{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Chef's Place

Gault&Millau Culinary Innovators Awards

Op 8 mei, tijdens de tweede editie van de Culinary Innovators Awards, een initiatief van Gault&Millau, werden 9 awards uitgereikt voor innovatieve ideeën, diensten of producten die een meerwaarde bieden aan de culinaire wereld. Voor een tweede maal op rij vond het event plaats bij de Verbeke Foundation in Kemzeke. Zowel nationale topchefs zoals David Martin en Sang-Hoon Degeimbre als internationale grote namen zoals Quique Dacosta sloegen de handen in elkaar om de gasten, zo’n 450 dit jaar, gastronomische meesterwerkjes voor te schotelen.

De Culinary Innovators

Met als doel inspiratie en creativiteit in de Belgische keuken te stimuleren, organiseerde Gault&Millau het afgelopen jaar verschillende debatten met topchefs en professionals. Het centrale thema was telkens de toekomst van onze Belgische gastronomische keuken, en haar rol in de wereldkeuken. Ook online is er ruimte voor culinaire creativiteit. De organisatie lanceerde in dit verband een online platform: www.culinaryinnovators.com.

“Enkele voorbeelden van innovatie op gastronomisch gebied zijn onder meer de consulting voor topactoren zoals Belgocatering of Tomorrowland en ‘POP’, de selectie van adressen die binnenkort op de nieuwe website van de Culinary Innovators zal verschijnen.”, aldus Marc Declerck, Managing Director Gault&Millau Benelux.”

Digital award

Een toenemende digitalisering is een algemene trend, maar ook een gegeven dat opvalt in het culinaire landschap. “Chefs besteden tegenwoordig meer aandacht aan hun website, digitale menukaarten of ze gebruiken steeds vaker apps”, aldus Sven Van Coillie, Marketing & Client Service Manager Gault&Millau. “Daarom is de negende categorie ‘digital’ er dit jaar bijgekomen, en werd er een award uitgereikt aan een digitale vernieuwer op gastronomisch gebied. Ook werd er een award uitgereikt aan de ‘Entrepreneur of the Year’, omdat het aspect ‘ondernemen’ steeds belangrijker wordt in de gastronomie.” 

placeholder
De digital award was voor AreTheyHappy   
Nationaal en internationaal toptalent

Tijdens het prestigieuze gala-event konden aanwezigen genieten van verschillende topgerechten met verschillende achtergrondthema’s zoals duurzaamheid, ‘no waste’, grilling of street food. Gasten werden onthaald in een prachtige serre waar ze onmiddellijk konden proeven van heerlijke Noorse king crab en coquilles van David Martin (La Paix). Als locatie werd opnieuw gekozen voor Verbeke Foundation, een unieke setting waar natuur en cultuur elkaar ontmoeten.  

placeholder
 
De genodigden kregen daarnaast nog verschillende andere gastronomische pareltjes voorgeschoteld, waaronder een gerecht met Spaanse rijst van de topchef Quique Dacosta, voor wie innovatie en creativiteit ook een belangrijke rol spelen. Tijdens het dynamische walking gedeelte, was het verder genieten van topcreaties van onder andere Sang-Hoon Degeimbre (L’Air du Temps), Dennis Broeckx (L’épicerie du Cirque) en verschillende JRE’s. Het culinaire gedeelte van de avond werd afgesloten met een heerlijk dessert, op basis van peer en chocolade, van meester-patissier Roger Van Damme.

Het belangrijkste moment van de avond was uiteraard de uitreiking van de 9 awards. Dit zijn de gelukkige winnaars:

  • Education award - Proef!
  • Event award - WECANDANCE
  • Institution award - Tripping Chefs
  • Marketing award - Jong Keukengeweld
  • Product award - Tempcontrol
  • Restaurant philosophy award - L’Air du temps
  • Sustainability award - FoodWIN 
  • Digital award - AreTheyHappy  

Daarna werd ook The Entrepreneur of the Year verkozen. Deze 9e en belangrijke award ging naar David Martin, chef van La Paix. Hij blonk het afgelopen jaar uit op vlak van gastronomische innovatie, en heeft deze 9e award dus meer dan verdiend.

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
 

Foto's: Pieter D'Hoop