{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Chef's Place

Chef-kok Pieter Lauwers getuigt: een mooie tafel doet eten

METRO heeft, in de winkel en online, ook een ruim assortiment non-foodproducten in zijn gamma, zoals verschillende soorten hedendaags porselein. De winkel in Evergem heeft een speciale showroom voor die producten, waar iedereen het beschikbare aanbod kan komen ontdekken. Chef trok samen met Pieter Lauwers, chef-kok van het restaurant Pieter Kookt, en onze eigenste specialist ter zake Davy van Effelterre, naar de winkel.

Dankzij METRO hebben onze klanten toegang tot de hele catalogus Cosy & Trendy van Billiet, de beroemde groothandel in tafelkunst”, steekt Customer Manager Davy Van Effelterre meteen van wal. “Een aanbod dat niet minder dan drie verdiepingen in beslag neemt in de bedrijfsgebouwen in Tielt. Uiteraard heeft niet iedereen de tijd of de mogelijkheid om daarheen te rijden. Het hele assortiment is online ter beschikking en per winkel worden er regelmatig nieuwe reeksen voorgesteld. Wij kunnen de klanten steeds wegwijs maken. Ze kunnen de opvallendste producten komen bekijken en zelfs bestellingen plaatsen voor een beperkt aantal artikelen.”

Service op maat

In de showroom van Evergem staan een honderdtal borden en accessoires uitgestald, in verschillende stijlen, van uiterst klassiek tot ultramodern. Pieter Lauwers doet er inspiratie op om zijn creaties te presenteren. “Mijn menu verandert ieder seizoen, en ik varieer ook graag met mijn recepten. Ik zoek dus steeds een geschikt bord om mijn klanten een totaalervaring te kunnen voorschotelen. In de showroom kan ik snel zien wat er nieuw is en de artikelen kiezen die passen bij mijn gerechten. Ik heb niet van ieder model tientallen borden nodig, dus dan is het ook handig dat je hier in kleine hoeveelheden kunt bestellen.” Alle borden en accessoires hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het hedendaagse design voert de hoofdtoon, met verschillende series met natuurlijke, organische lijnen en een ruime keuze moderne kleuren. Ook ecologische alternatieven worden niet vergeten, met melamine bijvoorbeeld, dat weer helemaal terug is, in een onvoorstelbaar stijlvol register. Een bijzonder interessante oplossing voor traiteurs, die hun gerechten kunnen presenteren op stevige en toch elegante borden, zonder hun toevlucht te moeten nemen tot plastic wegwerpservies.

“In de showroom kan ik snel zien wat er nieuw is en de artikelen kiezen die passen bij mijn gerechten.”

Pieter Lauwers • Pieter Kookt

Snel, sneller, snelst

“Met deze showrooms en de catalogus op onze website willen we onze klanten echt een bijkomende dienstverlening aanbieden”, besluit Davy Van Effelterre. “We helpen hen te kiezen en doen vervolgens een voorstel. Als de offerte hen bevalt, staat hun bestelling de week erna klaar in de winkel. Klanten die het hele gamma van Cosy & Trendy willen zien, begeleiden we met plezier naar de hoofdzetel van Billiet in Tielt. En ook daar kunnen we hen binnen de 24 uur een prijsvoorstel doen.”

Pieter kookt, borden vol plezier

Drie jaar geleden hakte Pieter Lauwers een belangrijke knoop door. Hij trok de deuren van zijn restaurant Eethuis Pieter in het centrum van Roeselare achter zich dicht. Na een – kort – sabbatjaar opende hij opnieuw de deuren onder een andere naam en met een nieuw concept. Welkom bij Pieter Kookt, een gezellige en moduleerbare zaak die helemaal aansluit bij de nieuwe trends in de horecasector. “Achttien jaar lang hebben we klassieke gezinsgerechten geserveerd, met een groot team, vijf dagen per week, ’s middags en ’s avonds”, vertelt Pieter Lauwers. “In de loop der jaren werden we groter en groter en ruilden we ons kleine zaaltje met keuken in voor drie naast elkaar gelegen gebouwen. Zo haalden we een financieel evenwicht, maar na al die jaren voelde ik dat het tijd was voor verandering. De economische omstandigheden zijn nu niet meer zoals vroeger, ook de personeelskosten waren anders ... Nu ben ik enkel open op donderdag, vrijdag en zaterdag. Op andere dagen open ik enkel na reservatie. Ook de ruimte is helemaal veranderd. Ik heb ze onderverdeeld in moduleerbare eenheden waarin we grote gezelschappen of kleine groepen kunnen ontvangen. Ideaal voor familiefeesten, bijvoorbeeld.”

Nieuwe gerechten, nieuwe borden

Een klein team, genoeg vrije tijd voor een gezinsleven en een zaal voor achtentwintig gasten: Pieter kan zich nu volop op zijn keuken concentreren en ieder gerecht meer aandacht geven, met nieuwe creatieve toetsen in zijn recepten en toch een duidelijke en toegankelijke stijl. De oude, uitgebreide kaart werd vervangen door een vast menu, aangepast aan het seizoen, en afhankelijk van wat er op de markt te verkrijgen is. Een beperkt aanbod dat de mise-en-place vereenvoudigt en ruimte genoeg laat voor originele en creatieve garnituren. “Met dit menu heb ik mijn aankopen perfect onder controle en kan ik ten volle genieten van mijn beroep. Ik sta bewuster aan het fornuis en kook weer met veel plezier”, vertelt Pieter. “Aangezien ik zo vaak van menu verander, moet ik uiteraard ook geregeld nieuw porselein aanschaffen. Veel stuks heb ik niet nodig, maar ik ben wel altijd op zoek naar diversiteit en originaliteit om mijn gerechten nog memorabeler te maken. Ik ga dan ook geregeld eens grasduinen in het aanbod van METRO om inspiratie op te doen.”

“Aangezien ik zo vaak van menu verander, moet ik uiteraard ook geregeld nieuw porselein aanschaffen.”

Pieter Lauwers • Pieter Kookt

Het perfecte evenwicht

Meteen voegt hij de daad bij het woord met een heerlijk stukje hert, perfect gebakken, rosé en boterzacht, als bewijs van zijn onbetwistbare techniek. Het vlees wordt gepresenteerd op een bord met minerale lijnen in lichte kleuren, waarop het visueel volledig tot zijn recht komt in combinatie met een stronkje witloof, spruitjes, tuingroenten en in calvados gemarineerde appel. Een traditioneel gerecht met een persoonlijke toets en een heerlijke combinatie van smaken. Verrassen zonder te choqueren, uitvinden zonder te overdrijven ... En met het nodige evenwicht om in te spelen op wat de klant verwacht: altijd iets nieuws maar toch bekends. Met zijn 45 jaar kan Pieter Lauwers terugkijken op een flinke dosis ervaring. Hij belichaamt als geen ander de passie van de getalenteerde chef-koks die beschikken over de generositeit die zo eigen is aan ons Belgische culinaire landschap.

“Dit is de verandering waar ik naar op zoek was, om het plezier en de goesting niet te verliezen, maar ik besef dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Ik heb er zelf 18 jaar over gedaan om te komen waar ik nu ben”, gaat hij voort. “Van geen enkele seconde heb ik spijt. Ik ben klanten kwijtgespeeld, maar ik heb er nieuwe voor in de plaats gekregen. En nu bieden we hun nog meer kwaliteit, met nog meer finesse en zorg voor ieder klein detail, wat uiteraard ook geldt voor de borden!”

Pieter Kookt
Delaerestraat, 32 – 8800 Roeselare
www.pieterkookt.be
Geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag of na reservatie

detail image detail image detail image detail image detail image detail image detail image detail image detail image detail image detail image