{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Chef's Place

De paradijselijke velden - Grote wijnen uit de Bourgogne

Bourgogne, waar iedereen over fantaseert en graag vertoeft, is een van de meest tot de verbeelding sprekende wijnstreken ter wereld. Je vindt er hoogst exclusieve grands crus, maar ook meer toegankelijke wijnen. De diversiteit van dat aanbod wordt perfect belichaamd door Maison Louis Jadot, van Côte de Nuits tot Chablis. Het huis heeft voor elke wijnliefhebber of -kenner wat wils… en het kan elke wijnkaart helpen te verrijken. 

Hoe leer je Bourgogne kennen? Zoals je een religie ontdekt, met de nederigheid en het geduld van een monnik die zijn rozenkrans opzegt. Je leert de complexiteit van het klimaat en de terroirs kennen, terwijl je beseft dat je nooit de volle essentie ervan zult kunnen vatten. Maar in dit paradijs van Pinot en Chardonnay zijn er gelukkig betrouwbare gidsen. Maison Louis Jadot is er zo eentje en mag er trots op zijn, het huis heeft een scala aan topproducten waar meer dan één sommelier van zou dromen. 

Op elk etiket van elke fles vind je het enthousiaste gezicht van Bacchus, de Dionysus van de Romeinen, god van de wijn, van de wijngaarden en de wijnstokken. Een ondubbelzinnig symbool van het  verlangen om plezier en traditie, continuïteit en een vleugje waanzin te combineren. De Bourgondische ondergrond, rijk aan oude sedimenten, is een uitzonderlijk terrein. Het grillige, vochtige en vorstgevoelige klimaat maakt de taak van de wijnbouwers bijzonder moeilijk. Maar het is juist de combinatie van deze factoren die voor de rode wijnen de pinot noir tot onbereikbare hoogten stuwt en voor de witte wijnen de chardonnay tot een schat van ongekende diepte maakt. 

Je kunt perfect een Bourgogne op de wijnkaart zetten zonder dat iemand je ouderwets zal vinden.  De volmaaktheid van de botertoetsen of kruidige accenten, bij zowel de witte of de rode wijnen, verliest niets van zijn pertinentie. De huidige vinificaties zijn gericht op een evenwicht tussen rondheid en mineraliteit, tussen tannines en fruitigheid en laten ons toe de moderniteit te waarderen van een streek die erin geslaagd is zichzelf opnieuw uit te vinden zonder haar identiteit te verliezen. De levenskracht van de Bourgogne, haar eeuwige jeugd, komt perfect tot uiting in de wijnen van Louis Jadot. Het is de vaandeldrager van een onmiskenbare vakkennis die nog lang verrukkelijke wijnen op de mooiste wijnkaarten zal toveren.

Bourgogne in drie etappes, van de meest toegankelijke tot de meest exclusieve, met een selectie door de sommeliers van METRO uit de beste bourgognes van het huis Louis Jadot.

placeholder
placeholder
placeholder
Coteaux bourguignons

Enkele Coteaux bourguignons als binnenkomer

De appellation Coteaux bourguignons, die in 2011 werd gecreëerd, brengt de vier druivensoorten van de regio samen: pinot noir, gamay, chardonnay en aligot.. In wit, rosé of rood zijn het perfecte instappers, om jong te drinken, met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en met toegankelijke en smaakvolle profielen.

  • Coteaux bourguignons wit
  • Coteaux bourguignons rood
  • Coteaux bourguignons rosé
 
De grootse Chablis 

De beroemde wijnstreek van de Yonne is verdeeld in drie AOC’s: Petit-Chablis, Chablis en Chablis Grand Cru. De chardonnay is hier heer en meester en levert complexe, kruidige en fruitige witte wijnen op met karakteristieke botertonen. Dit volstaat om de top van de wijnkaart te bereiken, maar niet qua prijs. Belgische klanten, sinds mensenheugenis grote liefhebbers van Chablis, zullen ermee in de zevende hemel zijn. 

  • Chablis Cellier de la Sablière 
  • Petit-Chablis   
 
Crus d’excellence voor liefhebbers 

In de Bourgogne komen de witte wijnen hoofdzakelijk uit de Côte de Beaune en de rode wijnen uit de Côte de Nuits. Hier zijn twee prachtige uitzonderingen op de regel met een witte Fixin waar de chardonnay, geplant op kalkbodems, aroma’s van appel en toetsen van sinaasappel en abrikoos ontwikkelt en een zachte en ronde afdronk oplevert. De Chorey-lès-Beaune laat de pinot noir volledig tot zijn recht komen, met zijdezachte tannines en aroma’s van kersen, viooltjes en witte peper. Twee weelderige flessen die een bijzonder cachet aan je kelder zullen geven. 

  • Fixin Clos Moreau 
  • Chorey-lès-Beaune Les Beaumonts