderduit over haar liefde voor wijn en haar visie op gastvrijheid en gezelligheid.

Wie hier binnenstapt, komt terecht in een ware haven van rust en sereniteit in beige en zwarte tinten. Op de kop af vijfentwintig mensen kunnen hier eten, in een gezellig kader dat je de drukte van het Brusselse stadscentrum meteen doet vergeten. Alexandre is een restaurant zoals je ze niet iedere dag ziet. De ster van de zaak is hier niet de chef-kok maar de sommelier. Of in dit geval: sommelière. De afgelopen tien jaar roerden hier enkele bekende namen in de potten, waaronder Alexandre Dionisio en Isabelle Arpin, en vandaag is het David Alexandre – een oudgediende van Comme chez Soi, La Ligne Rouge en La Villa Lorraine – die in de keuken de plak zwaait.

placeholder
placeholder
placeholder

Maar de ziel en het hart van de zaak is Anca Petrescu. Het uiteenlopende publiek, dat bestaat uit buitenlandse toeristen, Brusselaars, zakenlieden en politieke kopstukken, zegt veel over de talenten van de eigenares. Altijd staan haar gasten centraal, die ze ontvangt met een ongeziene subtiliteit waarbij ze virtuoos schippert tussen discretie en enthousiasme. “Je moet je kunnen aanpassen, het ritme van iedere afzonderlijke tafel volgen en precies weten wanneer je je opwachting moet maken. Sommige klanten krijgen graag uitleg over een wijn terwijl anderen liever met rust worden gelaten... mensenkennis is een onmisbare troef voor sommeliers. “Het is vooral een kwestie van tempo. De wijn op het juiste moment schenken, weten wanneer je in de achtergrond moet opgaan of omgekeerd wanneer je er moet staan.”

Blijven luisteren

Nog geen veertig is ze en ook in haar privéleven heeft ze de handen vol. Ze slaagt er wonderwel in om drie kinderen van zeven, acht en vijftien jaar op te voeden en tegelijk een succesvolle zaak te runnen. “Ik doe mijn best om standvastig en duidelijk te zijn in mijn beslissingen en mijn management. Assertieve vrouwen worden nogal snel als agressief bestempeld, daar ben ik me terdege van bewust, maar ik ben wie ik ben. Respect voor mijn team en goede relaties onderhouden zijn voor mij van essentieel belang. Je kunt dit werk niet doen zonder passie en respect.” Veeleisend als ze is in haar werk blijft Anca Petrescu net als alle grote sommeliers voortdurend opleidingen volgen en nieuwe wijnen ontdekken. Proeven en zich laten verrassen, zodat ze op haar beurt haar klanten kan verrassen. “Ik beperk me niet tot een bepaald type wijn en ik vind het ook belangrijk om alcoholvrije alternatieven aan te bieden. Ik heb bijvoorbeeld enkele erg mooie alcoholvrije schuimwijnen waardoor iedereen mee kan klinken zonder dat er iemand aan de kant moet blijven met een watertje. Iedere klant is uniek en iedere klant moet tevreden hier weer buitenstappen. Je gaat niet op restaurant om het je achteraf te beklagen...”

“Mensenkennis is een onmisbare troef voor sommeliers."

Plezier primeert

Die ‘op maat’-filosofie vind je ook terug in de selectie wijn per glas bij Alexandre. “Ik werk hoofdzakelijk per glas, omdat ik wil dat iedere wijn bij het gerecht op tafel past. 90% van mijn klanten kiest voor deze formule, zodat ik voortdurend nieuwe dingen kan voorstellen. De kostprijs per glas is daarbij niet de doorslaggevende factor. Als ik een lekkere wijn kan schenken, dan kijk ik niet op een cent meer of minder. Bij mij primeert het plezier zodat mijn klanten tevreden zijn en graag nog eens terugkomen. Eenzelfde wijn zal in de smaak vallen bij de ene tafel maar niet bij de andere, dus het beste is om verschillende flessen open te hebben en de gasten te laten proeven. Bevalt een wijn niet? Dan kun je meteen een alternatief voorstellen. Wijn is als een reis: je moet je klanten meenemen naar vreemde horizonten die hun zintuigen prikkelen, zonder ze te forceren of bruuskeren, je moet uitleg geven, een verhaal vertellen en doen dromen.”

Het avontuur van Alexandre gaat nu verder zonder Anca, die zich voortaan gaat toeleggen op consulting en opleiding. Maar de stempel die ze gedrukt heeft op de zaak, zal niet snel vervagen. •

Alexandre
Zuidstraat 164, 1000 Brussel
www.restaurant-alexandre.be
Gesloten op maandag, dinsdagmiddag, zaterdagmiddag en zondag