{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Chef's Place

De vele gezichten van pita

Pitabroodjes zijn niet weg te denken uit de Midden-Oosterse keuken, maar je kunt er veel meer kanten mee uit dan je zou denken. Uiteraard is er de traditionele pita kebab, maar we schotelen je ook graag tien originele recepten voor die je als geen ander het volle potentieel van dit authentieke en smaakvolle product tonen. Daarvoor gaan we aan de slag met de heerlijke pitabroodjes van Nina Bakery.

Nina Bakery werd in 1936 door Nasri Nehmeh opgericht in Haifa, een grote havenstad aan de Israëlische kust. Al bijna een eeuw lang dus worden hier de traditionele pitabroodjes gebakken volgens de letter van het oorspronkelijke recept. Bloem, water, zout en gist. Dat alleen zijn de ingrediënten van een echt, puur pitabroodje. Additieven zijn uit den boze. Het deeg wordt traag gebakken op steen, waardoor de pitabroodjes lekker stevig en toch zacht vanbinnen worden. Je vindt ze tegenwoordig in verschillende formaten, van het klassieke schijfje tot de minimodellen, ovale broodjes en zelfs breadsticks. Chef-kok Wouter Van der Vieren liet zijn creativiteit de vrije loop en bedacht voor ons tien lekkere varianten waarin het potentieel van deze broodjes in al zijn vormen tot uiting komt.

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder

One Bite: gegratineerde uiensoep

De mythische soep voor een ongeëvenaarde, Parijse middernachtsnack, bereid volgens de regels van de kunst, waarbij de uienringen langzaam worden gekaramelliseerd, vervolgens bedekt onder een dikke laag gegratineerde kaas, en opgediend met pitasoldaatjes voor een lekker kosmopolitische toets.

One Bite: canapés met zalm

De minipitabroodjes worden eerst kort geroosterd en vervolgens als canapés geserveerd met een frisse garnituur op basis van zalmsalade, Granny Smith-appels en limoen. Zalmeitjes vormen de spreekwoordelijke kers op de taart. Succes verzekerd aan het buffet of als amuse-bouche.

Cocktail: pastrami sandwich

Een fingerfoodversie van het populairste broodje uit de joods-New-Yorkse keuken. Het geroosterde en doormidden gesneden pitabroodje wordt gevuld met typische ingrediënten als rode kool, Savora-mayonaise, scherpe mosterd en salade. En uiteraard een flinke laag pastrami.

Cocktail: croque-madame

Nog zo'n klassieker in een nieuw jasje: de croque-madame met beenham, een dubbele portie Brugge Oud en mayonaise met krokante chilivlokken. Nog een eitje erover en even onder de grill of salamander en je hebt een croque-madame die wat te zoet of te zacht wit brood heropwaardeert.

Medium: pita margherita

De klassieke pizza margherita, maar dan in een funky versie: met een pitabroodje als bodem. Snijd de pita overlangs door en je hebt meteen twee 'pitzza's'. Tomaat, basilicum, mozzarella erop en afwerken met 'nduja, een soort smeerworst uit Calabrië.

Medium: BLT Smashburger

We kunnen er tegenwoordig niet omheen: de smashburger. We maken hem hier niet in zijn traditionele bun, maar tussen een klassiek pitabroodje. Even smaakvol en met een interessantere textuur. En met het trio BLT – bacon, lettuce, tomato –, wat uitjes en pickles kunnen lekkerbekken hun plezier niet op.

Ovaal: panini tuna melt

Een stukje Italië met een snufje Amerika, en een pitabroodje als bindmiddel tussen de continenten: dat is een panini met tonijn, afgewerkt met mayonaise met piquillo, jalapeñopiment, rode uienringen en salade. Nog even onder de contactgrill en klaar is Kees.

Ovaal: Philly Cheesesteak

Nog zo'n Amerikaanse topper: de Philly Cheesesteak, in deze versie met een ovaal pitabroodje dat dit gerecht tot ongeziene hoogtes verheft. Een entrecôte, gekaramelliseerde uitjes, paprika en wat cheddar voor een lekker smeuïge toets. Het perfécte gerecht voor een foodtruck of als lunch.

Breadsticks: hummus en labneh

Een authentieke Midden-Oosterse combinatie van pita in de vorm van originele, met knoflookolie bestreken broodstokjes, om grenzeloos te genieten van twee grote klassiekers: hummus van kikkererwten met tahini, en labneh, uitgelekte geitenkaas uit Syrië.

Breadsticks: tapas

Aangezien pitabroodjes niet weg te denken zijn bij traditionele mezze, typische sharinggerechten uit de Libanese gastronomie, serveren we ze hier met een assortiment tapas, waarbij de fijnkost van METRO Chef de hoofdrol toebedeeld krijgt. De broodjes gewoon even bestrijken met wat olijfolie en parmezaan, kort de oven in en voilà: je breadsticks zijn klaar!