{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Chef's Place

De vurige tango van Ansoler

Vlaanderen en Catalonië, twee gastronomisch dynamische regio’s verenigd onder één dak. We zijn bij Ansoler, waar de twee chef-koks Anne-Sophie Breysem en Jaume Soler de handen in elkaar slaan met sommelier Daan de Maerteleire. Een winnend trio dat goed is voor heel wat culinair vuurwerk in Hasselt en daarmee de opgang van Limburg in de Belgische gastronomie bevestigt. Hoog tijd voor een bezoekje in het teken van een even veelzijdige als verrassende groente: de artisjok.

Het is de liefde die Jaume Soler ertoe bracht zijn geboortestreek Catalonië te verruilen voor het rustige Limburg. Intussen is de 36-jarige chef-kok getrouwd met de Hasseltse Lize, vader van 2 kinderen en voelt hij zich even Belgisch als Manneke Pis. Zijn professionele parcours leest als een trein. El Celler de Can Roca, Eleven Madison Park en L’Air du Temps zijn maar enkele van de ronkende namen waar hij zijn sporen verdiende en zijn talenten ontplooide. Maar het is bij De Kwizien, waar in 2015 de toen net 28-jarige Anne-Sophie Breysem de titel van Lady Chef of the Year kreeg, dat hij zijn twee acolieten ontmoette. Het trio nam de gezinswoning van de schoonouders van Jaume over en transformeerde het in een haven van rust waar kunst en elegantie elkaar zowel aan de muren als in het bord ontmoeten.

De kunst van het contrapunt

“In juli 2018 opende Ansoler de deuren”, vertelt Anne-Sophie. “We hebben elkaar gevonden in onze gedeelde wil om een eigen identiteit te ontwikkelen en onze creativiteit de vrije loop te laten. Jaume en ik hebben dezelfde visie op koken: we willen de producten waarmee we werken ten volle benutten, met respect voor hun eigenheid maar ook in combinatie met optische illusies en verrassende smaakassociaties.” Hun versie van tomaat-garnaal is daar een uitstekend voorbeeld van. De tomaat is een trompe-l’oeil met een garnalenmousse waarop een gepofte rijstkorrel aan een wormpje doet denken. Een humoristische knipoog op een gerecht dat technisch perfect is uitgewerkt.

"Je volgt een weg doorheen smaken, aroma's en vormen, maar vooral neem je even de tijd om stil te staan bij contrasten en reliëfs."

Jaume Soler • Ansoler


Achter hun streven naar opperste perfectie leeft bij Jaume Soler en Anne- Sophie Breysem ook een onwankelbare zin in speelse accenten en plezier. “Onze karakters vullen elkaar aan, hoewel we in wezen totaal verschillend zijn”, zegt de jonge chef-kok. “We werken samen, bedenken alle gerechten samen, we discussiëren en soms kibbelen we ook een beetje, maar al onze energie gaat wel steeds naar ons gemeenschappelijke doel. In onze zaak heerst een constante uitwisseling die ons stimuleert en ons ertoe brengt onszelf steeds te overtreffen.” In de kleine keuken van het restaurant maakt het culinaire ballet van beide koks indruk door de verfijning en efficiëntie ervan. Aan enkele woorden hebben ze genoeg om een sublieme langoustine met een trio van artisjok tevoorschijn te toveren. Een verrassende combinatie van aarde en zee waarbij de groente de vorm aanneemt van knapperige chips. Daarnaast een delicate soep die dient als bijgerecht in een organische compositie die prachtig tot haar recht komt in de granieten kom. 

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder

De schoonheid van het gebaar

Bij Ansoler laten de esthetische keuzes niets aan het toeval over. Neem nu het servies. In hetzelfde gebouw als het restaurant huist ook een keramiek- en pottenbakkersatelier. Het is Riet Claes, de schoonmoeder van Jaume Soler, die er de borden en schotels die in de zaal worden gebruikt, op maat maakt. Unieke creaties die perfect aansluiten bij de recepten waarvan ze tegelijk de echo en het omhulsel vormen. Een soort golf om een amuse-bouche met vis te presenteren of een zee-egelschelp voor schaaldieren ... Het logo van het restaurant werd dan weer ontworpen door Anne- Sophie zelf en is een herinnering aan de grafische studies die ze volgde voor ze zich volledig aan het koken wijdde. De schilderijen aan de muren zijn van de hand van de man van Riet Claes. Een zaak dus waarin familiewaarden hoog in het vaandel worden gedragen, met een harmonie die je doet wegdromen. Alles hier klopt. Alle stukjes van de puzzel passen. Het resultaat is een kwaliteitservaring die kan wedijveren met de absolute top.

"We zijn een duo, gelijkwaardig, er heerst geen hiërarchie tussen Jaume en ik."

Anne-Sophie Breysem • Ansoler


Wie volop wil kennismaken met het talent van beide kunstenaars kiest voor het degustatiemenu met 4, 8 of 12 gangen. Die laatste versie is een echte gastronomische maar ook visuele reis. “Het degusteren is een essentieel onderdeel van het eetplezier”, legt Jaume uit. “Je zit even in het moment, je volgt een weg doorheen smaken, aroma’s en vormen, maar vooral neem je even de tijd om stil te staan bij contrasten en reliëfs. Daarom bieden wij de grote menu’s ook enkel ’s avonds aan. ’s Middags concentreren we ons op een lunch van 2, 3 of 4 gangen met streekproducten van de markt.”

Gevraagd naar wedijver tussen beiden lijken de chef-koks wat verbaasd. “Wij zijn een duo, gelijkwaardig, er heerst geen hiërarchie tussen Jaume en ik.” Een moderne visie die bij de nieuwe generatie chef-koks steeds meer ingang vindt en ver staat van het sterrendom van grote chefs van de afgelopen jaren. Ansoler, een samentrekking van hun beide namen, zegt alles over hun symbiose die eerst en vooral ten dienste staat van de keuken en het koken. Een keuze ingegeven door passie. Een passie die overal in doorschemert en zin geeft om deze reis verder te zetten naar onbekende bestemmingen onder een ongetwijfeld fonkelende sterrenhemel.

Ansoler
Maastrichtersteenweg 41 - 3500 Hasselt
T: +32 (0) 473 26 27 46
www.ansoler.com
Gesloten op zondag, maandag en dinsdagmiddag

Benieuwd naar het recept van één van hun topgerechten? Hier kan je het vinden.