{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Chef's Place

Champagne is helemaal terug

Enkele jaren geleden kende de markt van de schuimwijnen een grote groei. De alleenheerschappij van champagne werd ernstig bedreigd door cava, prosecco en de hele familie crémants, maar de koningin der bubbels gaf zich niet zomaar gewonnen. Ze toont zich van haar beste kant bij kleine champagneboeren, die met hard werk en oog voor perfectie het beste uit deze unieke streek naar boven halen.

Als we alle appellations samen nemen, zien we dat schuimwijnen in 2018, het laatste referentiejaar, een stijging van ruim 4% van de verkoop lieten optekenen. Dankzij de ‘spritz’-mode was de stijging bij prosecco het meest uitgesproken, met een verkoop die evolueerde van een marktaandeel van 1% naar 37% in 2018. Cava, al ruim tien jaar lang een vaste waarde, was goed voor 40% van de markt. “De forse stijging in de verkoop van bubbels is voor een groot deel toe te schrijven aan cocktails”, vertelt Salvatore Garziano, Specialist wijn en sterkedrank bij METRO Luik. “Voor het aperitief maak je met bubbels heel eenvoudig een lekker gemixt drankje met een foodcost die je perfect onder controle houdt. Klanten houden wel van dat feestelijke, frisse kantje van dergelijke drankjes.”

Champagne werd nooit echt bedreigd door die trends, maar komt dankzij het schitterende werk van kleine producenten stilaan opnieuw wat meer in zwang bij de sommeliers van dienst. Dat bevestigt ook Salvatore. “Champagne van kleine champagneboeren illustreert perfect wat er zo bijzonder is aan echte champagne, namelijk de herkomst – die unieke kalkbodems die je nergens anders ter wereld vindt – en de traditie van het rijpen in kelders. Tel daar nog de kwaliteit van de druivensoorten bij en je krijgt wijnen die qua kwaliteit en finesse met niets te vergelijken zijn.”

De bodem spreekt

METRO benadrukt dat uitzonderlijke patrimonium met twee exclusieve brut-champagnes van Romain Tribaut. Dat champagnehuis uit de Marnevallei, op enkele kilometers van .pernay, werd opgericht aan het begin van de 20e eeuw en heeft in de loop der jaren zijn unieke familiale karakter weten te bewaren, wat resulteert in uitzonderlijke en authentieke champagnes. “We hebben het hier dan over champagnes waar extra veel aandacht en zorg aan wordt besteed en waarvoor gewerkt wordt met telkens één interessante druivensoort per champagne. Het zijn wijnen van een hoog niveau die bijzonder lekker zijn als aperitief, maar ook tijdens de maaltijd.”

Champagne is het resultaat van een complex proces en een druiventeelt die bovenal geduld vraagt. Dat is meteen ook de reden waarom het een uitzonderlijke wijn is en blijft, die bewaard en geschonken moet worden volgens de regels van de kunst. “Je moet absoluut de juiste temperatuur respecteren”, benadrukt Salvatore. “Tussen 6 en 8 °C, niet lager. Vaak wordt champagne veel te koud geschonken, bijvoorbeeld door hem te koelen op ijs. Dat onderdrukt zijn rijkdom en aromatische diepgang.”

Twee uitzonderlijke champagnes, exclusief verkrijgbaar bij METRO

Champagne romain tribaut - Grand Cru pur chardonnay
Dé grote ster van de witte druivensoorten, de chardonnay, ontplooit hier al zijn potentieel. Rond, boterig, zacht, met toetsen van geroosterd brood en een souplesse en diepgang die de mineraliteit van de ondergrond perfect compenseren. Een prachtig staaltje evenwichtigheid met mooie kruidige toetsen van vanille en gedroogde vruchten, nauwelijks gedoseerd (5 gram per liter, op het randje van een extrabrut), perfect bij sint-jakobsnoten, een carpaccio van zeebaars, een langoustine met een botersausje of een dessert met citrusvruchten.

Champagne romain tribaut - Brut pur meunier
Een uitzonderlijke champagne, uniek in zijn soort. De pinot meunier, die normaal gezien steeds wordt gebruikt ter aanvulling van de grote champagnesterren – chardonnay en pinot noir – mag het hier helemaal alleen klaren. En hij laat daarbij zijn fruitige en sprankelende kwaliteit optimaal tot uiting komen in een mooi gestructureerde en schitterend evenwichtige wijn, die gedeeltelijk heeft gerijpt op eikenhouten vaten. Zijn dosering van 5 gram suiker per liter maakt hem tot een echte brut die het perfect doet in combinatie met een schorpioenvis, een dessert met ananas of schaaldieren.

placeholder
placeholder