{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Chef's Place

Een zoet geheim voor chefs met inspiratie  

Kwaliteitsvolle patisserie bereiden vraagt veel tijd en mankracht. Twee dingen die we kunnen  missen in deze periode van onophoudelijke crisissen en maatregelen. Dat probleem lost Metro Chef voor je op met een gamma van desserts waarmee je creatief aan de slag kunt. Demonstratie in de Chef Academy.        

Het assortiment van Metro Chef telt momenteel een dertigtal gebruiksklare desserts”, vertelt Kevin Wijgaerts, Product Specialist in de Metro-winkel van Hasselt. “Dat gaat van taarten tot tiramisu en bavarois, van macarons tot brownies en van cheesecake tot onze befaamde moelleux au chocolat. Wat al deze diepgevroren producten gemeen hebben, is dat ze snel op temperatuur kunnen worden gebracht en dus nagenoeg à la minute kunnen worden geserveerd. Ze volstaan op zich, maar niets belet een creatieve chef om er zijn eigen creaties mee  te maken.”

"Op deze drie borden heb ik de producten van Metro Chef in de kijker gezet en daarvoor heb ik maximaal gebruikgemaakt van convenience ingrediënten."

In de keuken van de Chef Academy in Antwerpen zet chef Wouter Van der Vieren deze woorden nog wat kracht bij met drie desserts die zijn afgestemd op de seizoenen. Een stoere tarte tatin met herfstkleuren, een opmerkelijke brownie om je op te warmen tijdens de winter en een verfrissende  bavarois om de lente feestelijk in te luiden. “Op deze drie borden heb ik de producten van Metro Chef in de kijker gezet en daarvoor heb ik maximaal gebruikgemaakt van convenience ingrediënten. Ik wil op deze  manier laten zien dat het mogelijk is om kwaliteitsvolle, gebruiksklare producten te combineren tot een origineel dessert. Dat betekent uiteraard dat je creatief moet zijn en op voorhand goed moet nadenken wat je wilt bereiken, maar het resultaat is echt interessant, zowel wat de smaken als het visuele aspect betreft. Bovendien valt de foodcost heel erg mee. Het gaat immers om hoogstaande kwaliteit waarbij niets wordt weggegooid, en je houdt de kosten onder  controle.”

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder

Het bewijs in drie recepten 

Voor de brownie vertrekt Wouter van de Metro Chef-referentie en snijdt hij de voorgesneden portie in kleinere stukjes. Hij voegt er een quenelle mascarpone aan toe  als tegengewicht voor de intensiteit van de chocolade. Hij bekroont het geheel met een duo van crumble en saus met hazelnoot. Een harmonieus textuurspel van krokant  en smeuïg, met een minimaal aantal handelingen.

Voor de tarte tatin gaat hij op dezelfde efficiënte manier te werk. Deze tijdloze klassieker serveert hij met een carpaccio van mango, een gebruiksklare exotische coulis en roomijs met bourbon vanille. “Je kunt dit populaire dessert in een modern jasje steken door weliswaar de  logische combinatie met de vanillesmaak te behouden, maar door er ook een verrassende toets van exotisch fruit aan toe te voegen”, aldus de chef. “Mango en appel gaan heel goed samen en daarom werk ik het geheel af met een compote van Granny Smith, wat voor een zuur accentje zorgt.”

Bij het derde gerecht vormt de bavarois dan weer het middelpunt van een smaakvolle compositie die bijzonder vrolijk en levendig oogt. Het smeuïge gebak ligt op een krokant zandkoekje en wordt geserveerd met witte chocolademousse − eveneens uit het gamma van Metro Chef − en frambozensorbet. “Het contrast tussen de structuur van de bavarois en het zandkoekje vormt de rode draad. Opnieuw zal de grootte van de portie bepalend zijn. Aarzel zeker niet om elegante afmetingen te kiezen en de proporties te veranderen. Een dessert moet meteen een visuele impact hebben, met een kleurenpalet dat duidelijk maakt welke smaken men mag verwachten.”

"De tarte tatin wordt geserveerd met een carpaccio van mango, een exotische coulis klaar voor gebruik en een bolletje vanille-ijs."

Wanneer je je zoete gerechten sneller wilt kunnen bereiden zonder in te boeten aan kwaliteit, foodcost en rendement mankracht/mise en place, dan zul je zeker inspiratie vinden in de drie schitterende recepten die Wouter Van der Vieren heeft bedacht. “Ik wil zeker nog eens vermelden dat de gebruiksklare desserts van Metro Chef geselecteerd zijn volgens zeer strenge  kwaliteitscriteria”, zegt Kevin Wijgaerts. “Onze producten combineren gebruiksgemak met een excellente smaak, en dat op een zeer hoog niveau. Ze zijn de ideale oplossing voor alle chefs die een basis zoeken met talrijke mogelijkheden, zowel voor traiteurformules als voor bediening. En om hun desserts af te werken, kunnen zij terecht in het uitgebreide roomijsgamma van Metro Chef, dat een hele waaier van originele smaken bevat!”