{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Chef's Place

Arabelle Meirlaen over de kracht van groenten

Bij chef-koks is het tegenwoordig al groenten wat de klok slaat. En de beste ambassadrice is waarschijnlijk Arabelle Meirlaen. In haar restaurant in Marchin brengt ze een verfijnde, creatieve keuken op topniveau met gezonde, overheerlijke gerechten. Haar partner Pierre Thirifays staat haar bij met ontembaar enthousiasme.

Op de grote plaat aan de ingang van het restaurant prijkt onder de naam Arabelle Meirlaen het adagium ‘cuisine intuitive’. Intuïtieve keuken. Die twee woorden zijn de signatuur van de keuken van Arabelle. Ze is een beetje een buitenbeentje in de Belgische gastronomische keuken. Hoe dan ook, deze Waalse chef mag de ene na de andere onderscheiding op haar palmares schrijven. Ze is een Michelin-sterrenchef en Gault & Millau-chef van het jaar 2014 (van wie ze het jaar voordien nog 18/20 kreeg) én ze mocht toetreden tot het nogal besloten genootschap van de Mastercooks of Belgium, waar Metro een partnership mee heeft.

ZACHTHEID EN HARMONIE

In september 2013 liet Arabelle haar eerste restaurant Li Cwerneu – in het centrum van Hoei – achter zich om in het groen van Marchin een nieuw restaurant te openen. Dit ‘maison’, met een adembenemend uitzicht op het platteland en de moestuin, baadt in kalmte en sereniteit. Pierre bouwde het eigenhandig, van de eerste tot de laatste steen. Het bevat een open keuken en twee zalen met seventies-design. “Design en kunst zijn passies van mij”, legt de chef uit. “Hier kan ik in alles mijn creatieve ei kwijt. Onze klanten onderdompelen in mijn visie.”

Ik werd zelf geplaagd door voedselintoleranties. Vandaar mijn intuïtieve aanpak waarin ik plezier, smaak en gezondheid probeer te combineren.

Arabelle Meirlaen • Cuisine Intuitive

Elegantie vinden we ook terug in de coherente keuze van het vaatwerk. De exclusieve keramiek van Roos Van de Velde zet de vrouwelijke toets en gratie van de gerechten nog meer in de verf. Harmonie en zachtheid zijn de buzz words bij Arabelle. Haar keuken is een pleidooi voor respect voor de producten... en ons lichaam. “Het resultaat van persoonlijke ervaringen. Ik werd zelf geplaagd door voedselintoleranties. Het signaal voor mij om naar mijn lichaam te luisteren. Vandaar mijn intuïtieve aanpak waarin ik plezier, smaak en gezondheid probeer te combineren.”

EEN KWESTIE VAN EVENWICHT

Geen of zo weinig mogelijk gluten, geraffineerde suikers en lactose. Een ambitieus plan waarin ze wonderwel slaagt, zonder ook maar iets aan smaak in te boeten. Ze vermijdt ook de combinatie van proteïnes en zetmeelproducten, die ze liever apart met groenten serveert.

Gemarineerd, rauw, in saus of jus... Groenten staan altijd centraal. Ze zijn de essentie van haar gerechten. Deze smaken vitaminebommetjes geven een vrolijke culinaire boost. Neem nu de plantaardige saus met loof van wortelen, paardenbloemen en brandnetels. Arabelle gebruikt groenten ook als kleurenpalet en voor de vorm. Zo tovert de chef-kok echte meesterwerkjes op tafel. Niet gekunsteld, wel unieke composities. De ‘sigaretten van bieten’, gepresenteerd in een porseleinen  vrouwenhand, of haar nieuwe dessert, ‘la petite robe noire’, dat opgebouwd is rond het gelijknamige parfum van Guerlain, zijn daar een perfect voorbeeld van.

PERFECTIE LOONT

Arabelle is een perfectionist. Ook als het om de garing van groenten, vlees of vis gaat. “Ik werk veel met de lamp. Zo kan ik bijvoorbeeld zalm op zeer lage temperatuur garen, tussen 60 °C en 80 °C, en zo langzaam lager eindigen. Ik chronometreer niets. Ik doe alles op gevoel, volgens het product van die dag.” Over de temperatuur heeft ook Pierre iets te zeggen. Vooral over die van wijn, die volgens hem vaak te koud is. Ook water wordt koud of op kamertemperatuur geserveerd. De laatste optie draagt de voorkeur weg van de sommelier: “Koud water veroorzaakt een thermische schok in het lichaam. Dat is nefast voor de smaak, maar ook niet goed voor de maag.” En op die manier is de cirkel rond. Pierre deelt de filosofie van zijn partner en zij vindt zich perfect in zijn wijnkeuze.

Ik chronometreer niets. Ik doe alles op gevoel, volgens het product van die dag.

Arabelle Meirlaen • Cuisine Intuitive

Op de wijnkaart pronken kleine producenten, die ze op het platteland leerden kennen, naast toevallige vondsten (zoals de fantastische ‘Sydre’-cider mét jaartal als aperitief). We kunnen het amper geloven, maar Pierre Thirifays is een laatbloeier. Het was Arabelle die hem heeft gelanceerd, in Li Cwerneu. “Ik zei hem: je hebt een podium nodig. Om de klant te entertainen.” Pierre is een natuurtalent met een meesterlijke wijnkennis. Dat vonden ze bij Gault & Millau in 2013 ook, want zij bekroonden hem dat jaar tot beste sommelier.

De tips van Arabelle Meirlaen:

  • Combineer proteïnes en zetmeelproducten niet in hetzelfde gerecht.
  • Vermijd lactose. Vervang het door lactofermentatie (bijvoorbeeld van macadamianoten).
  • Vermijd gluten en geraffineerde suikers.
  • Let altijd goed op de herkomst van de producten (om pesticiden te vermijden).
  • Kook de ingrediënten niet te lang. Gebruik veel rauwe groenten.
  • Gebruik zo veel mogelijk planten, bloemen en aromaten.

Cuisine Intuitive
Chemin de Bertrandfontaine 7, 4570 Marchin
T: 085/25 55 55
Open op donderdag, vrijdag, zaterdagavond en zondagmiddag.

 

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder