{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Chef's Place

De kunst van mocktails volgens Bar A Bruce

Anno 2022 heeft nagenoeg elk restaurant of café wel een alcoholvrij aanbod op de kaart staan, en ook de traiteurs blijven niet achter. Vooral mocktails zijn tegenwoordig erg in trek. In onze zoektocht naar een mooi evenwicht tussen foodcost, uitgebalanceerde smaken en visuele aantrekkingskracht legden we ons oor te luisteren bij een expert ter zake: barman Bruno Huyghe.

“Vandaag de dag vinden horecaklanten het niet meer dan normaal dat er kwaliteitsvolle alcoholvrije drankjes op de menukaart staan. Met wat vruchtensap en een siroop los je hun verwachtingen niet meer in. De drankjes mogen heus wat verfijnder en smaakvoller zijn, en het oog wil ook wat.

“ Bij Bar A Bruce werken we onze recepten zeer precies uit en iedereen die een glaasje bereidt, volgt dat recept naar de letter.”

” Naast traiteur, mixoloog, barman en consultant voor professionals is Bruno Huyghe ook een fervent voorstander van diversiteit op de drankenkaart, zowel met als zonder alcohol: “Op een lijst van tien cocktails horen volgens mij op z’n minst drie of vier mocktails thuis. Die hoeven niet noodzakelijk ingewikkeld te zijn, maar ik vind dat je ze best wel à la minute klaarmaakt. Bij Bar A Bruce mixen we alle drankjes on the spot, omdat we onze klanten willen laten genieten van de hele ervaring wanneer ze hun glaasje bestellen. Dat lukt enkel met een goede mise-en-place en als je je recepten tot in de puntjes kent.”

placeholder
placeholder
placeholder

3 mocktails in 10 minuten

Bruno Huyghe voegt meteen de daad bij het woord en tovert in amper tien minuten tijd drie totaal verschillende mocktails op tafel, met verse ingrediënten en zorgvuldig geselecteerde vruchtensappen. De eerste is een frisse cucumber fun met – uiteraard – komkommer, gecombineerd met limoen, suikersiroop en appelsap. De tweede is een ode aan de ananas en krijgt de naam piñata mee, en de derde – maracooz – staat in het teken van passievrucht. Eenvoudige ingrediënten, een beperkt aantal handelingen en een foodcost van 1,10 à 1,20 euro ... Wie doet beter? “Deze mocktails bieden we aan tegen 6 of 7 euro, zeer toegankelijk dus. Onze suikersiroop maken we zelf en we besteden veel aandacht aan de afwerking. De piñata werken we af met een stukje ananas en een blaadje munt. Dat vind ik onmisbaar als je van een mocktail een echte beleving wilt maken: bereiden à la minute, een frisse toets en even mooi als lekker.”

Vurige mocktails

Toen Bruno Huyghe en zijn partner Patricia Bogaerts in 2002 Bar A Bruce oprichtten, stond het hele concept in het teken van outdoor cooking op hout. Geleidelijk aan ging het duo de wijnen en alcoholische dranken specifieker afstemmen op de gerechten en verdiepten ze zich in de wereld van de mixologie. Met hun kennis en kunde leggen ze zich momenteel toe op catering en events, gecombineerd met consultingopdrachten. “We helpen horecaprofessionals om hun cocktail- en mocktailkaart op punt te zetten. Mixologie is een zeer specifiek vakgebied en aangezien klanten steeds vaker een cocktail bestellen, ook op restaurant, willen we onze expertise met anderen delen. Zo hebben we al sterrenchefs en topbrasserieën mogen adviseren. Doorgaans vertrekken we vanuit hun bestaande assortiment en bestuderen we welke aanpassingen er mogelijk of noodzakelijk zijn op het vlak van foodcost, smaak, pairing met de gerechten ...”

“ Met wat vruchtensap en een siroop los je de verwachtingen van klanten niet meer in. De drankjes mogen heus wat verfijnder en smaakvoller zijn.”

Volg het recept

De geheimen van een geslaagde mocktail? Zonder aarzelen antwoordt Bruno Huyghe: “Al te vaak gebruikt men doorsneeproducten die de klant ook gewoon in de winkelrekken vindt, of maakt men zich ervan af door goedkoop vruchtensap aan te lengen met tonic. Het is belangrijk dat je wat originaliteit en creativiteit aan de dag legt. Vermijd ook te waterige mixen, want dan wordt de smaak heel flauw. Ook de hoeveelheid ijs is belangrijk. Over het algemeen raad ik aan om een recept te volgen – dat kan een klassieker zijn maar ook een eigen creatie – en de verhoudingen nauwgezet te respecteren. Een cocktail is een beetje zoals patisserie: alles staat of valt met de verhouding van de ingrediënten. Bij Bar A Bruce werken we onze recepten zeer precies uit en iedereen die een glaasje bereidt – ikzelf, Patricia of een van onze teamleden – volgt dat recept naar de letter. Nog een laatste tip: zorg ervoor dat zoet en zuur steeds in balans zijn, zodat je drankje niet te plakkerig smaakt.”

Bar A Bruce

www.barabruce.be