{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Chef's Place

België aan de top

Met een stralende indian summer als decor vormde België begin oktober het middelpunt van de internationale gastronomische microkosmos. Op 5 oktober werden in Antwerpen de '50 Best' bekendgemaakt. Reden genoeg voor de culinaire scene van ons land om zich van z’n creatiefste en sprankelendste kant te laten zien – van het noordelijkste topje van Vlaanderen tot de verste uithoek van Wallonië. Welcome to the best of Belgium. 

Alles begon bij de Botanische Tuin in Antwerpen. Goed verstopt achter schijnbaar eindeloze crèmekleurige gordijnen vonden we de nieuwe avatar van Hertog Jan, in het betoverende kader van het Botanic Sanctuary hotel. Dit was het eerste bezoek aan wat belooft een van de gastronomische topadressen van ons land te worden, en werd enkele uren later gevolgd door een memorabel diner dat zijn naam ‘Flanders Finest’ niet gestolen heeft. Op de avond van 1 oktober, in de aanloop naar de onthulling van de laureaten van de 50 Best, verwenden 10 chefs – samen goed voor maar liefst 23 sterren – een uitgelezen publiek van gastronomen met een menu waarvoor METRO de ingrediënten leverde.

De uitreikingsceremonie van deze illustere ranglijst vond plaats in het prestigieuze kader van de Koningin Elisabethzaal.

And the winner is

Vijf dagen lang streek de top van de gastronomische wereld neer in Antwerpen, een paradijs voor wie houdt van fine dining. De uitreikingsceremonie van deze illustere ranglijst vond plaats in het prestigieuze kader van de Koningin Elisabethzaal, tegenover het prachtige station van Antwerpen-Centraal. Mauro Colagreco, chef van Mirazur in Menton, vervoegde het selecte clubje van de ‘best of the best’, waar ook Daniel Humm van Eleven Madison Park, Massimo Bottura van Osteria Francescana, Joan Roca van El Celler de Can Roca en René Redzepi van Noma deel van uitmaken.

Weinig verrassend wellicht: die laatste veroverde opnieuw en voor de laatste keer (want je mag maar 5 keer winnen) de eerste plaats, gevolgd door zijn landgenoot Rasmus Kofoed, de chef van Geranium. Het podium wordt vervolledigd door de Baskische grootheid Victor Arguinzoniz van Asador Etxebarri. In totaal zes restaurants uit Spanje en evenveel uit de VS, vier Italiaanse... De gastronomische grondvesten zijn onwrikbaar: Scandinavië zet de toon en het zuiden vormt het ideale tegengewicht. 

We vinden ook één Belg tussen de 50 beste: wie anders dan Peter Goossens! Hij steeg van plaats 44 naar 36 en verdedigt onze nationale kleuren met verve. In de top 100 vinden we nog The Jane van Nick Bril (66e plaats) en restaurant Willem Hiele van de gelijknamige chef (77e plaats). Afspraak in 2022 voor een nieuwe editie van deze ‘Oscars’ van de gastronomie, en we durven wedden dat daar minstens één extra Belgische naam op een mooie plaats zal eindigen...