{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Chef's Place

Hoenshof, Belgische wijn van METRO

Iedere maand komen de sommeliers van METRO samen voor een gezamenlijke wijndegustatie die hen helpt hun wijnkaart op te stellen. In maart deden ze daar nog een schepje bovenop en maakten ze hun eigen exclusieve cuvée in de kelders van het Belgische wijnhuis Hoenshof. Vanaf vandaag zijn die witte, rode en roséwijn te koop in de winkel. Terugblik op een unieke samenwerking.

In iedere METRO-winkel is er een sommelier aanwezig wiens taak het is om iedere klant te adviseren en aan dé perfecte fles te helpen voor bepaalde gerechten op zijn menukaart. Dankzij voortdurend onderzoek en uitgebreide degustaties stellen ze een gamma samen waarin iedereen zijn gading vindt. Dat bevestigt ook Giovanni Lagauw, Category Manager bij METRO: “Het zijn echte specialisten met een grondige kennis van de horeca. Ze begrijpen wat de klanten zoeken, zowel wat betreft de prijs als het plezier in het glas. Ze volgen alle trends van nabij op zodat ze steeds de beste keuze kunnen aanbieden. Zo zijn we er ook in geslaagd om een speciaal project uit te werken met enkele topwijnen die onze sommeliers voor METRO samenstelden.”

Eendracht maakt macht

René Van de Goor, de verantwoordelijke van de winkel in Hasselt, was de Limburgse afgevaardigde in dit avontuur: “We hadden al cuvées van Hoenshof in ons assortiment en het waren zij die ons voorstelden om onze eigen wijn samen te stellen. Dat was een unieke ervaring, waarin we allemaal veel bijgeleerd hebben. Concreet zijn we allemaal naar de wijnkelders van Hoenshof gegaan, waar we in groepjes het sap van verschillende tanks zijn gaan proeven. Die sappen zijn als het ware de ingrediënten die aan de basis liggen van de latere wijn. Sommige zijn ontzettend extreem en niet echt geschikt om zonder te blenden te drinken – vergelijk het met pure peper eten voor je die gebruikt om je gerecht te kruiden – maar door ze te combineren creëer je een evenwicht in de uiteindelijke fles. Na die eerste fase hebben we ons onderverdeeld in drie groepen en hebben we telkens een blend samengesteld. Daarna hebben we deze blends met elkaar via een blinde degustatie vergeleken en uiteindelijk de beste blend geselecteerd.”

Concreet zijn we allemaal naar de wijnkelders van hoenshof gegaan, waar we in groepjes het sap van verschillende tanks zijn gaan proeven.

Resultaat: drie mooie flessen – een gestroomlijnde rosé voor bij het aperitief, een frisse, subtiel gestructureerde witte en een elegante rode vol karakter. “De vraag naar Belgische wijnen is bijzonder groot”, aldus Giovanni Lagauw, “maar de volumes willen weleens achterop blijven. En ook de prijs speelt een cruciale rol. Met deze sommeliercuvées zijn we erin geslaagd om binnen een perfect betaalbaar gamma te blijven. Ze kunnen aangeboden worden als suggestie of per glas bij een bepaald gerecht, maar ze misstaan ook zeker niet op de gewone wijnkaart. Het zijn stuk voor stuk wijnen met hun eigen, typische kenmerk, aangenaam om te drinken en mooi evenwichtig. Met bijzonder veel pairingmogelijkheden.” 

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder

De evolutietheorie voor druiven

Naast bijzonder lekker zijn de wijnen van het domein Hoenshof allemaal gemaakt met hybride druivensoorten. “Het zijn kruisingen die veel beter aangepast zijn aan ons noordelijke klimaat”, legt René Van de Goor uit. “De klimaatopwarming is ook bij ons voelbaar, maar toch is en blijft België een vochtig land, met alles wat daarbij hoort. Denk maar aan schimmels of ziektes zoals meeldauw of oïdium.” Toen Ghislain Houben Hoenshof in 2002 oprichtte, koos hij meteen voor hybride druivensoorten.

Met deze sommeliercuvées zijn we erin geslaagd om binnen een perfect betaalbaar gamma te blijven. Ze kunnen aangeboden worden als suggestie, maar ze misstaan ook zeker niet op de gewone wijnkaart.

Als leraar vertrouwde hij op zijn wetenschappelijke kennis. Het domein telt een dertigtal verschillende druivensoorten, waaronder de regent, de muscaris en de souvignier gris die we gebruikten in onze cuvées, maar ook enkele geheimen van het huis. “Dankzij die resistente wijnstokken hebben we het gebruik van chemische behandelingen fors kunnen terugschroeven, wat niet alleen goed is voor de wijn, maar ook voor het milieu.”

Hoenshof – Cuvée Sommelier – Droge witte wijn
 • 38 % muscaris, vroeg geoogst
 • 37 % muscaris, rijp geoogst
 • 20 % johanniter
 • 5 % muscaris, laat geoogst
Hoenshof – Cuvée Sommelier – Droge roséwijn
 • 50 % souvignier gris van het Rijkelperceel
 • 40 % souvignier gris van het Negenbunder perceel
 • 10 % cabaret noir
 • 5 % muscaris, laat geoogst
Hoenshof – Cuvée Sommelier – Rode wijn
 • 45 % cabernet cortis gerijpt op barrique
 • 45 % cabernet cantor
 • 10 % divico