Gault&Millau Culinary Innovators Awards
Op 8 mei, tijdens de tweede editie van de Culinary Innovators Awards, een initiatief van Gault&Millau, werden 9 awards uitgereikt voor innovatieve ideeën, diensten of producten die een meerwaarde bieden aan de culinaire wereld. Voor een tweede maal op rij vond het event plaats bij de Verbeke Foundation in Kemzeke. Zowel nationale topchefs zoals David Martin en Sang-Hoon Degeimbre als internationale grote namen zoals Quique Dacosta sloegen de handen in elkaar om de gasten, zo’n 450 dit jaar, gastronomische meesterwerkjes voor te schotelen.
De Culinary Innovators
Met als doel inspiratie en creativiteit in de Belgische keuken te stimuleren, organiseerde Gault&Millau het afgelopen jaar verschillende debatten met topchefs en professionals. Het centrale thema was telkens de toekomst van onze Belgische gastronomische keuken, en haar rol in de wereldkeuken. Ook online is er ruimte voor culinaire creativiteit. De organisatie lanceerde in dit verband een online platform: www.culinaryinnovators.com.
“Enkele voorbeelden van innovatie op gastronomisch gebied zijn onder meer de consulting voor topactoren zoals Belgocatering of Tomorrowland en ‘POP’, de selectie van adressen die binnenkort op de nieuwe website van de Culinary Innovators zal verschijnen.”, aldus Marc Declerck, Managing Director Gault&Millau Benelux.”
Digital award
Een toenemende digitalisering is een algemene trend, maar ook een gegeven dat opvalt in het culinaire landschap. “Chefs besteden tegenwoordig meer aandacht aan hun website, digitale menukaarten of ze gebruiken steeds vaker apps”, aldus Sven Van Coillie, Marketing & Client Service Manager Gault&Millau. “Daarom is de negende categorie ‘digital’ er dit jaar bijgekomen, en werd er een award uitgereikt aan een digitale vernieuwer op gastronomisch gebied. Ook werd er een award uitgereikt aan de ‘Entrepreneur of the Year’, omdat het aspect ‘ondernemen’ steeds belangrijker wordt in de gastronomie.”

Nationaal en internationaal toptalent
Tijdens het prestigieuze gala-event konden aanwezigen genieten van verschillende topgerechten met verschillende achtergrondthema’s zoals duurzaamheid, ‘no waste’, grilling of street food. Gasten werden onthaald in een prachtige serre waar ze onmiddellijk konden proeven van heerlijke Noorse king crab en coquilles van David Martin (La Paix). Als locatie werd opnieuw gekozen voor Verbeke Foundation, een unieke setting waar natuur en cultuur elkaar ontmoeten.

Het belangrijkste moment van de avond was uiteraard de uitreiking van de 9 awards. Dit zijn de gelukkige winnaars:
- Education award - Proef!
- Event award - WECANDANCE
- Institution award - Tripping Chefs
- Marketing award - Jong Keukengeweld
- Product award - Tempcontrol
- Restaurant philosophy award - L’Air du temps
- Sustainability award - FoodWIN
- Digital award - AreTheyHappy
Daarna werd ook The Entrepreneur of the Year verkozen. Deze 9e en belangrijke award ging naar David Martin, chef van La Paix. Hij blonk het afgelopen jaar uit op vlak van gastronomische innovatie, en heeft deze 9e award dus meer dan verdiend.













